Το Personal Identification Number ή εν συντομία PIN αποτελεί μία από τις λειτουργίες που συνοδεύουν τα smartphones από την εποχή που τα αποκαλούσαμε κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για την κλασσικότερη ίσως μέθοδο κλειδώματος μίας GSM συσκευής, με τον τετραψήφιο –συνήθως- κωδικό να αποθηκεύεται στην κάρτα SIM.

Πόσο χρήσιμο είναι όμως το PIN στην εποχή των smartphones και τι εναλλακτικές επιλογές έχουν οι καταναλωτές;

Πώς αλλάζω pin στο κινητό

Το δοκιμασμένο, «παραδοσιακό» PIN

Το PIN αποτελούσε τον ιδανικότερο τρόπο κλειδώματος μίας συσκευής, όταν όλα τα δεδομένα του χρήστη (επαφές, κλήσεις κλπ) αποθηκεύονταν στην κάρτα SIM. Αν και αποτελεσματικό, το PIN στην ουσία προστατεύει ένα κινητό τηλέφωνο μόνο κατά την ενεργοποίησή του. Από εκεί και πέρα, η συσκευή παραμένει απροστάτευτη ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ευκολότερη παράκαμψη του PIN, είναι η αφαίρεση της κάρτας SIM.

Σε περίπτωση που το PIN εισαχθεί λανθασμένα τρεις φορές, τότε ο χρήστης θα πρέπει να πληκτρολογήσει έναν δεύτερο κωδικό, το λεγόμενο PUK ή PUC –αναγράφεται κάτω από το PIN, στην καρτέλα που βρίσκεται η SIM.

Ο χρήστης έχει δέκα προσπάθειες για να εισάγει τον κωδικό PUK και να ξεκλειδώσει την κάρτα του. Αν αποτύχει κι εκεί, τότε η SIM του αχρηστεύεται και θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχό του ώστε να προμηθευτεί καινούρια.

Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε το PIN στη συσκευή σας, στο μεν iOS θα πρέπει να πάτε στo Settings > Phone > SIM PIN ενώ στο δε Android στo Settings > Security > SIM card lock.

Κωδικός πρόσβασης συσκευής

Περνώντας σε κάτι πιο αποτελεσματικό, πάμε να δούμε τον κωδικό ξεκλειδώματος συσκευής ή αν προτιμάτε, αυτόν που πλέον είναι γνωστός ως PIN, Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο ξεκλειδώνει η οθόνη ενός smartphone, μία μέθοδο που προστατεύει τη συσκευή τόσο κατά την εκκίνηση, όσο και κατά τη λειτουργία της, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει ή όχι SIM.

Αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μέθοδο προστασίας για τα κινητά τηλέφωνα στις μέρες μας και συναντάται σε αρκετές διαφορετικές μορφές –ως τετραψήφιος, εξαψήφιος ή οκταψήφιος κωδικός, συνδυασμός γραμμών και τελειών ή βιομετρικό κλείδωμα.

Εν αντιθέσει με το… ορίτζιναλ PIN, εδώ σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, προετοιμαστείτε για τα χειρότερα. Στην περίπτωση του iOS για παράδειγμα, αν τον εισάγετε λανθασμένα πολλές φορές, τότε ο μόνος τρόπος να αποκτήσετε πρόσβαση στη συσκευή σας, είναι μέσω επαναφοράς της (στην αρχική της κατάσταση ή άλλο backup σας).

Πώς αλλάζω pin στο κινητό

Τι μπορείτε να κάνετε για να είστε σίγουροι;

  • Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό αριθμών που να έχουν ιδιαίτερη σημασία για εσάς.
  • Αποφύγετε το έτος γέννησής σας –αντ’ αυτού επιλέξτε κάποια διαφορετική χρονολογία όπως το έτος ίδρυσης της αγαπημένης σας ομάδας ή το έτος κατάταξής σας στον στρατό.
  • Ακόμα κι αν βρείτε έναν προφανή τετραψήφιο αριθμό, εισάγετέ τον ανάποδα.
  • Μην επιλέξετε σε καμία περίπτωση τον ίδιο αριθμό τέσσερις φορές (π.χ. 1111 ή 4444) ή απλές ακολουθίες αριθμών (π.χ. 1234, 9876).
  • Αν σας είναι εύκολο, χρησιμοποιήστε αριθμούς ως γράμματα δημιουργώντας λέξεις (π.χ. 1337 = leet) που θα θυμάστε πιο εύκολα.
  • Μη χρησιμοποιήσετε το ίδιο τετραψήφιο PIN με αυτό που έχετε στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες σας.

Για να ορίσετε κωδικό ξεκλειδώματος (passcode) στο iOS, θα πάτε στα Settings > Passcode. Στο Android θα χρειαστεί να πάτε στο Settings > Security > Screen lock και από εκεί να επιλέξετε είτε Pattern, είτε PIN, είτε Password.

Η σίγουρη λύση

Τα smartphones τελευταίας τεχνολογίας, έχουν πάει τη διαδικασία κλειδώματος-ξεκλειδώματος ένα βήμα πιο πέρα, προσφέροντας άκρως αποτελεσματικά συστήματα που βασίζονται σε βιομετρικά στοιχεία. Έτσι, ο πρωταρχικός τρόπος για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στη συσκευή σας, είναι μέσω του δακτυλικού σας αποτυπώματος ή της αναγνώρισης προσώπου.

Και στις δύο περιπτώσεις οι συσκευές είναι εφοδιασμένες με τους κατάλληλους σαρωτές ενώ ειδικά στη δεύτερη, το σύστημα θα πρέπει να καταγράψει φυσική παρουσία –και όχι μια φωτογραφία ή ένα βίντεο π.χ..

Πώς αλλάζω pin στο κινητό

Εννοείται ότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει για λόγους ασφαλείας PIN, όμως σε ό,τι αφορά το καθημερινό ξεκλείδωμα της συσκευής, μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται δεκάδες φορές την ημέρα, εξοικονομείται για λογαριασμό του χρήστη σημαντικός χρόνος.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, το βασικό είναι να μην το ξεχάσετε! Σε τελική ανάλυση, τέσσερις αριθμοί είναι όλοι κι όλοι. Πόσο δύσκολο είναι να τους θυμάστε;

Διάβασε περισσότερα How-to άρθρα εδώ.