Μήπως το σύστημά σας έχει αρχίσει να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας; Μήπως δεν είναι όσο σβέλτο ήταν παλιότερα; Μήπως απλά θέλετε να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο πρακτικά σκεπτόμενοι;

Ό,τι κι αν συμβαίνει μην ανησυχείτε: τα Windows 10 θα σας δώσουν τη δυνατότητα να το διορθώσετε! Ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές που ακολουθούν και δείτε πώς θα βελτιώσετε την απόδοση του συστήματός σας με μερικές απλές (ή όχι και τόσο απλές) κινήσεις!

1.Απενεργοποιήστε το Search Indexing

Βαθμός δυσκολίας: 1/5

 

Προκειμένου οι αναζητήσεις σας στα Windows να φέρνουν ταχύτερα αποτελέσματα, το λειτουργικό σύστημα τρέχει στο παρασκήνιο μια διαδικασία γνωστή ως Search Indexing κατά την οποία ταξινομεί τον δίσκο του συστήματος. Το πρόβλημα είναι ότι ενόσω εξελίσσεται όλο αυτό, η απόδοση του υπολογιστή καταβαραθρώνεται ακόμα κι αν αυτός είναι εφοδιασμένος με SSD δίσκο. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Να την απενεργοποιήσετε!

Στο μενού Έναρξη πατήστε services.msc. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, βρείτε την υπηρεσία με όνομα Indexing Service ή Windows Search, κάντε διπλό κλικ και κατόπιν πατήστε Διακοπή. Επανεκκινήστε το σύστημά σας και είστε έτοιμοι. Οι αναζητήσεις σας μπορεί να διαρκούν λίγο παραπάνω αλλά η συνολική του απόδοση θα έχει βελτιωθεί.

Πώς θα κάνετε γρηγορότερο τον υπολογιστή σας στα Windows 10

2.Εκμεταλλευτείτε τη λειτουργία ReadyBoost

Βαθμός δυσκολίας: 1/5

 

Αν διαθέτετε παλιότερο σύστημα το οποίο δεν είναι εξοπλισμένο με SSD δίσκο, μπορείτε να βελτιώσετε τις επιδόσεις του εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργία ReadyBoost των Windows 10. Τι κάνει αυτή; Ας πούμε ότι επιταχύνει το σύστημά σας εκμεταλλευόμενη έναν εξωτερικό δίσκο –USB, κάρτα CF/SD.

Όπως είπαμε δε συστήνεται στην περίπτωση που ο υπολογιστής σας διαθέτει SSD δίσκο μιας που αυτός είναι ταχύτερος από τις προαναφερθείσες μονάδες.

Πώς θα κάνετε γρηγορότερο τον υπολογιστή σας στα Windows 10

Η ενεργοποίησή της είναι πανεύκολη πάντως. Συνδέστε τη μονάδα δίσκου (USB ή κάρτα CF/SD), πηγαίνετε στον Υπολογιστή σας, κάντε δεξί κλικ επάνω στη μονάδα και διαλέξτε τις Ιδιότητες. Στην καρτέλα ReadyBoost ρυθμίστε τον χώρο που θα εκμεταλλευτούν τα Windows, επιλέγοντας παράλληλα την αποκλειστική χρήση της για τη λειτουργία ReadyBoost (η δεύτερη από τις τρεις επιλογές) και εν τέλει πατήστε ΟΚ.

Για τον τερματισμό της λειτουργίας, θα πρέπει να κάνετε την ίδια διαδικασία, μόνο που αντί για τη δεύτερη επιλογή, θα διαλέξετε την πρώτη.

3.Απενεργοποιήστε τα εφέ γραφικών

Βαθμός δυσκολίας: 2/5

 

Τα οπτικά εφέ των Windows 10 είναι πράγματι εντυπωσιακά, όμως καταναλώνουν σημαντικούς πόρους του συστήματός σας –πόρους που θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε οι ίδιοι! Ως εκ τούτου καλό θα ήταν να τα απενεργοποιήσετε, προκειμένου να επιβαρύνετε τον υπολογιστή σας όσο το δυνατόν λιγότερο. Πώς θα το κάνετε αυτό;

Πώς θα κάνετε γρηγορότερο τον υπολογιστή σας στα Windows 10

Από την Έναρξη πληκτρολογήστε sysdm.cpl και πατήστε Enter. Πηγαίνετε στην καρτέλα Για προχωρημένους και κάντε κλικ στο πρώτο κουμπί Ρυθμίσεις στην ενότητα Επιδόσεις. Το απλούστερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να διαλέξετε την τρίτη επιλογή (Ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση), ωστόσο αν νιώθετε σίγουροι για τις ικανότητές σας και έχετε χρόνο για πειραματισμούς, μπορείτε να ασχοληθείτε με όλες τις ρυθμίσεις, μία προς μία, απενεργοποιώντας εκείνες που δε χρειάζεστε στην καθημερινότητά σας.

4.Απενεργοποιήστε τα προγράμματα που φορτώνουν κατά την εκκίνηση

Βαθμός δυσκολίας: 2/5

 

Το σύστημά σας αργεί να εκκινήσει; Δε φταίει αυτό… Ακόμα κι αν εσείς δεν έχετε πειράξει το παραμικρό, οι υπολογιστές πλέον έρχονται πλαισιωμένοι από πληθώρα προγραμμάτων και εφαρμογών που έχουν την κακή συνήθεια να ξεκινούν αυτόματα μόλις το σύστημα μπει στα Windows. Ευτυχώς όμως μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε!

Πώς θα κάνετε γρηγορότερο τον υπολογιστή σας στα Windows 10

Ανοίξτε τη Διαχείριση εργασιών πατώντας Ctrl + Shift + Esc και πηγαίνετε στην τέταρτη καρτέλα, ονόματι Εκκίνηση. Ό,τι δείτε ενεργοποιημένο εκεί, ξεκινά αυτόματα με τα Windows, οπότε ξέρετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε. Φιλτράρετε προσεκτικά τις διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες και απενεργοποιήστε όποια δε χρειάζεται –ειδικά εκείνες που επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση του συστήματος.

5.Απεγκαταστήστε ό,τι δε χρειάζεστε

Βαθμός δυσκολίας: 3/5

 

Όπως προείπαμε, τα προγράμματα που συνοδεύουν έναν υπολογιστή «του κουτιού» είναι κάμποσα και στην πλειοψηφία τους άχρηστα –πρόκειται για το λεγόμενο bloatware των κατασκευαστών. Τι χρειάζεστε απ’ όλα αυτά; Κατά πάσα πιθανότητα τίποτα. Κάντε μια προσεκτική έρευνα λοιπόν στις εγκατεστημένες εφαρμογές στον υπολογιστή σας, εντοπίστε όλα εκείνα τα trial και demo που δε χρειάζεστε για κανέναν λόγο και… στείλτε τα από ‘κει που ήρθαν!

Πώς θα κάνετε γρηγορότερο τον υπολογιστή σας στα Windows 10

Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε, είναι να πάτε στον Πίνακα Ελέγχου και από το μενού Προγράμματα να επιλέξετε την Κατάργηση εγκατάστασης ή αλλαγή ενός προγράμματος. Έτσι, θα δείτε μια ωραιότατη λίστα με όλα τα προγράμματα που βρίσκονται στον υπολογιστή σας για να μη χρειάζεται να τα ψάχνετε στα άδυτα του συστήματός σας. Για την απεγκατάστασή τους, επιλέξτε αυτό που θέλετε και κατόπιν πατήστε το πλήκτρο Κατάργηση εγκατάστασης. Προσέξτε μόνο μην είναι κάτι που εν τέλει χρειάζεστε –έστω και έμμεσα- και μετά τρέχετε!

6.Καθαρίστε τον δίσκο σας

Βαθμός δυσκολίας: 3/5

 

Ένας οριακά γεμάτος δίσκος καθυστερεί τον υπολογιστή σας. Ακόμα κι αν αυτός είναι τύπου SSD, σε περίπτωση που ο ελεύθερος χώρος επαρκεί οριακά για τη λειτουργία του συστήματος, δεν πρόκειται να ωφεληθείτε. Φροντίστε λοιπόν να τον διατηρείτε όσο πιο καθαρό γίνεται, επενδύοντας παράλληλα σε έναν εξωτερικό σκληρό για τα αρχεία και τα backups σας. Παράλληλα, επιτρέψτε στα Windows να πετούν ό,τι κρίνουν ότι δε χρειάζεται.

Από το μενού Έναρξη πληκτρολογήστε Ρυθμίσεις. Στο μενού που ανοίγει, διαλέξτε το Σύστημα και κατόπιν την επιλογή Χώρος αποθήκευσης. Εκεί, ενεργοποιήστε το Έλεγχος αποθήκευσης και κατόπιν κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή του αυτόματου τρόπου αποδέσμευσης χώρου από κάτω. Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει, ορίστε τη συχνότητα της εν λόγω λειτουργίας και τα αρχεία που θα επηρεάζει αυτή. Τελειώνοντας, επιλέξτε το Εκκαθάριση τώρα για να καθαρίσετε τον σκληρό σας δίσκο άμεσα.

7.Αυξήστε το μέγεθος του αρχείου σελιδοποίησης

Βαθμός δυσκολίας: 4/5

 

Όλοι θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιούν πολλαπλές εφαρμογές ταυτόχρονα, καθώς έτσι αυξάνεται η παραγωγικότητά τους. Παράλληλα όμως, πέφτει η απόδοση του συστήματός τους, το οποίο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της κάθε εφαρμογής με αποτέλεσμα να αρχίσει να… αγκομαχά.

Αντί να προσθέσετε επιπλέον μνήμη RAM λοιπόν, πάμε να δούμε μια πιο ανέξοδη λύση, την αύξηση του μεγέθους του αρχείου σελιδοποίησης των Windows.

Πώς θα κάνετε γρηγορότερο τον υπολογιστή σας στα Windows 10

Δεξί κλικ στον Υπολογιστή σας, επιλέγετε Ιδιότητες και κατόπιν Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους από το μενού αριστερά. Στο παράθυρο που ανοίγει, διαλέξτε την καρτέλα Για προχωρημένους και πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις της ενότητας Επιδόσεις. Στο νέο παράθυρο πηγαίνετε στη δεύτερη καρτέλα, Για προχωρημένους και στην ενότητα Εικονική μνήμη, πατήστε Αλλαγή. Απενεργοποιήστε την Αυτόματη διαχείριση μεγέθους αρχείου σελιδοποίησης για όλες τις μονάδες δίσκου και προσαρμόστε το μέγεθος του αρχείου κατά βούληση –δείτε και τι σας προτείνουν τα Windows.

8.Καθαρίστε τη registry του συστήματός σας

Βαθμός δυσκολίας: 5/5

 

H registry των Windows είναι το κεντρικό αρχείο του συστήματός σας, το μέρος που αποθηκεύεται κάθε πληροφορία που αφορά τη λειτουργία του –εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, τύποι αρχείων, αλγόριθμοι των Windows, DLLs και λοιπά αρχεία συστήματος, με δυο λέξεις, τα πάντα.

Όσο εσείς χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, τόσο γεμίζει η registry και όπως φαντάζεστε, μια γεμάτη registry έχει ως αποτέλεσμα ένα σύστημα που δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε. Με λίγη προσπάθεια όμως μπορείτε να την καθαρίσετε.

Για να κάνετε βέβαια τη δουλειά σας θα χρειαστείτε ένα registry cleaner, ένα πρόγραμμα που θα σας δώσει πρόσβαση στη registry του συστήματός σας ώστε να την καθαρίσετε. Μπορείτε να κοιτάξετε τα CCleaner, Auslogics Registry Cleaner, Iolo System Mechanic και Jet Clean αλλά κατά βάση επιλέξτε όποιο σας βολεύει περισσότερο).

Πώς θα κάνετε γρηγορότερο τον υπολογιστή σας στα Windows 10

Αρχικά θα πρέπει να κάνετε ένα backup της registry (πληκτρολογήστε regedit.exe από την Έναρξη, πηγαίνετε στο Αρχείο και κατόπιν Εξαγωγή, στο Εύρος εξαγωγής φροντίστε να είναι επιλεγμένο το Όλοι και αποθηκεύστε, τέλος, το backup σας).

Μέσα από το registry cleaner που έχετε επιλέξει, θα πρέπει να σαρώσετε τη registry για τυχόν προβλήματα, επιδιορθώνοντας στη συνέχεια όσα βρείτε. Αν κάτι πάει στραβά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το backup που πήρατε προ ολίγου.