Πολλά έχουν γραφτεί για τις gaming δυνατότητες του PlayStation 5. Η επερχόμενη κονσόλα της Sony εξοπλίζεται με 8-πύρηνο Zen 2 επεξεργαστή και RDNA 2 κάρτα γραφικών από την AMD. Με αυτά τα χαρακτηριστικά θα κάνει το 4K gaming πραγματικότητα για εκατομμύρια παίκτες! Σημαντικό μερίδιο στην αναβαθμισμένη gaming εμπειρία φαίνεται πως θα έχει και το DualSense όμως, το οποίο γίνεται κυριολεκτικά κομμάτι του παιχνιδιού! Πως καταφέρνει κάτι τέτοιο το PS5 controller; Τα πρώτα βίντεο, που κυκλοφόρησαν λίγο πριν η κονσόλα γίνει επίσημα διαθέσιμη, μας δείχνουν τους τρεις τρόπους με τους οποίους η Sony κατάφερε να δημιουργήσει ένα τόσο επαναστατικό χειριστήριο.

DualSense Haptic Feedback

Ο πρώτος παράγοντας που δίνει εντελώς διαφορετική αίσθησή στο PS5 controller είναι η απτική ανάδραση. Δεν μιλάμε πια για μια απλή δόνηση του χειριστηρίου ανάλογα με το τι συμβαίνει στο παιχνίδι. Το DualSense μεταφέρει διαφορετική ανάδραση στο χέρι σου, ανάλογα με το που βρίσκεται ο χαρακτήρας σου. Έτσι, μέσα από το χειριστήριο, θα καταλαβαίνεις την επιφάνεια επάνω στην οποία περπατά ο χαρακτήρας σου και δεν θα τη βλέπεις απλώς στην τηλεόραση. Στο παιχνίδι Astro’s Playroom μπορείς να καταλάβεις (μέσα από την ανάδραση του χειριστηρίου) πότε πατάς σε άμμο, σε μέταλλο ή σε σύννεφο για παράδειγμα!

PS5 Controller DualSense Analysis 01

PS5 Controller με Adaptive Triggers

Το πρώτο teardown του νέου PS5 controller μας αποκάλυψε ακόμα ένα από τα σημαντικότερα features του. H Sony είχε μιλήσει για τα adaptive triggers του χειριστηρίου, τα οποία προσφέρουν διαφορετική αντίσταση, ανάλογα με ό,τι συμβαίνει στο παιχνίδι, και τώρα ξέρουμε πως το επιτυγχάνει αυτό. Τα πλήκτρα των triggers δε συνδέονται απλώς με μία επιφάνεια που αναγνωρίζει πότε πατήθηκαν. Οι «σκανδάλες» συνδέονται με ένα γρανάζι το οποίο επικοινωνεί με έναν μηχανισμό που προσαρμόζει την πίεση η οποία χρειάζεται για να περιστραφεί το γρανάζι. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται στην πίεση που πρέπει να ασκήσεις εσύ στο trigger. Σκέψου να παίζεις ένα παιχνίδι με τόξο και να νιώθεις την αντίσταση της χορδής όπως την τραβάς για να εκτοξεύσεις ένα βέλος. Αυτή είναι μια αίσθηση που μπορούν να σου δώσουν μόνο τα adaptive triggers του PS5.

Νέα αίσθηση ήχου

Το DualSense εξοπλίζεται -προφανώς- με ηχείο, όπως και παλιότερα controller για PlayStation. Μόνο που στο PS5 controller το ηχείο αποκτά πολύ πιο ενεργό ρόλο στο παιχνίδι. Μέσω των ήχων του παιχνιδιού που θα σου μεταφέρει, θα μπορείς να αντιληφθείς αντιπάλους που βρίσκονται κοντά σου. Σκέψου πως όσο πλησιάζει κάποιος οι ήχοι θα περνούν από την τηλεόραση στο χειριστήριο, για να αντιλαμβάνεσαι ενεργά την αλλαγή στην απόσταση που υπάρχει μεταξύ σας.

Με τόσες καινοτομίες που φέρνει το DualSense, είναι ξεκάθαρο πως έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο επαναστατικές αλλαγές που φέρνει στο gaming η νέα κονσόλα της Sony. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιαπωνική εταιρία επέλεξε να αλλάξει το όνομα του PS5 controller, καθώς το νέο χειριστήριο είναι κάτι πραγματικά πολύ διαφορετικό από τα DualShock που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα.