Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στον κόσμο είναι το χαρτί. Πάνω σε ένα χαρτί μπορούμε να γράψουμε, να κρατήσουμε σημειώσεις, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να φτιάξουμε κατασκευές, να σκουπίσουμε τα χέρια μας και πραγματικά χιλιάδες άλλα πράγματα.

Ταυτόχρονα όμως, εκτός από πολυτιμότερο τείνει να γίνει αγαθό προς εξαφάνιση για τις επόμενες γενεές, εκτός αν λάβουμε αυστηρά μέτρα και συνεισφέρουμε όλοι μαζί στη διαδικασία ανακύκλωσης.

Το χαρτί αποτελεί ένα σημαντικό πόρο σε παγκόσμια κλίμακα και χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο καταναλώνονται περισσότεροι από 1.200.000 τόνοι χαρτιού ενώ σε σύγκριση με τα προηγούμενα 30 χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου στο μισό.

ανακύκλωση χαρτιού;

Αν και πλέον προτιμάς να στείλεις ένα e-mail αντί για ένα συμβατικό γράμμα και έχεις περισσότερα PDF βιβλία στο tablet σου σε σύγκριση με αυτά που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου, έρευνες έχουν δείξει πως το χαρτί που χρησιμοποιούν τέσσερις άνθρωποι σε ένα χρόνο, αντιστοιχεί στο βάρος ενός μεγάλου αυτοκίνητου.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταναλώνονται περισσότεροι από 1.200.000 τόνοι χαρτιού ενώ σε σύγκριση με τα προηγούμενα 30 χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου στο μισό.

Ο κύριος όγκος χαρτιού προέρχεται από την επεξεργασία ξυλείας και για την παραγωγή 600.000 τόνων πρέπει να κοπούν περισσότερα από 12 εκατομμύρια δέντρα κάθε έτος. Γι’ αυτό το λόγο για να αντιστρέψουμε τον ολοκληρωτικό αφανισμό δέντρων και τεράστιων δασικών εκτάσεων, το χαρτί επιβάλλεται να υφίσταται σε μία πλήρη διαδικασία ανακύκλωσης.

Με ένα τόνο ανακυκλωμένου χαρτιού μπορούν να διασωθούν περίπου 17 δέντρα ενώ ταυτόχρονα με την ανακύκλωση συνεισφέρουμε σημαντικά και στη μείωση των πρώτη υλών όπως η κατανάλωση ενέργειας, η κατανάλωση νερού αλλά και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως και 72%.

Πως μπορώ να πάρω μέρος στην ανακύκλωση;

Η ανακύκλωση ξεκινά φυσικά με εμάς τους ίδιους. Όλη η χάρτινη ύλη που περνά από τα χέρια μας, όταν αυτή γίνει περιττή για το νοικοκυριό μας, πρέπει να ανακυκλώνεται. Αυτό συμπεριλαμβάνει περιοδικά, εφημερίδες, χάρτινες συσκευασίες, χαρτόνια, φακέλους κι άλλα.

ανακύκλωση χαρτιού

Συγκεντρώνοντας λοιπόν όλο το χαρτί σε μεγάλες σακούλες, μπορούμε να το μεταφέρουμε στον κοντινότερο μπλε κάδο της γειτονιάς μας. Είναι κάτι πολύ εύκολο και δεν αποτελεί επιπλέον πονοκέφαλο. Μάλιστα, μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις τη σακούλα με την οποία μετάφερες τα χαρτιά και να τη διατηρήσεις σε συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού, αποκλειστικά για αυτή τη χρήση.

Χώρες εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, ξεπερνούν ακόμη και το 50% σε ανακυκλώσιμο χαρτί.

Προσοχή όμως, διότι δεν είναι όλα τα χαρτιά κατάλληλα για ανακύκλωση. Χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας, πλαστικοποιημένα χαρτιά και γενικότερα ρυπασμένα χαρτιά, πρέπει να τα πετάς στους κάδους σκουπιδιών και όχι στους κάδους ανακύκλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, κράτα κατά νου πως κάθε χαρτί που δεν βρίσκει το δρόμο του προς την ανακύκλωση, η φύση αναλαμβάνει το έργο της διάσπασης. Σε γενικές γραμμές, το χαρτί διασπάται με σχετική δυσκολία. Ένα μόνο εισιτήριο λεωφορείου χρειάζεται έως και 4 εβδομάδες έως ότου χαθεί για πάντα. Χρόνος, αρκετά μεγάλος αν αναλογιστούμε ότι αρκετοί εκατοντάδες τόνοι χαρτιού, διασπώνται από την ίδια τη φύση κάθε χρόνο.

Ποια είναι η διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού;

Από τους μπλε κάδους της γειτονιάς και από κάθε άλλο μέρος όπου διατηρούνται χαρτιά για ανακύκλωση, ειδικά φορτηγά μεταφέρουν το υλικό σε μεγάλες αποθήκες. Σε πρώτη φάση, πρέπει το χαρτί να διαχωριστεί ανάλογα το είδος τους και την ποιότητά τους, ώστε  να επιτευχθεί μία πλήρη διαδικασία ανακύκλωσης.

Το χαρτί κατασκευάζεται από συμπυκνωμένες ίνες κυτταρίνης και όσο μεγαλύτερες είναι αυτές, τόσο καλύτερη η ποιότητα αλλά και υψηλότερη η τιμή αγοράς του. Αυτό έχει και ως αποτέλεσμα το χαρτί να μην μπορεί να ανακυκλώνεται περισσότερες από 7 φορές.

ανακύκλωση χαρτιού

Έπειτα το διαχωρισμό, τα χαρτιά πηγαίνουν στις βιομηχανίες μονάδες ανακύκλωσης όπου εκεί διαχωρίζονται από άλλα υλικά μέσω της φυγοκέντρησης. Εισέρχεται σε ειδικά μεγάλα πλυντήρια για την απομελάνωση και έπειτα αναμειγνύεται μαζί με νερό, σχηματίζοντας το χαρτοπολτό.

Ο χαρτοπολτός στύβεται και στεγνώνεται και έπειτα μετατρέπεται σε μεγάλα ρολά ενός τόνου το καθένα. Μετά από αυτή τη διαδικασία, το χαρτί είναι έτοιμο ώστε να πάρει και πάλι όποια μορφή επιθυμούμε.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με την ανακύκλωση;

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται περίπου 1.200.000 τόνοι χαρτιού κάθε χρόνο όταν το 1976 η κατανάλωση δεν ξεπερνούσε τους 400.000 τόνους. Από αυτά, μόλις οι 350.000 τόνοι καταλήγουν σε μονάδες ανακύκλωσης που ισοδυναμεί κάτι λιγότερο από το 35% του συνολικού χρησιμοποιημένου χαρτιού.

Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από μεγάλες βιομηχανίες, super market, τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, σχολεία κι άλλα. Η ανακύκλωση χαρτιού στη χώρα μας δεν έχει φτάσει ακόμη τα υψηλά ποσοστά που έχουν επιτευχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη πολιτική προώθησης της ανακύκλωσης.

Άλλες χώρες εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, ξεπερνούν ακόμη και το 50% σε ανακυκλώσιμο χαρτί. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως αυτές της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Αν και πρόκειται για χώρες με αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία, οι ρυθμοί ανακύκλωσης είναι χαμηλοί, διότι υπάρχουν πολλά δάση και η τιμή του ανακυκλωμένου χαρτιού είναι χαμηλή.