Το πλυντήριο ρούχων φροντίζει ώστε τα ρούχα που φοράτε καθημερινά να είναι πεντακάθαρα, απαλά και μυρωδάτα. Ακόμα κι αυτό όμως πού και πού χρειάζεται φροντίδα και καθάρισμα προκειμένου αυτό να συνεχίσει να είναι εξίσου αποτελεσματικό. Υπολογίστε ότι ένα πλυντήριο που χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο δύο φορές την εβδομάδα, χρειάζεται καθάρισμα σε μηνιαία βάση: καθαρότερο πλυντήριο εξ άλλου, σημαίνει και καθαρότερα ρούχα.

Σύνηθες καθάρισμα

Ο βασικός/τυπικός τρόπος καθαρισμού είναι πανεύκολος και απαιτεί ελάχιστα από εσάς. Θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε:

  • 2 κούπες ξύδι
  • ¼ κούπας μαγειρική σόδα
  • ¼ κούπας νερό
  • Σφουγγαράκι

Ανακατέψτε σε ένα μπολ τη σόδα  με το νερό και αδειάστε το μείγμα στο δοχείο απορρυπαντικού του πλυντηρίου σας. Εν συνεχεία αδειάστε το ξύδι στον κάδο και επιλέξτε την υψηλότερη θερμοκρασία για το νερό –το βάρος μη σας απασχολεί, η normal επιλογή είναι μια χαρά. Αφήστε τώρα το πλυντήριο να ολοκληρώσει την πλύση: το ξύδι και η σόδα σε συνδυασμό με το ζεστό νερό θα διαλύσουν τα άλατα και θα απομακρύνουν τόσο τα μικρόβια, όσο και τις δυσάρεστες οσμές.

Πώς να καθαρίσω το πλυντήριο ρούχων

Όταν το ίδιο σας το πλυντήριο ολοκληρώσει το έργο του, περάστε τον κάδο του με το σφουγγαράκι σας, μαζεύοντας τυχόν υπολείμματα αλάτων και βρωμιάς, φροντίζοντας να το ξεπλένετε τακτικά σε καθαρό –ζεστό κατά προτίμηση- νερό.

Κάντε το ίδιο και με τα δοχεία απορρυπαντικού/μαλακτικού ώστε να απομακρύνετε κάθε λογής υπολείμματα που πιθανόν να έχουν συγκεντρωθεί. Αν αφαιρούνται, τότε αφήστε τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό ώστε να μουλιάσουν και εν συνεχεία, καθαρίστε τα σχολαστικά με ένα μικρό πανάκι ή –ακόμα καλύτερα, για να προσεγγίσετε ακόμα και τις πιο δύσκολες γωνίες- μία οδοντόβουρτσα.

Δώστε βάση στις οδηγίες του κατασκευαστή

Μολονότι ο τρόπος που αναφέραμε μόλις είναι εξαιρετικά εύκολος και έχει εφαρμογή σε όλους τους τύπους πλυντηρίων, ενδεχομένως να μην είναι ο κατάλληλος για το δικό σας μοντέλο. Το ξύδι, βλέπετε, μπορεί να φθείρει υπερβολικά τα λάστιχα που χρησιμοποιούν ορισμένοι κατασκευαστές –σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, τυχόν βλάβες που ενδέχεται να προκληθούν από τη χρήση ξυδιού, δεν καλύπτονται ούτε από την εγγύηση της συσκευής.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε κατ’ αρχήν, είναι να διαβάσετε το εγχειρίδιο του πλυντηρίου σας, ώστε να ελέγξετε τι προτείνει ο ίδιος ο κατασκευαστής για τον καθαρισμό του. Αν το ξύδι δεν συνίσταται, τότε θα κάνετε τη δουλειά σας με τα καθαριστικά του κατασκευαστή –τα οποία και θα πρέπει να προμηθευτείτε.

Πώς να καθαρίσω το πλυντήριο ρούχων

Μικρές –αλλά χρήσιμες- συμβουλές

Το καθάρισμα όμως, όσο αποτελεσματικό ή ευεργετικό κι αν είναι για το πλυντήριό σας, από μόνο του δεν αρκεί.

Φροντίστε να χρησιμοποιείτε όση ποσότητα απορρυπαντικού απαιτείται και όχι περισσότερη: το επιπλέον απορρυπαντικό δε θα καθαρίσει καλύτερα τα ρούχα σας αλλά θα συσσωρευτεί στο εσωτερικό του πλυντηρίου σας.

Πριν τοποθετήσετε τα βρώμικα ρούχα στο πλυντήριο, προσπαθήστε να απομακρύνετε από αυτά όση βρώμα και λεκέδες μπορείτε –όπως θα κάνατε και με το πλυντήριο πιάτων σας. Μετά τις πλύσεις, αφήνετε την πόρτα του πλυντηρίου και το δοχείο απορρυπαντικού ανοιχτά για να αεριστούν όσο καλύτερα γίνεται.

Αν το νερό στον χώρο σας είναι μόνιμα σκληρό, τότε ίσως να αξίζει τον κόπο η τοποθέτηση ενός φίλτρου για τη συγκράτηση των αλάτων –τα οποία, όπως φαντάζεστε, καταλήγουν στο πλυντήριό σας.