Συνήθως παρακολουθούμε videos μέσω smartphone – έχουμε συνηθίσει να αρκούμαστε στην ίντσες της οθόνης τους. Μέσω εκείνης άλλωστε παίζουμε games, κάνουμε αγορές και επικοινωνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ποιος θα πει όχι σε μερικές παραπάνω ίντσες; Υπάρχουν πολλοί και εύκολοι τρόποι να προβάλλεις ό,τι παίζει η οθόνη του smartphone στην πλησιέστερη τηλεόραση ή οθόνη.

Η σύνδεση της τηλεόρασης με το smartphone είναι πλέον πιο εύκολη από ποτέ είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Πάμε να δούμε τις πιο πρακτικές επιλογές! sindesi-kinitou-tileorasi-1-generic

Ασύρματη σύνδεση

Ούτε καλώδια ούτε τίποτα. Μπορείς να streamάρεις εικόνα από το κινητό στη smart TV σου, αρκεί και οι δύο συσκευές να είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του σπιτιού. Αν διαθέτεις συσκευή Android, τότε μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου μέσω Miracast. Ενεργοποιείς τη σχετική επιλογή μέσα από το μενού ρυθμίσεων του smartphone και αυτό θα εντοπίσει τη συμβατή συσκευή, για να κάνει το λεγόμενο casting της οθόνης του.

Θεωρητικά θα μπορούσες να συνδέσεις το Android smartphone με την τηλεόρασή σου μέσω DLNA. Θα πρέπει να κατεβάσεις μια σχετική εφαρμογή από το Play Store (Web Video Cast, Kodi, Hi-Fi Cast + DLNA, MediaMonkey κ.α.) ή να χρησιμοποιήσεις εκείνη που περιλαμβάνεται ήδη στο κινητό σου, καθώς επίσης και να βεβαιωθείς πως η smart TV σου υποστηρίζει DLNA. Το καλό εδώ είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δημοφιλή τεχνολογία (στηρίζεται στο σετ πρωτοκόλλων UPnP), οπότε το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχεις πρόβλημα.

sindesi-kinitou-tileorasi-02-chromecast

Μια all time πρακτική λύση είναι το Google Chromecast, καθώς λειτουργεί με Android και iOS. Θα χρειαστείς τη σχετική συσκευή, που απλώς καταλαμβάνει μια θύρα HDMI στην τηλεόραση. Εν συνεχεία θα πρέπει να κατεβάσεις το app Google Home στο smartphone σου, να το συγχρονίσεις με τον αντάπτορα και θα είσαι πανέτοιμος να streamάρεις από το κινητό στην τηλεόραση!

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να επενδύσεις στο Chromecast, βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει συσκευή τρίτης γενιάς για streaming σε ποιότητα 1080p στα 60 fps. Για ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας, με 4K ανάλυση, HDR10 και Dolby Vision χρειάζεσαι το Chromecast Ultra. Υπάρχει επίσης και το νέο Google Chromecast with Google TV, το οποίο προσφέρει παρόμοια εικόνα με το Ultra, αλλά ξεχωρίζει γιατί μπορεί να λειτουργήσει και ως αυτόνομο tv box, με το δικό του περιβάλλον και χειριστήριο, χωρίς να χάνει φυσικά τη λειτουργία του casting. Πριν προμηθευτείς ένα από τα μοντέλα Chromecast, βεβαιώσου ότι η τηλεόρασή σου -ή ακόμα και το soundbar– δεν το έχει ήδη ενσωματωμένο. Υπάρχουν μοντέλα τηλεοράσεων και soundbar με Chromecast, οπότε δεν χρειάζονται επιπλέον έξοδα!

Αν διαθέτεις iPhone, μπορείς να βασιστείς στο AirPlay, μόνο που εδώ ίσως χρειαστεί να κάνεις ένα επιπλέον έξοδο: Το AirPlay είναι δημιουργία της Apple και δεν υπάρχουν πολλές συσκευές εκτός του οικοσυστήματός της που να το υποστηρίζουν. Οπότε, για να προσθέσεις δυνατότητα AirPlay στην τηλεόρασή σου, θα πρέπει να συνδέσεις ένα μοντέλο Apple TV σε αυτή. Αν όμως στο σαλόνι σου βρίσκεται μια από τις νεότερες τηλεοράσεις από LG, Sony ή Samsung, τότε μπορεί και να μη χρειάζεσαι το Apple TV. Πολλά από τα τελευταία μοντέλα αυτών των εταιριών έρχονται με ενσωματωμένη λειτουργία AirPlay 2, που σε απαλλάσσει από την ανάγκη αγοράς του TV box της Apple.

sindesi-kinitou-tileorasi-03-apple-tv

Φυσικά TV boxes δεν φτιάχνει μόνο η Apple. Πολλά από τα Media Players της αγοράς υποστηρίζουν λειτουργίες Miracast ή/και Chromecast. Αν έχεις μια παλιά τηλεόραση, που δεν είναι smart, ούτε υποστηρίζει κάποιο τρόπο ασύρματης προβολής από το smartphone, τότε μπορείς να την κάνεις «εξυπνότερη» με ένα TV Box, που να διαθέτει λειτουργία ασύρματης σύνδεσης για το smartphone.

Τέλος, για ασύρματο casting συγκεκριμένου περιεχομένου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ίδια τα apps! Εφαρμογές όπως το YouTube και το Spotify θα σου δώσουν τη δυνατότητα να τις χειριστείς από το smartphone σου ενώ την ίδια στιγμή παίζουν στην τηλεόρασή σου για ακόμα μεγαλύτερη άνεση.

Ενσύρματη σύνδεση

Αν πάλι προτιμάς να χρησιμοποιείς καλώδιο για να συνδέσεις το smartphone με την τηλεόρασή σου, ο ευκολότερος τρόπος για να το καταφέρεις είναι μέσω HDMI. Θα χρειαστείς το κατάλληλο καλώδιο, το οποίο στη μία του άκρη θα πρέπει να έχει βύσμα micro USB, USB Type-C, mini/micro HDMI ή Lightning –ανάλογα με τη συσκευή κινητού που διαθέτεις.

Θεωρητικά η δουλειά μπορεί να γίνει και με ένα καλώδιο USB, μόνο που σε κάθε περίπτωση δεν θα streamάρεις περιεχόμενο αλλά θα μεταφέρεις αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) στην τηλεόρασή σου, τα οποία εν συνεχεία θα αναπαράγεις από εκεί.

Χρησιμοποιήστε το DeX

Ένας ακόμα τρόπος, που μπορείς να εκμεταλλευτείς για να συνδέσεις το smartphone με την τηλεόρασή σου, είναι το DeX της Samsung. Το DeX προσφέρεται μόνο σε συγκεκριμένα μοντέλα Samsung smartphone και tablet, αν όμως η συσκευή σου το υποστηρίζει, τότε μπορείς πολύ εύκολα να μετακινήσεις την οθόνη του κινητού σε αυτή την τηλεόρασης. Το DeX δουλεύει τόσο ασύρματα όσο και ενσύρματα.

Η ασύρματη σύνδεση απαιτεί δίκτυο Wi-Fi και Miracast στην τηλεόραση. Αν το smartphone και η τηλεόραση είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο ασύρματου Internet, τότε μπορείς μέσω του DeX όχι απλώς να κάνεις mirroring της οθόνης του κινητού αλλά και να αποκτήσεις ένα νέο περιβάλλον εργασίας, το οποίο θυμίζει υπολογιστή. Το ίδιο περιβάλλον δημιουργείται και μέσω της ενσύρματης σύνδεσης, απλώς δεν γλιτώνεις τη χρήση καλωδίων. Ένας αντάπτορας από USB Type-C σε HDMI και ένα HDMI καλώδιο είναι ό,τι χρειάζεσαι, για να στείλεις την εικόνα του Samsung smartphone στη… μεγάλη οθόνη!