Η σύνδεση ενός υπολογιστή με μία τηλεόραση αποτελεί μία «παρεξηγημένη» διαδικασία. Ούσα ευκολότερη απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι, μπορεί να «προικίσει» την τηλεόραση με μια σειρά “smart” λειτουργιών, χαρίζοντας παράλληλα στον υπολογιστή μία ακόμα μεγαλύτερη οθόνη, ό,τι πρέπει για την προβολή φωτογραφιών, βίντεο, ταινιών και την ψυχαγωγία σας γενικότερα! Για την πραγματοποίησή της, δεν απαιτείται παρά ελάχιστη προσπάθεια αφού είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα, η διαδικασία σύνδεσης είναι πια εξαιρετικά απλή και ολοκληρώνεται σε δευτερόλεπτα.

Πάμε να δούμε όμως τις διαθέσιμες επιλογές σας και πώς θα τα καταφέρετε.

Πώς να συνδέσω τον υπολογιστή με την τηλεόραση

Μέσω καλωδίου

Αν αποφασίσετε να πάτε σε ενσύρματη σύνδεση, αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε αν ο υπολογιστής και η τηλεόρασή σας διαθέτουν θύρα HDMI: αν πρόκειται για προϊόντα που κυκλοφόρησαν την τελευταία πενταετία, η λογική λέει πως δεν θα έχετε πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει θύρα HDMI και στις δύο συσκευές, τότε το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα επαρκούς μήκους καλώδιο HDMI. Θα επιλέξετε τη σχετική πηγή εικόνας από το μενού της τηλεόρασής σας και… αυτό ήταν! Αυτό το ένα καλώδιο, μεταφέρει τόσο εικόνα, όσο και ήχο, οπότε δεν θα χρειαστεί κάτι άλλο από πλευράς σας.

Σε περίπτωση τώρα που ο υπολογιστής ή τηλεόραση δεν διαθέτουν θύρα HDMI, τότε θα χρειαστείτε ένα καλώδιο VGA και ένα καλώδιο ήχου. Το καλώδιο VGA έχει 15 ακίδες σε τρεις σειρές και «κουμπώνει» στην αντίστοιχη θύρα που είναι η ίδια και στις δύο συσκευές (συνήθως είναι και μπλε χρώματος). Όσο για αυτό του ήχου έχει δύο βύσματα 3,5 χιλιοστών και τοποθετείται στη θύρα των ακουστικών του υπολογιστή σας και στην αντίστοιχη της τηλεόρασης. Η ποιότητα εικόνας και ήχου βέβαια δεν θα είναι όπως στην περίπτωση του καλωδίου HDMI αλλά τουλάχιστον θα κάνετε τη δουλειά σας.

Αν τώρα, ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει καμία έξοδο εικόνας, τότε και πάλι υπάρχει λύση, φτάνει να προμηθευτείτε έναν μετατροπέα που συνδέεται σε θύρα USB και δίνει έξοδο VGA.

Πώς να συνδέσω τον υπολογιστή με την τηλεόραση

Ασύρματα

Για εσάς που δεν θέλετε να μπλέκετε με καλώδια, υπάρχει πάντα και η ασύρματη λύση, και μάλιστα όχι μία αλλά τρεις!

Αρχικά υπάρχει το Chromecast, η πρόταση της Google. Αν και ουσιαστικά πρόκειται για συσκευή που αναπαράγει περιεχόμενο από συγκεκριμένες εφαρμογές που τρέχουν στον υπολογιστή, διαθέτει εφαρμογή που επιτρέπει στην τηλεόραση να δείξει ό,τι και η οθόνη του laptop/desktop.

Αν είστε fan της Apple και διαθέτετε και την απαραίτητη γκάμα συσκευών, τότε το AirPlay Mirroring ίσως να παρουσιάζει ένα κάποιο ενδιαφέρον για εσάς αφού αναπαράγει ασύρματα την οθόνη ενός iMac, iPad ή iPhone στην τηλεόρασή σας. Θα χρειαστείτε βέβαια σε κάθε περίπτωση Apple TV, όμως να είστε σίγουροι πως η όλη διαδικασία είναι τόσο απλή, όσο το πάτημα ενός κουμπιού.

Τέλος, υπάρχει και το Miracast με το οποίο θα μεταδώσετε ασύρματα περιεχόμενο από ένα Android ή Windows smartphone. Για να το εκμεταλλευτείτε βέβαια θα πρέπει η τηλεόρασή σας να υποστηρίζει τη σχετική λειτουργία. Οι υπολογιστές με Windows 8.1 ή νεότερα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα ενώ και όλα τα τελευταία μοντέλα τηλεοράσεων Samsung και LG επί παραδείγματι υποστηρίζουν ασύρματη μετάδοση εικόνας.

Πώς να συνδέσω τον υπολογιστή με την τηλεόραση

Μικρές –αλλά χρήσιμες- συμβουλές

  • Μπορείτε να επιλέξετε αν η τηλεόρασή σας θα απεικονίζει ό,τι και η οθόνη του υπολογιστή σας ή θα αποτελεί προέκταση αυτής, κάνοντας δεξί «κλικ» στην επιφάνεια εργασίας των Windows και επιλέγοντας «Ρυθμίσεις οθόνης».
  • Αν αμέσως μετά τη σύνδεση μέσω καλωδίου HDMI η ανάλυση της εικόνας στην τηλεόραση δεν είναι η σωστή, κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας των Windows, επιλέξτε «Ρυθμίσεις οθόνης» και προσαρμόστε την από εκεί.
  • Σε περίπτωση που προτιμήσετε ασύρματη διασύνδεση, να έχετε στον νου σας ότι η ποιότητα της εικόνας θα εξαρτηθεί και από την ισχύ του σήματος του ασύρματου δικτύου σας.
  • Το Chromecast αποτελεί την ασύρματη πρόταση που επιδέχεται τροποποιήσεις περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, φτάνει να έχετε την όρεξη να το… ψάξετε!