Μια από τις ιστορίες που διαχρονικά συνοδεύουν τα smartphones μέχρι και σήμερα είναι αυτή για την πρώτη φόρτιση της μπαταρίας τους. Αρκετοί επιμένουν ότι αυτή πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από «πλήρης», διαρκώντας ως και ένα γεμάτο 8ωρο, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθεί ανεπανόρθωτο πρόβλημα στην μπαταρία της συσκευής. Τι ισχύει όμως;

Η αλήθεια μιας άλλης εποχής

Τα παραπάνω δεν είναι εντελώς αβάσιμα, αφού πριν αρκετά χρόνια αυτές ήταν λίγο-πολύ οι οδηγίες των κατασκευαστών κατά την αγορά νέου κινητού. Με την τεχνολογία να προοδεύει με αλματώδεις ρυθμούς, όμως, το γεγονός ότι μπορεί να ίσχυαν κάποτε δεν τα καθιστά απαραίτητα έγκυρα και σήμερα – οι μπαταρίες λιθίου κυκλοφορούν στην αγορά πάνω από 25 χρόνια άλλωστε.

Πάμε να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας, λοιπόν, ρίχνοντας μια ματιά σε όλα όσα μας λένε για τις μπαταρίες των smartphones μας και να δούμε τι ισχύει πραγματικά και τι όχι εν έτει 2021.

Proti Fortisi - 01

Η πρώτη φόρτιση πρέπει να κρατήσει ένα ολόκληρο βράδυ;

Όχι. Οι μπαταρίες ιόντων και πολυμερών λιθίου (Li-Ion/Li-Pο), με τις οποίες έρχονται πλέον όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές, δεν υποφέρουν από το λεγόμενο memory effect, που είχαν οι παλιότερες νικελίου-καδμίου (Ni-Cd).

Ως εκ τούτου η χωρητικότητά τους δεν επηρεάζεται από τον κύκλο φόρτισής τους και έτσι ο καθένας είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το καινούργιο του smartphone όχι απλά δίχως να πρέπει να περιμένει ένα… οκτάωρο αλλά με το που το βγάλει από το κουτί!

Μετά την πρώτη φόρτιση πρέπει να αφήσω την μπαταρία να αδειάσει τελείως;

Ούτε καν! Είπαμε, οι μπαταρίες των σύγχρονων συσκευών διαφέρουν αρκετά από εκείνες των παλαιότερων. Κάποτε μας έλεγαν ότι η μπαταρία πρέπει να αδειάζει τελείως – απόρροια του memory effect, που λέγαμε πιο πάνω.

Πλέον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η πλήρης αποφόρτιση της συσκευής έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, με τους κατασκευαστές να συνιστούν φορτίσεις ακόμα κι όταν τα επίπεδα της τελευταίας ξεπερνούν το 50%.

Οι υπόλοιπες φορτίσεις πρέπει να διαρκούν μέχρι η μπαταρία να φτάσει στο 100%;

Άλλος ένας μύθος που καταρρίπτεται. Ακόμα κι αν αφήσεις τη συσκευή σου να φορτίζει για ώρες αφότου η μπαταρία γεμίσει πλήρως, δεν πρόκειται να της κάνεις κακό.

Οι μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας σταματούν να αντλούν ενέργεια όταν γεμίσουν, οπότε ακόμα κι αν το κινητό μείνει συνδεδεμένο με τον φορτιστή ολόκληρο το βράδυ, δεν πρόκειται να επηρεαστεί αρνητικά η αυτονομία του.

Proti Fortisi - 03

Οι μπαταρίες των σύγχρονων smartphone είναι πολύ πιο ανθεκτικές από ό,τι ίσως φανταζόσουν. Απόλαυσε, λοιπόν, τη συσκευή σου με τον τρόπο που θες και απλώς φρόντισε για συχνή φόρτιση ανάλογα με τις «δυνάμεις» του. Ένα καλό powerbank μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος!

Αν έπειτα από δύο χρόνια χρήσης διαπιστώσεις ότι το smartphone δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους ρυθμούς σου, με μια νέα, άφθαρτη μπαταρία θα το επαναφέρει σχεδόν στις αρχικές του… αντοχές!