Η απότομη αλλαγή του καιρού σε έχει κάνει ήδη να σκέφτεσαι το θέμα θέρμανση για τον επερχόμενο χειμώνα. Το καλό είναι ότι οι επιλογές είναι πολλές και «έξυπνες», φτάνει να κινηθείς συνετά και με σχέδιο.

Tο θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη κουβέντα και το ανάλογο ψάξιμο στην αγορά θέρμανσης αλλά αυτό ίσως είναι και το μόνο καλό της υπόθεσης. Και αυτό, γιατί πολλοί ήταν αυτοί που δεν ασχολούνταν με την ποιότητα του εξοπλισμού και την καταλληλότητά τους για κάθε χώρο. Απλά έβαζαν στο φουλ τα καλοριφέρ ή άνοιγαν τα κλιματιστικά και τις σόμπες και τέλος. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, όλοι ψάχνουν την καταλληλότερη λύση για το χώρο τους. Ποιές είναι όμως οι κατάλληλες λύσεις που μπορούν να την αντικαταστήσουν;

Υπάρχουν και άλλες λύσεις για το σπίτι, από το να βρίσκεστε μόνιμα δίπλα στο καλοριφέρ!

Οι μεγάλοι χώροι ενός σπιτιού (π.χ. σαλόνι – τραπεζαρία) χρειάζονται συσκευές, οι οποίες πρέπει να έχουν τις ανάλογες δυνατότητες για να τους ζεστάνουν τους χώρους. Οι επιλογές είναι αρκετές και με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά κατηγορία.

Σόμπες υγραερίου

Η κατηγορία αυτή με τα σύγχρονα, βελτιωμένα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Είναι εργονομικά σχεδιασμένες, σχετικά μικρές σε μέγεθος και  μπορούν εύκολα να μετακινηθούν μέσα στο σπίτι αν χρειαστεί να τους αλλάξεις θέση. Μπορούν να φανούν αποτελεσματικές για χώρους 80 – 120 τμ. ενώ και το κόστος του υγραερίου είναι χαμηλότερο από αυτό του πετρελαίου. Οι προδιαγραφές ασφαλείας σε πολλές από αυτές προβλέπουν αυτόματη διακοπή της παροχής αερίου σε περίπτωση που σβήσει η φλόγα ενώ διαθέτουν ρυθμίσεις για την ένταση της θέρμανσης (δύο ή και περισσότερες εστίες). Επίσης σε αρκετά μοντέλα υπάρχει και θερμοστάτης.

Σόμπες πετρελαίου

Εξίσου αποτελεσματικές για τη θέρμανση μεγάλων χώρων, με μεγαλύτερο όμως κόστος απόκτησης (σε σχέση με τις σόμπες υγραερίου). Διαθέτουν προστατευτική σχάρα ενώ σε αρκετά μοντέλα υπάρχει πρόβλεψη για διπλό τοίχωμα στο δοχείο καυσίμων για λόγους ασφαλείας αλλά και χρονοδιακόπτης.

Κλιματιστικά

Η χρήση μίας ή δύο μονάδων (ανάλογα με τα τετραγωνικά) είναι διαδεδομένη και η απόδοσή τους με την κατάλληλη χρήση θερμοστάτη, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική, εφ’ όσον βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία. Μόλις σταματήσουν να δουλεύουν, η θερμοκρασία στο χώρο πέφτει αρκετά γρήγορα ενώ μειονέκτημα αποτελεί και η σχετικά μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

Για μικρότερους χώρους υπάρχει μεγάλη ποικιλία λύσεων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, κόστος απόκτησης και λειτουργίας.

Θερμοπομποί

Πρόκειται για συσκευές, κατάλληλες για δωμάτια 15 έως και 45 τμ. (ανάλογα τα Watt), οι οποίες θερμαίνουν τον χώρο με την επανακυκλοφορία του αέρα. Διαθέτουν ειδικές αντιστάσεις πτερυγίων αλουμινίου, οι οποίες και δημιουργούν φυσικό ρεύμα αέρα που μεταδίδει την θερμότητα στον χώρο και ανεβαίνει η θερμοκρασία. Σε αρκετά μοντέλα υπάρχουν ενσωματωμένα και συστήματα με υπέρυθρες ακτίνες, που επίσης ζεσταίνουν το χώρο. Σε περίπτωση ανατροπής, σταματούν τη λειτουργία τους ενώ σε πολλά μοντέλα υπάρχει θερμοστάτης αλλά και χρονοδιακόπτης. Πλεονέκτημά τους η χαμηλή κατανάλωση σε ρεύμα.

Καλοριφέρ Μica

Η αθόρυβη και χαμηλής κατανάλωσης λειτουργία τους αλλά και η δυνατότητα τους να θερμαίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά δωμάτια έως και 15 – 20 τμ,  τα καθιστά  «έξυπνες», ευέλικτες και value for money επιλογές για μικρούς χώρους.

Θερμαντικά πάνελ

Στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε μικρά πάνελ, κατάλληλα να ζεστάνουν ένα μικρό δωμάτιο π.χ. το μπάνιο αλλά και σαφώς μεγαλύτερα, τα οποία μπορούν να κρεμαστούν στον τοίχο ή στην οροφή δωματίου έως και 40 τμ.

Κεραμικά αερόθερμα

Παράγουν καλύτερο αποτέλεσμα απ’ότι τα κλασικά αερόθερμα, λόγω των κεραμικών αντιστάσεων που διαθέτουν.  Ζεσταίνουν άμεσα μικρά δωμάτια (π.χ. υπνοδωμάτια, χώρος δουλειάς/γραφείο), σταματούν αυτόματα τη λειτουργία τους σε περίπτωση πτώσης ενώ ρυθμίζονται ως προς την ένταση της θερμότητας που εκπέμπουν (συνήθως σε δύο ή τρία επίπεδα).

Καλοριφέρ Λαδιού

Μπορείς να καλύψεις χώρους έως 36 τ.μ. και είναι κατάλληλα για θέρμανση μακράς διάρκειας. Είναι αθόρυβα κατά τη λειτουργία τους και διαθέτουν σύστημα προστασίας από τον πάγο για αποτελεσματική θέρμανση ακόμη και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Μπορείς να τα βρεις από 7 έως 14 φέτες ανάλογα το χώρο που θέλεις να καλύψεις ενώ διαθέτουν ροδάκια μεταφοράς για να τα μετακινείς όπου θέλεις μέσα στο σπίτι.

Βρες το θερμαντικό που σου ταιριάζει