Γονείς, μαθητές και φοιτητές έχετε σίγουρα ακούσει για το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που έχει ως πρωταρχικό στόχο να καλύψει τις τεχνολογικές ανάγκες μαθητών και φοιτητών, έτσι ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Η πανδημία δημιουργεί ως ευκαιρία να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, κάτι στο οποίο μπορεί να έχει μεγάλη συνεισφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρακτικά, όμως, τι σημαίνει αυτό το πρόγραμμα; Αυτό είμαστε εδώ να απαντήσουμε! Βρες παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες που σε ενδιαφέρουν.

Ποιες είναι οι παροχές του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα;

Η Ψηφιακή Μέριμνα έχει προϋπολογισμό 112 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε δικαιούχους του προγράμματος με τη μορφή επιταγής (voucher). Το voucher θα είναι αξίας 200€ και θα μπορεί να εξαργυρωθεί για την αγορά desktop, laptop ή tablet. Η αγορά σου μπορεί να ξεπερνά τα 200€ απλώς το voucher καλύπτει μέχρι 200€ αξίας.

Ψηφιακή Μέριμνα eLearning Education Voucher - 01

Δικαιούμαι κι εγώ το voucher;

Το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα στοχεύει στη στήριξη νέων 4 έως 24 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, το voucher των 200€ θα επιδοτήσει την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού περίπου 560.000 νέων από 325.000 οικογένειες. Αφού ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση από όλους, η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Το voucher 200€ από την Ψηφιακή Μέριμνα, λοιπόν, δικαιούνται οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€. Αυτό αντιστοιχεί σε διαφορετικά ποσά, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας. Ας δούμε μερικά πρακτικά παραδείγματα:

  • Οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά ➡ μεικτό εισόδημα 12.000€
  • Οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί ➡ μεικτό εισόδημα 10.500€
  • Οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί ➡ μεικτό εισόδημα 9.000€

Να σημειώσουμε ότι για κάθε παιδί της οικογένειας, που δικαιούται την επιδότηση, θα δοθεί ξεχωριστό voucher 200€. Η επιδότηση είναι ανά μαθητή/φοιτητή και όχι ανά οικογένεια.

Ψηφιακή Μέριμνα eLearning Education Voucher - 02

Πώς θα κάνω αίτηση στο προγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα;

Η αίτηση για την παροχή του voucher από την Ψηφιακή Μέριμνα θα γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας, που θα δημιουργηθεί από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.». Οι αιτήσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα αφορά οικογένειες που έλαβαν το επίδομα παιδιού το 2020, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία των δικαιούχων. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους υπόλοιπους δικαιούχους.

Πότε και πού μπορώ να εξαργυρώσω το voucher;

Η πλατφόρμα αιτήσεων του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα δεν είναι ακόμα διαθέσιμη αλλά αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της σύντομα. Αφού ανοίξει η πλατφόρμα, κατατεθεί η αίτησή σου και βεβαιωθεί πως είσαι δικαιούχος, θα μπορείς να εξαργυρώσεις το voucher για αγορά laptop, desktop ή tablet σε φυσικά καταστήματα (εφόσον λειτουργούν) ή online.

Για να μάθεις πρώτος νεότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα ενδιαφέροντος που βρίσκεις εδώ!