Ανεξαρτήτως τεχνικών χαρακτηριστικών όπως το πάνελ ή η ανάλυση, όλες οι οθόνες των laptops έχουν κάτι κοινό: τη σκόνη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό για τον κάτοχο ενός φορητού υπολογιστή από τη σκόνη που συσσωρεύεται στην οθόνη του, παραμορφώνοντας τα χρώματα και μειώνοντας τη φωτεινότητα της.

Αρκετοί είναι εκείνοι που διστάζουν να καθαρίσουν την οθόνη του laptop τους, φοβούμενοι τυχόν φθορές που μπορεί να προκαλέσουν κατά λάθος. Κι όμως, ο καθαρισμός μίας οθόνης φορητού υπολογιστή δεν είναι δύσκολη υπόθεση, φτάνει να έχετε δυο-τρία πράγματα κατά νου.

Πώς να καθαρίσω σωστά την οθόνη του laptop μου;

Χρησιμοποιήστε πανάκι καθαρισμού

Οι οθόνες των σύγχρονων laptops, ευτυχώς για όλους μας είναι πιο ανθεκτικές στην πίεση και την καταπόνηση σε σχέση με αυτές των παλαιότερων μοντέλων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τις μεταχειρίζεστε χωρίς ιδιαίτερη προσοχή.

Προμηθευτείτε λοιπόν ένα ειδικό καθαριστικό πανάκι στο σχέδιο της αρεσκείας σας –φροντίστε να είναι απαλό και λείο, χωρίς χνούδια και ραφές. Με αυτό μπορείτε να καθαρίσετε άφοβα την οθόνη του laptop σας, προσεκτικά και χωρίς να εφαρμόζετε πολλή πίεση επάνω της. Καλό θα ήταν ενώ καθαρίζετε την οθόνη του, το laptop σας να είναι απενεργοποιημένο, κυρίως διότι η σκόνη και οι λεκέδες διακρίνονται καλύτερα επάνω σε μία κλειστή οθόνη.

Πώς να καθαρίσω σωστά την οθόνη του laptop μου;

Η χρησιμότητα των καθαριστικών σπρέι

Το πανάκι καθαρισμού όμως δεν θα αφαιρέσει όλους τους λεκέδες από την οθόνη του laptop σας. Κάποιοι «επίμονοι» θα παραμείνουν και εδώ είναι που θα επιστρατεύσετε το επόμενο σας «όπλο»: ένα ειδικό καθαριστικό σπρέι. Κάποιοι επιμένουν να καθαρίζουν την οθόνη του φορητού τους υπολογιστή χρησιμοποιώντας νερό, κάτι που μπορεί υπό προϋποθέσεις να της προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.

Αντ’ αυτού, εσείς θα χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό σπρέι καθαρισμού: θα ψεκάσετε προσεκτικά το πανάκι μικροϊνών που συνήθως το συνοδεύει (αν όχι, τότε θα πρέπει να το αγοράσετε ξεχωριστά) και θα το εφαρμόσετε πάνω στην οθόνη. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο σημείο που αυτή ενώνεται με το πλαίσιό της καθώς εκεί μαζεύεται η περισσότερη σκόνη και θα δείτε ότι μέσα σε λίγα λεπτά, αυτή θα έχει γίνει σαν καινούρια!

Πώς να καθαρίσω σωστά την οθόνη του laptop μου;

Αποτρέποντας τα σημάδια του πληκτρολογίου

Σε κάποιες περιπτώσεις, θα παρατηρήσετε πως στην οθόνη του laptop σας σχηματίζονται τα περιβλήματα του πληκτρολογίου! Αρχικά μην ανησυχείτε καθώς πρόκειται για συχνό φαινόμενο –ιδίως στις περιπτώσεις των φορητών με βαρύ σώμα και εκείνων που μεταφέρονται συχνά. Αυτού του είδους η επαφή δεν πρόκειται να βλάψει την οθόνη του laptop σας, θα της δημιουργήσει όμως σημάδια σκόνης που αφαιρούνται δύσκολα και αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Η λύση εδώ είναι και πάλι ένα πανάκι μικροϊνών και συγκεκριμένα αυτό που συνόδευε το laptop σας κατά την αγορά του –βρισκόταν ανάμεσα στην οθόνη και το πληκτρολόγιο. Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι κάθε φορά που κλείνετε το laptop σας, να τοποθετείτε ένα τέτοιο πανί ανάμεσα στην οθόνη και το πληκτρολόγιό του, αποτρέποντας την επαφή των δύο αυτών μερών –και εμποδίζοντας σε έναν μεγάλο βαθμό τη μεταφορά σκόνης από το δεύτερο στην πρώτη.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά την οθόνη του laptop σας, πάντα με τη δέουσα προσοχή και τα κατάλληλα αξεσουάρ. Να είστε βέβαιοι πως έτσι θα χρειάζεται να καταβάλλετε την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια ενώ παράλληλα θα απολαμβάνετε την οθόνη του υπολογιστή σας σε όλο της το μεγαλείο.