Επέκταση του περσινού προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα, η νομοθετική ρύθμιση για το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί στη Βουλή από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ξεκίνησε αυτές τις ημέρες. Το περσινό πρόγραμμα σημείωσε τεράστια επιτυχία, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες δικαιούχους να ανανεώσουν τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό – όπως desktops, laptops και tablets – παρέχοντας την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση μέσω του γνωστού, πλέον, voucher. Η δράση αυτή επιστρέφει και αυτή τη χρονιά, αλλά με ένα… twist!

Ποιοι δικαιούνται το voucher της Ψηφιακής Μέριμνας II;

Ήδη από πέρυσι υπήρχαν πολλοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι αναγκάζονταν να πραγματοποιούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας τα δικά τους, πολλές φορές ανεπαρκή και πεπαλαιωμένα, μηχανήματα. Το σύνολο των εκπαιδευτικών είχε εκφράσει την υποστήριξή του στο πρόγραμμα της Ψηφιακής Μέριμνας, ζητώντας όμως την συμπερίληψή και των εκπαιδευτικών σε αυτό, για να μπορέσουν κι αυτοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η έκκλησή τους εισακούστηκε και φέτος η δεύτερη υλοποίηση του προγράμματος, η Ψηφιακή Μέριμνα II, πρόκειται να τους συμπεριλάβει στην επιδότηση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κάλυψη περισσότερων από 200.000 εκπαιδευτικούς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα οι οποίοι διδάσκουν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και ειδικής αγωγής, ενώ ισχύει τόσο για μόνιμους όσο και για αναπληρωτές. Στους δικαιούχους εντάσσονται και οι οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Όλοι αυτοί πλέον θα δικαιούνται το voucher των 200 ευρώ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Μάλιστα, για τους εκπαιδευτικούς δεν θα ισχύουν κοινωνικά ή άλλα κριτήρια.

Το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα II χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης με ένα ποσό του ύψους των 140 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προφανώς δεν περιορίζεται σε αυτό το πρόγραμμα αλλά περιλαμβάνει και πολλά άλλα έργα, με στόχο την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω χρήσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Πώς κάνω αίτηση στην Ψηφιακή Μέριμνα II;

Για τους εκπαιδευτικούς, τώρα, η διαδικασία δεν θα διαφέρει ιδιαιτέρως από την περσινή: οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέρχονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος μέσω του http://digital-access.gov.gr/ με τους προσωπικούς κωδικούς τους από το TaxisNet και να συμπληρώνουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίησή τους. Κατόπιν θα λαμβάνουν το voucher (επιταγή) την οποία δικαιούνται στο κινητό τους τηλέφωνο, το οποίο θα περιλαμβάνει και barcode. Αυτό το barcode θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε εξοπλισμό της δικής τους επιλογής. Η Ψηφιακή Μέριμνα II για εκπαιδευτικούς δεν διαφέρει από πέρυσι. Η αίτηση γίνεται πάλι μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, στην ίδια διεύθυνση που αναφέρουμε πιο πάνω, ενώ οι δικαιούχοι λαμβάνουν το voucher με τον ίδιο τρόπο.

Πρόγραμμα Ψηφιακής Μέριμνας: Τι έγινε πέρυσι

Το περσινό πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα σημείωσε τεράστια επιτυχία. Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο, εκδόθηκαν συνολικά 506.143 επιταγές (vouchers), ενώ μέσω αυτού πωλήθηκαν συνολικά 262.031 tablets, 105.127 laptops, αλλά και 18.265 desktop PCs. Όπως γίνεται φανερό, τα tablets είχαν την μερίδα του λέοντος, δείχνοντας  πως οι μαθητές προτίμησαν να επενδύσουν στην φορητότητα. Αυτό το στοιχείο είναι αξιοσημείωτο, αλλά ενδιαφέρον θα έχει και η αντίστοιχη φετινή κατανομή, την οποία θα δούμε σε λίγους μήνες, μιας και εκεί θα διαπιστώσουμε εάν οι εκπαιδευτικοί θα προτιμήσουν κάτι πιο “επαγγελματικό” και ισχυρό, ή κι αυτοί θα στραφούν σε λύσεις υψηλής φορητότητας.

Άλλες δράσεις

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ήδη αρκετά προγράμματα, κάποια εκ των οποίων “τρέχουν” ήδη, και κάποια άλλα αναμένεται να υλοποιηθούν πολύ σύντομα. Για παράδειγμα, υλοποιείται πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων διεθνούς εμβέλειας, η οποία αφορά το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, και η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν. Ως αντιπαραβολή αναφέρουμε πως το καλοκαίρι του 2019 οι πλατφόρμες του Υπουργείου μπορούσαν να υποστηρίξουν τηλεδιασκέψεις για έως και 500 άτομα ταυτοχρόνως.
Το Υπουργείο έχει, όμως, εξασφαλίσει και μηδενική χρέωση δεδομένων (data) από όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, για πρόσβαση σε αυτές τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες. Ταυτοχρόνως, φρόντισε και για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες που κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν, μέσα από μια σειρά ταχύρρυθμων προγραμμάτων.
Εκτός αυτών, για τα σχολεία έγιναν πολλαπλές προμήθειες εξοπλισμού, με χιλιάδες tablets και laptops να αποκτούνται, ενώ αποκτήθηκε και άλλος εξοπλισμός, όπως εκτυπωτές, βιντεοπροβολείς, υπολογιστές, αλλά και μαζική αναβάθμιση των συνδέσεων των σχολείων με νέες συνδέσεις ADSL ή οπτικών ινών.

Όπως και πέρυσι, η MediaMarkt θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα II, παρέχοντας σε όλους τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους με νέα, ισχυρά και σύγχρονα μηχανήματα, βοηθώντας ενεργά προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Σε λίγες μέρες που θα ανοίξει η πλατφόρμα, θα μπορείς να πάρεις κι εσύ το voucher και να έρθεις στο κοντινότερό σου κατάστημα MediaMarkt ή να μπεις στο mediamarkt.gr και να αποκτήσεις το δικό σου laptop, desktop ή tablet, σε προνομιακές τιμές! Στη MediaMarkt σε περιμένει το ιδανικό tablet ή ο υπολογιστής, desktop ή laptop, τον οποίο χρειάζεσαι για να μπορείς να λειτουργήσεις καλύτερα στο νέο τοπίο της ψηφιακής εκπαίδευσης, είτε είσαι μαθητής, είτε καθηγητής!

Η Δράση Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ υλοποιείται από τα Υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.