Το ψυγείο αποτελεί ένα από τα σημεία που θα πρέπει να εστιάσετε κατά τον καθαρισμό της κουζίνας. Πρόκειται για τη συσκευή στην οποία αποθηκεύετε καθημερινά τρόφιμα, ποτά και αναψυκτικά, φρούτα και λαχανικά, γλυκά, ακόμα και φάρμακα και ως εκ τούτου οφείλει να αστράφτει από καθαριότητα ανά πάσα στιγμή –σε διαφορετική περίπτωση, συνυπολογίζοντας και τους μύκητες που αναπτύσσονται, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εστία μικροβίων.

Οι περισσότεροι θεωρούν το καθάρισμα του ψυγείου ως μία διαδικασία χρονοβόρα και κοπιαστική, ωστόσο η αλήθεια διαφέρει. Το βασικό είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, έτσι ώστε να μη σπαταλάτε άσκοπα χρόνο –και δυνάμεις.

Εμείς φροντίσαμε να σας διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο, χωρίζοντας τον καθαρισμό του ψυγείου σε πέντε βήματα, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη δουλειά σας αποτελεσματικότερα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

Έτοιμοι;

Βήμα 1: Προετοιμάστε το έδαφος

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός κι εσείς φροντίστε να… κερδίσετε τη μάχη με το ψυγείο πριν καν αυτή αρχίσει! Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε επαρκείς καθαρές επιφάνειες στην κουζίνα ώστε να τοποθετήσετε εκεί το περιεχόμενο του ψυγείου. Μην παραλείψετε να το ομαδοποιήσετε ανά ράφι για να κάνετε ευκολότερη την επανατοποθέτηση.

πως να καθαρίσω το ψυγείο

Επιπλέον, συγκεντρώστε εξ αρχής τα καθαριστικά που θα χρειαστείτε –θα κερδίσετε χρόνο και πιθανότατα ενέργεια. Φροντίστε να έχετε εύκαιρα δυο-τρία διαφορετικά πανάκια, καθαριστικά για γυάλινες, πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες, ανάλογα με το τι διαθέτει  το ψυγείο σας.

Βήμα 2: Καθαρίζοντας ράφια, συρτάρια και εσωτερικές επιφάνειες

Έχοντας απομακρύνει το περιεχόμενό του, το άδειο πλέον ψυγείο βρίσκεται στο έλεός σας. Χρησιμοποιώντας τα πανάκια που λέγαμε πριν με το κατάλληλο καθαριστικό, περάστε κάθε επιφάνεια –ράφια, σχάρες, συρτάρια, καλάθια, θήκες. Αφαιρέστε όσες αφαιρούνται για καλύτερα αποτελέσματα και επιμείνετε στις γωνίες και τους λεκέδες που δε λένε να φύγουν με τίποτα.

Σημειώστε να πλύνετε καλά τις επιφάνειες που έρχονται σε άμεση επαφή με τρόφιμα (όπως π.χ. φρούτα και λαχανικά). Στο φινάλε ελέγξτε προσεκτικά τους χώρους του ψυγείου ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεχάσατε κάποιον.

Βήμα 3: Περνώντας στις εξωτερικές επιφάνειες

Δε θέλετε να μείνετε όμως μόνο στις εσωτερικές επιφάνειες του ψυγείου σας. Οι σκόνες που μαζεύονται στις αντίστοιχες εξωτερικές θα διασκορπιστούν αργά ή γρήγορα σε ολόκληρη την κουζίνα, κάνοντας την υπόλοιπη δουλειά σας να πάει στράφι. Αν το ψυγείο βρίσκεται σε κάποια εσοχή (π.χ. κάτω ή ανάμεσα από ντουλάπια) τραβήξτε το ώστε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις πλευρές του.

πως να καθαρίσω το ψυγείο

Προσέξτε να φτάνει το καλώδιό του, σε διαφορετική περίπτωση βγάλτε το από την πρίζα. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο καθαριστικό ώστε να περάσετε σχολαστικά κάθε πλευρά και επιφάνεια με το πανάκι σας και αφήστε το να στεγνώσει πριν το τοποθετήσετε ξανά στη θέση του.

Βήμα 4: Αντικαταστήστε ό,τι χρήζει αντικατάστασης

Έχοντας ολοκληρώσει το καθάρισμα του ψυγείου μέσα-έξω, πριν αρχίσετε να τοποθετείτε ξανά το περιεχόμενο στη θέση του, κάντε έναν έλεγχο για τυχόν αντικαταστήσεις που μπορεί να χρειάζονται.

Βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό θερμόμετρο του ψυγείου λειτουργεί κανονικά (αν είναι τυπικό και όχι ενσωματωμένο ηλεκτρονικό), ότι το λάστιχο της πόρτας είναι στη θέση του εφαρμόζοντας άψογα και ότι τα επίπεδα της φωτεινότητας της λάμπας είναι τα σωστά –αν κάτι δε λειτουργεί όπως πρέπει και έχετε το κατάλληλο ανταλλακτικό, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να το αντικαταστήσετε.

Βήμα 5: Τοποθετήστε τα πράγματά σας στις θέσεις τους

Ο καθαρισμός τελείωσε και εσείς είστε πανέτοιμοι να τοποθετήσετε και πάλι τα πράγματά σας στις θέσεις τους. Πριν ξεκινήσετε, σκεφτείτε αν υπάρχει κάτι που θέλετε να αλλάξετε. Μήπως τα μπουκάλια δε βολεύουν εκεί που τα έχετε; Να βάζατε τα αυγά αλλού; Μία αλλαγή στο ύψος των ραφιών θα σας επέτρεπε ίσως να εκμεταλλευόσασταν καλύτερα τον χώρο;

πως να καθαρίσω το ψυγείο

Κάντε τις αλλαγές που θέλετε και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει τίποτα απ’ έξω. Ακόμα κι αν εντοπίσετε κάτι που δεν σας αρέσει, κρατήστε μια σημείωση με ένα post-it στην πόρτα του ψυγείου ώστε να επιληφθείτε στον επόμενο καθαρισμό!