Το screen mirroring ή screen casting είναι μία λειτουργία η οποία, όπως προδίδει και το όνομά της, επιτρέπει την αναπαραγωγή της οθόνης της φορητής συσκευής σας, smartphone ή tablet, σε αυτή της τηλεόρασής σας. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μία σύνδεση, ενσύρματα ή ασύρματα, μεταξύ τηλεόρασης και smartphone/tablet, χρησιμοποιώντας είτε καλώδιο, είτε το υπάρχον οικιακό σας δίκτυο.

Τα πλεονεκτήματα του screen mirroring γίνονται εύκολα αντιληπτά. Αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο για να δείτε μαζί με την παρέα σας φωτογραφίες από το πρόσφατο ταξίδι σας, να παρακολουθήσετε αστεία βίντεο στο Facebook, να ακούσετε τα αγαπημένα σας κομμάτια από τη μουσική βιβλιοθήκη του smartphone σας ή την υπηρεσία streaming της προτίμησής σας, ακόμα και να διασκεδάσετε όλοι μαζί παρακολουθώντας τις επιδόσεις κάποιου στο αγαπημένο του παιχνίδι. Το screen mirroring εξ άλλου μεταδίδει εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο, κάτι που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία σας.

Συνδέοντας TV και smartphone ενσύρματα

Ο πιο απλός τρόπος για να συνδέσετε την τηλεόραση με το smartphone ή το tablet σας, είναι μέσω καλωδίου HDMI. Αν το μοντέλο σας υποστηρίζει screen mirroring, τότε απλά επιλέξτε το ως πηγή εικόνας, κάντε τη σύνδεση και αυτό ήταν όλο – εναλλακτικά, επιλέξτε την αντίστοιχη θύρα HDMI από το ίδιο μενού για να κάνετε τη δουλειά σας. Το αρνητικό της εν λόγω μεθόδου βέβαια, δεν είναι άλλο από το… ξεβόλεμα που θα υποστείτε, αφού θα πρέπει είτε να βρίσκεστε σταθερά κοντά στην τηλεόρασή σας, είτε να προμηθευτείτε ένα αρκετά μεγάλου μήκους καλώδιο HDMI.

Screen-Mirroring-Guide-1

Για την ενσύρματη σύνδεση τηλεφώνου/tablet και τηλεόρασης θα χρειαστείτε είτε ένα καλώδιο mini USB/HDMI που να λειτουργεί με βάση το πρότυπο MHL (Mobile High-Definition Link), είτε ένα καλώδιο HDMI και έναν αντάπτορα που θα το συνδέσει με τη συσκευή σας. Εννοείται πως η πρώτη περίπτωση είναι και η ιδανικότερη, εφ’ όσον οι θύρες HDMI της τηλεόρασής σας υποστηρίζουν MHL.

Η ασύρματη λύση

Η πλειοψηφία των μοντέλων smart TV της τελευταίας πενταετίας υποστηρίζει ασύρματο screen mirroring μέσω Wi-Fi. Πλοηγηθείτε στο μενού του δικού σας μοντέλου μέχρι να βρείτε τις επιλογές συνδεσιμότητας δικτύου (κοιτάξτε στο “Network”) και ενεργοποιήστε αυτή για screen mirroring.

Θα χρειαστεί βέβαια να κάνετε το ίδιο και με τη συσκευή smartphone ή tablet σας. Σύρετε με δύο δάχτυλα την οθόνη από επάνω προς τα κάτω για να εμφανίσετε το διευρυμένο μενού ρυθμίσεων και από εκεί επιλέξτε το Screen Mirroring – αν δεν υπάρχει, τότε βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας όντως υποστηρίζει τέτοια λειτουργία. Το κινητό/tablet σας θα σαρώσει το δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένο για τηλεοράσεις που μπορούν να αναπαράγουν το περιεχόμενο της οθόνης του και αυτό ήταν όλο!

Χρησιμοποιώντας Chromecast και AirPlay

Θεωρητικά, μπορείτε να αναπαράγετε το περιεχόμενο της οθόνης του smartphone σας σε οθόνη ή τηλεόραση κάνοντας χρήση κάποιας επιπρόσθετης συσκευής όπως Chromecast και AirPlay. Ο λόγος που λέμε «θεωρητικά» είναι πως είναι ασύμφορο να επενδύσετε στις εν λόγω συσκευές αν το ζητούμενο είναι μόνο το screen mirroring. Ευτυχώς για εσάς, έρχονται με πληθώρα λειτουργιών που θα σας επιτρέψουν να τις εκμεταλλευτείτε ποικιλοτρόπως, κάνοντας έτσι σε βάθος χρόνου απόσβεση των χρημάτων που θα χρειαστούν για την αγορά τους.

Screen-Mirroring-Guide-2

Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι πως το AirPlay αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο θα «στείλετε» τα περιεχόμενα της οθόνης του iPad ή του iPhone σας στην τηλεόρασή σας ασύρματα. Για να λειτουργήσει βέβαια θα χρειαστείτε Apple TV, κάτι που κάνει την υλοποίηση του AirPlay κομματάκι ακριβή – εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Chromecast αλλά να έχετε υπ’ όψιν πως υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί ως προς το τι σας επιτρέπεται να προβάλλετε στη δεύτερη οθόνη σας.

Ίσως όμως και να μην χρειαστείτε καμία από τις παραπάνω συσκευές. Η μεγάλη τους χρησιμότητα έχει δώσει κίνητρο στους κατασκευαστές τηλεοράσεων να τις ενσωματώσουν στις συσκευές τους. Πολλά μοντέλα έρχονται σήμερα με προεγκατεστημένη λειτουργία Chromecast, ενώ η casting λύση της Google συναντάται ακόμα και σε soundbars και TV Boxes. Το ίδιο συμβαίνει και με το AirPlay, το οποίο έρχεται πλέον ενσωματωμένο σε πολλές από τις νεότερες Samsung, Sony και LG τηλεοράσεις.

Έχεις Samsung; Έχεις ακόμα περισσότερες επιλογές 

Όλα όσα είδαμε παραπάνω ισχύουν σε γενικές γραμμές για κάθε smartphone και tablet. Αν όμως έχεις Samsung smartphone ή tablet, οι επιλογές σου είναι περισσότερες. Η πρώτη ακούει στο όνομα DeX, μέσω του οποίου μπορείς όχι απλά να κάνεις mirror τη συσκευή σου σε τηλεόραση, αλλά να μετατρέψεις το smartphone ή tablet σου σε ένα desktop περιβάλλον εργασίας και έτσι να δουλέψεις σε μεγαλύτερη οθόνη. Το DeX δουλεύει τόσο ενσύρματα όσο και ασύρματα, οπότε έχεις κορυφαία συμβατότητα με μία τεράστια γκάμα συσκευών. Το DeX μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και με το laptop σου, η οθόνη του οποίου μπορεί να μετατραπεί σε desktop το οποίο θα «τρέχει» αποκλειστικά από το κινητό σου.

Screen-Mirroring-Guide-3

Το DeX είναι ο μόνος τρόπος που μπορείς να κάνεις mirror το κινητό σου σε υπολογιστή αν έχεις Samsung smartphone ή tablet και υπολογιστή με Windows 10. Το Your Phone app της Microsoft είναι ένας πανεύκολος τρόπος να συνδέσεις ασύρματα το κινητό σου με τον υπολογιστή και να δεις στο PC, φωτογραφίες, να απαντήσεις σε μηνύματα και άλλα. Δεν επιτρέπει όμως το mirroring, η πλήρης εμφάνιση της οθόνης του κινητού (και ο έλεγχός του) από την οθόνη του υπολογιστή δηλαδή, εκτός κι αν έχεις smartphone Samsung. Η Microsoft και η Samsung συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια, και το mirroring μέσω του Your Phone app είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.