Οι τάσεις στον χώρο των τηλεοράσεων αλλάζουν με καλπάζοντα ρυθμό. Η τεχνολογία αιχμής του σήμερα δεν αργεί να βρει ανταγωνισμό με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανά τον κόσμο να κονταροχτυπιούνται σε μια μάχη που βρίσκει κερδισμένους τους καταναλωτές, καθώς η ποιότητα της οικιακής ψυχαγωγίας που απολαμβάνουν εκείνοι, έχει πραγματοποιήσει άλματα τα τελευταία χρόνια.

Απόδειξη της κατάστασης αυτής, η «μάχη» μεταξύ OLED και QLED, δύο ολοκαίνουριων τεχνολογιών στον χώρο της εικόνας, που μοιάζουν αποφασισμένες να κατακτήσουν την αγορά των τηλεοράσεων. Απολαμβάνοντας τη στήριξη διαφορετικών κατασκευαστών, έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες του κοινού υπερτερώντας σε ξεχωριστά σημεία και βρίσκοντας τον τρόπο να εντυπωσιάσουν.

Ποιες είναι όμως οι ουσιαστικές διαφορές τους και πού θα πρέπει να στηρίξετε την απόφαση αγοράς σας;

Τι είναι η OLED;

Η λέξη OLED προκύπτει από το organic light-emitting diode ή organic LED και αφορά οργανικές ενώσεις οι οποίες εκπέμπουν φως όταν τροφοδοτηθούν με ηλεκτρισμό. Σε μία τηλεόραση OLED λοιπόν, έχουμε εκατομμύρια τέτοιες ενώσεις, αφού στην ουσία πίσω από κάθε pixel βρίσκεται κι από μία.

qled vs oled

Σημειώστε εδώ πως το κάθε pixel έχει τη δυνατότητα να αναβοσβήνει ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό, βαθύ μαύρο που προσφέρουν τα OLED μοντέλα τηλεοράσεων. Οι OLED εμφανίστηκαν το 2013 με την LG να έχει τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τους.

OLED για πραγματικό μαύρο και QLED για πολύ δυναμικά χρώματα.

Τι είναι η QLED;

Το αντίπαλο δέος της OLED, η QLED ή quantum-dot light-emitting diode, αποτελεί τεχνολογία που ανέπτυξε ως επί το πλείστον η Samsung, με τα πρώτα μοντέλα να κυκλοφορούν το 2017. Μία QLED τηλεόραση είναι κατά βάση μία LED με ένα επιπλέον μεταλλικό φιλμ κβαντικών κουκίδων που ενισχύει σημαντικά τη φωτεινότητα, τα χρώματα και την αντίθεσή τους.

qled vs oled

Έτσι, ένα QLED μοντέλο είναι σε θέση να χαρίσει πιο ζωντανές και εκθαμβωτικές εικόνες, πλεονεκτώντας σημαντικά κατά την αναπαραγωγή 4K περιεχομένου –με ενεργοποιημένη τη λειτουργία HDR.

Πού υπερτερεί η καθεμία και ποια να επιλέξω;

QLED και OLED διαφέρουν σε αρκετούς τομείς: κάπου υπερέχει η πρώτη (διαστάσεις, burn-in, χρόνος ζωής) και κάπου κερδίζει η δεύτερη (γωνία θέασης, κατανάλωση ενέργειας, χρόνος απόκρισης). Το θέμα όμως, είναι πως οι διαφορές αυτές είναι απειροελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να κάνουν την πλάστιγγα να γείρει υπέρ κάποιας εκ των δύο πλευρών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και ένα στοιχείο στο οποίο η κάθε τεχνολογία υπερτερεί σημαντικά έναντι της άλλης.

OLED: πραγματικό μαύρο

Η OLED κερδίζει άνετα σε ό,τι αφορά το βάθος του μαύρου χρώματος. Από ένα βαθύ, εντυπωσιακό, επιβλητικό μαύρο εξ άλλου ξεκινούν τα πάντα –το μαύρο χρώμα δεν αποτελεί τυχαία τη βάση οποιασδήποτε ρεαλιστικής εικόνας.

Όπως είπαμε, στις OLED οι οργανικές ενώσεις μαυρίζουν εντελώς όταν απενεργοποιηθούν, κάτι που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες γύρω τους. Ως εκ τούτου, το μαύρο χρώμα σε ένα OLED μοντέλο είναι πραγματικό μαύρο, δίνοντας έμφαση σε όλα τα υπόλοιπα και μεγιστοποιώντας τη συνολική αντίθεση.

QLED: φωτεινά και έντονα χρώματα

Οι QLED είναι οι νικήτριες σε ό,τι αφορά στη φωτεινότητα και τα έντονα χρώματα. Τη διαφορά εδώ κάνει το φιλμ κβαντικών κουκίδων (τα περίφημα quantum dots) που ενισχύουν σημαντικά τις επιδόσεις τους, κάνοντας τα χρώματα σε όλο το μήκος του φάσματος να εμφανίζονται φωτεινότερα –και μάλιστα δίχως να επηρεάζεται ο κορεσμός.

Με τις λεπτομέρειες στην εικόνα να είναι περισσότερο ευδιάκριτες, γίνεται εύκολα αντιληπτό το σημαντικό πλεονέκτημα των QLED κατά την αναπαραγωγή 4K/HDR περιεχομένου έναντι των υπολοίπων τύπων.

qled vs oled

Κάνοντας την επιλογή σας

Όπως βλέπετε λοιπόν, η κάθε πρόταση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε εσείς, είναι να ζυγίσετε τα υπέρ και κατά της καθεμίας και να δείτε τι έχει τη μεγαλύτερη σημασία κατά τη γνώμη σας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, να είστε βέβαιοι ότι θα ζήσετε εμπειρίες θέασης άνευ προηγουμένου!