Ποιος είπε ότι η δημιουργία ενός βίντεο είναι δύσκολη υπόθεση; Στην πραγματικότητα, αποτελεί διαδικασία πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι, ιδίως στην περίπτωση που μιλάμε για κάτι απλό όπως π.χ. μία σύνθεση με φωτογραφίες και μουσική. Επιπρόσθετα, πρόκειται για τον πλέον προσεγμένο τρόπο για να παρουσιάσετε σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς ή τον κόσμο ολόκληρο τις φωτογραφίες που τραβήξατε στο τελευταίο σας ταξίδι, το πάρτι του προηγούμενου Σαββάτου, την πρόσφατη επίσκεψή σας σε κάποιο μουσείο ή οποιαδήποτε άλλη ξεχωριστή σας στιγμή.

Πώς όμως θα τα καταφέρετε;

Πώς θα φτιάξετε το δικό σας βίντεο με φωτογραφίες και μουσική;

Βρείτε το κατάλληλο, δωρεάν πρόγραμμα

Για κάτι τόσο απλό, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας με ένα πρόγραμμα που διατίθεται δωρεάν όπως το Movavi, το Adobe Spark ή το Story Remix των Windows 10 (προστίθεται με την εγκατάσταση του Fall Creators Update). Αν θελήσετε να αποκτήσετε επιπλέον δυνατότητες ή να κάνετε τη δουλειά σας χωρίς περιορισμούς (συνήθως έχουν να κάνουν με το λογότυπο της εκάστοτε εφαρμογής ή την ποιότητα του βίντεό σας) τότε μπορείτε κάλλιστα να ξεκλειδώσετε τις πλήρεις εκδόσεις τους, πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο.

Πώς θα φτιάξετε το δικό σας βίντεο με φωτογραφίες και μουσική;

Συνθέτοντας το βίντεο

Όποιο κι αν επιλέξετε ωστόσο, η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας του είναι ο ίδιος. Κάθε δευτερόλεπτο του βίντεό σας αποτελείται από εικόνα και ήχο: τα δύο αυτά στοιχεία εμφανίζονται στο πρόγραμμα με τη μορφή δύο παράλληλων timelines. Εσείς απλά ορίζετε τι θα φαίνεται στην οθόνη και τι θα ακούγεται από τα ηχεία ανά πάσα στιγμή. Αν π.χ. προσθέσετε ένα μουσικό κομμάτι το οποίο διαρκεί 3:30, τότε αυτή θα είναι και η ελάχιστη διάρκεια του βίντεό σας, εκτός κι αν οι εικόνες υπερβούν τον χρόνο αυτό.

Αν και στην περίπτωση του ήχου η διάρκεια είναι συγκεκριμένη (το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να «κόψετε» ένα κομμάτι), σε αυτή της εικόνας, η επιλογή για τον χρόνο εμφάνισής της είναι δική σας –μπορείτε να την προσαρμόσετε με ένα απλό drag & drop. Τα περισσότερα προγράμματα θα σας αφήσουν να επιλέξετε και τον τρόπο μετάβασης από τη μία φωτογραφία στην άλλη: εξαντλήστε τη δημιουργικότητά σας, επιλέγοντας όσα διαφορετικά εφέ θέλετε, για ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία.

Ίσως σε ενδιαφέρει: Πως να χρησιμοποιήσεις το Screen Mirroring;

Πώς θα φτιάξετε το δικό σας βίντεο με φωτογραφίες και μουσική;

Συγχρονίστε εικόνα και ήχο

Όσον αφορά στον ήχο του κλιπ σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αρχείο ήχου (συνήθως τύπου .mp3) που διαθέτετε. Ιδανικά στο βίντεό σας η εικόνα και ο ήχος θα πρέπει να ξεκινούν και να ολοκληρώνονται μαζί: είναι άσχημο τόσο να παίζει ένα μουσικό κομμάτι χωρίς να εναλλάσσονται παράλληλα φωτογραφίες, όσο και να περνούν εικόνες «βουβά». Φροντίστε γι’ αυτό κάνοντας τις τελευταίες εξ αυτών να παραμένουν στην οθόνη για λίγο περισσότερο. Αν δείτε ότι το μουσικό «χαλί» σας έχει υπερβολικά μεγάλη διάρκεια, τότε μπορείτε να το «σβήσετε», αν η εφαρμογή που επιλέξατε σας δίνει τη σχετική δυνατότητα.

Έχοντας τελειώσει με τα του βίντεο, το μόνο που σας μένει είναι να το εξάγετε σε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα, έτσι ώστε να το θαυμάσετε παρέα με τους φίλους σας σε κάποια τηλεόραση ή να το ανεβάσετε στο YouTube –προτιμήστε τα 720p ή τα 1080p, αναλύσεις HD και Full HD αντίστοιχα. Σημειώστε ότι αν χρησιμοποιήσετε τη δωρεάν έκδοση ενός προγράμματος, το πιθανότερο είναι πως στο τελικό σας βίντεο θα υπάρχει το λογότυπό του.

Βρες κι άλλους οδηγούς εδώ.