Ο τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα ή ιεροτελεστία μεταξύ φίλων; Ένα τόσο δα «μαγικό λυχνάρι» γεμάτο ενέργεια ή η ιδανική αφορμή για μία κουβέντα στα πεταχτά; Όπως κι αν βλέπει κανείς τον espresso, δεν παύει να αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τύπους καφέ και παράλληλα τη βάση για πολλούς ακόμα (cappuccino, mocha, macchiato, latte κ.α.).

Πώς θα απολαύσουμε τον espresso μας όμως χωρίς να χρειαστεί να βγούμε από τον σπίτι; Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τύποι μηχανών espresso, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός και ποιος ταιριάζει σε ποιον; Για πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα μυστικά του καλού espresso ξεκινώντας από τα είδη των μηχανών.

*Ο διαγωνισμός έχει λήξει και ο νικητής θα ανακοινωθεί σύντομα. (Ο διαγωνισμός βρίσκεται στο κάτω μέρος του άρθρου)

καλύτερη μηχανή espresso για το σπίτι

Ημιαυτόματες μηχανές espresso

Ιδανικές για εκείνους που θέλουν να ελέγχουν πλήρως τη διαδικασία παραγωγής του καφέ, οι ημιαυτόματες μηχανές espresso διαθέτουν συγκεκριμένη πίεση που θα αποτελεί και το σημείο αναφοράς στους διάφορους πειραματισμούς τους.

Το θέμα βέβαια είναι ότι απαιτούν ακρίβεια στην προετοιμασία (ποσότητα και «πάτημα» καφέ) οπότε απευθύνονται σε εκείνους που βλέπουν την παρασκευή του espresso σαν μίνι… τελετουργία!

Αυτόματες μηχανές espresso

Εν αντιθέσει με τις ημιαυτόματες, οι αυτόματες μηχανές espresso επιτρέπουν στον χρήστη να προγραμματίσει τον χρόνο εκχύλισης (ο χρόνος από τη στιγμή που πατήσουν το κουμπί για την εκκίνηση της ροής του καφέ ως το τέλος της).

Βέβαια απαιτούν κι αυτές την ίδια προετοιμασία, κάνοντας την παρασκευή του espresso σχετικά χρονοβόρα, όμως μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του χρήστη για μονή και διπλή δόση καφέ.

Διάβασε επίσης: Ποια action camera είναι η κατάλληλη για εσένα; 

καλύτερη μηχανή espresso για το σπίτι

Υπεραυτόματες μηχανές espresso

Αποτελούν τις επαγγελματικές λύσεις θα καλύψουν τις ανάγκες κάθε λάτρη του καφέ γενικότερα καθώς οι δυνατότητές τους δεν περιορίζονται μόνο στον espresso. Είθισται να είναι ταχύτατες ενώ διαθέτουν πλήθος αυτοματοποιημένων λειτουργιών –ψάξτε για μία με αυτόματο καθάρισμα.

Φροντίστε ώστε η κουζίνα σας να έχει αρκετό χώρο ενώ βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε το budget για την αγορά τους.

Μηχανές espresso με κάψουλα

Πιθανότατα οι δημοφιλέστερες μηχανές espresso τα τελευταία χρόνια, αυτές με κάψουλα ξεχωρίζουν για την ταχύτητα και την ευκολία τους, αφού –στην κυριολεξία- ο οποιοσδήποτε είναι σε θέση να φτιάξει τον καφέ του με δύο κινήσεις σε δευτερόλεπτα.

Αν και δεν απαιτούν καμία γνώση και η συντήρησή τους είναι ελάχιστη, το μεγάλο κόστος ανά φλιτζάνι –ή δόση- καφέ ίσως αποτρέψει ορισμένους.

Διάβασε επίσης: Μάθε εδώ τι είναι ο ιονιστής και τι μπορεί να προσφέρει στο σπίτι σου

καλύτερη μηχανή espresso για το σπίτι

Μακινέτα

Το μακινέτο (εκ του ιταλικού macchineto που σημαίνει «μηχανάκι») είναι ο παραδοσιακός ιταλικός τρόπος παρασκευής του espresso. Είναι η συσκευή που χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα οι λάτρεις της λεγόμενης μόκας, του πιο ήπιου espresso –απόρροια της χαμηλής πίεσης του μακινέτου.

Για να λειτουργήσει τοποθετείται στο μάτι της κουζίνας ενώ παράγει αυστηρά την ποσότητα καφέ (μετριέται σε φλιτζάνια) για την οποία είναι σχεδιασμένο.

Με τι κριτήρια επιλέγω να επιλέξω μηχανή espresso;

Τώρα που είδατε τις επιλογές σας, ήρθε η ώρα να βάλετε κάτω τα κριτήρια επιλογής σας. Πριν καταλήξετε στην καφετιέρα που θα κοσμεί την κουζίνα σας, πρέπει να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις:

  • Ποιο είναι το budget σας;
  • Πόσο χρόνο είστε διατεθειμένοι να αφιερώνετε στην παρασκευή του espresso σας;
  • Πόσους καφέδες υπολογίζετε να φτιάχνετε καθημερινά;
  • Τι ποσό σκοπεύετε να δαπανείτε σε καφέ (σε οποιαδήποτε μορφή) για τη μηχανή σας;
  • Πόσο χώρο διαθέτετε στην κουζίνα σας;
  • Σε τι βαθμό είστε διατεθειμένοι να ασχολείστε με τη συντήρηση της μηχανής σας;

Απαντώντας προσεκτικά στις παραπάνω ερωτήσεις, θα καταλήξετε στην κατηγορία στην οποία θα πρέπει να εστιάσετε προκειμένου να βρείτε τη μηχανή σας. Να θυμάστε απλά ότι ο espresso είναι ένας πολύ δυνατός καφές, οπότε μην το παρακάνετε!

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ με super δώρο από την Krups αξίας 799€.