Η ποιότητα της εικόνας που προσφέρουν σήμερα είναι καλύτερη από ποτέ, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς τόσο για οικιακή χρήση (παρακολούθηση ταινιών, gaming) όσο και για τις ανάγκες των επαγγελματιών στο χώρο εργασίας τους.

Ο βιντεοπροβολέας είναι μια συσκευή που λαμβάνει σήμα από βίντεο, DVD, media players κτλ. και το προβάλει πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια μέσω ενός συστήματος φακών. Για την προβολή της εικόνας, χρησιμοποιούνται λαμπτήρες με δυνατό φωτισμό.

Τύποι βιντεοπροβολέων

Οι πλέον διαδεδομένοι τύποι βιντεοπροβολέων σήμερα είναι οι LCD, οι DLP και οι  LED. Η ποιότητα τους καθορίζεται σημαντικά από την ισχύ της λάμπας και την τιμή της αντίθεσης (του contrast).

1 – LCD

Ο τρόπος λειτουργίας τους μοιάζει με εκείνον των «κλασσικών» προβολέων διαφανειών (των γνωστών slide). Σε αυτήν την περίπτωση όμως χρησιμοποιούνται μικρά, διαφανή στοιχεία υγρών κρυστάλλων. Οι σύγχρονοι βιντεοπροβολείς LCD χρησιμοποιούν τρία στοιχεία υγρών κρυστάλλων, δηλαδή ένα για κάθε βασικό χρώμα.
Υπάρχουν ωστόσο και ίδιου τύπου συσκευές, οι οποίες διαθέτουν μόνο ένα στοιχείο LCD και απεικονίζουν τα τρία βασικά χρώματα σε σειρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο «φτωχό» οπτικό αποτέλεσμα.

    + Τα βασικά τους πλεονεκτήματα:

  1. Πρόκειται για τους φθηνότερους τύπους βιντεοπροβολέων.
  2. Είναι μικροί σε μέγεθος και ελαφριοί, κάτι που καθιστά εύκολη την μεταφορά τους.
  3. Είναι αρκετά αποτελεσματικοί στην προβολή κειμένων και εικόνων.
  4. Επιτυγχάνουν καλύτερη φωτεινότητα των χρωμάτων σε σύγκριση με τους βιντεοπροβολείς DLP ίδιου επιπέδου.

[justified_image_grid exclude=1422,1445,1446,1447,1449,1450]

2 – DLP

Σε αυτήν την κατηγορία, η εικόνα παράγεται με μια συσκευή ψηφιακού μικροκατόπτρου ή «Digital Micromirror Device» (DMD). Στο DMD-Chip, για κάθε επιμέρους εικονοστοιχείο υπάρχει ένα μικροσκοπικό, ηλεκτρονικά αναδιπλούμενο μικροκάτοπτρο που κατευθύνει το φως προς το φακό ή το εκτρέπει. Για την απεικόνιση των διαφορετικών διαβαθμίσεων φωτεινότητας, τα μικροκάτοπτρα DMD αναδιπλώνονται έως και 5.000 φορές ανά δευτερόλεπτο. Για την παραγωγή έγχρωμων εικόνων, οι περισσότερες συσκευές αυτού του τύπου, χρησιμοποιούν ένα χρωματικό τροχό που περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα, μέσω του οποίου το DMD-Chip προβάλει διαδοχικά τα τρία βασικά χρώματα.

    + Τα βασικά τους πλεονεκτήματα:

  1. Οι βιντεοπροβολείς DLP εμφανίζουν λιγότερο το γνωστό «ψηφιδωτό» των pixel σε σύγκριση με τους βιντεοπροβολείς LCD. Επιπλέον επιτυγχάνουν υψηλότερες τιμές αντίθεσης.
  2. Χάρη στην υψηλή ταχύτητα της τεχνολογίας DMD, στους βιντεοπροβολείς DLP δεν θα παρατηρήσεις καμία υστέρηση στην εικόνα. Εξαιτίας του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, αυτός ο τύπος βιντεοπροβολέα ενδείκνυται και για τρισδιάστατες προβολές (3D).
  3. Το ερμητικά κλειστό «κουτί» τους, καθιστά τους βιντεοπροβολείς DLP πιο ανθεκτικούς στη σκόνη συγκριτικά με τους βιντεοπροβολείς LCD.

Οι projector είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και για τους επαγγελματίες, που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τη βοήθεια οπτικοποιημένων στοιχείων.

3 – LED

Στην ουσία αποτελούν μία διαφορετική έκδοση των προβολέων DLP, καθώς ως πηγή φωτός χρησιμοποιούν φωτοδιόδους τύπου LED. 

    + Τα βασικά τους πλεονεκτήματα:

  1. Eπειδή τα LED έχουν υψηλότερη ενεργειακή απόδοση σε σύγκριση με τις συμβατικές λάμπες προβολέων, η χρήση τους εξασφαλίζει μικρότερες απώλειες από τη μετατροπή της ενέργειας σε θερμότητα. Οι μικρότερες ανάγκες ψύξης των εξαρτημάτων τους επιτρέπουν τη χρήση μικρότερων περιβλημάτων του μηχανισμού και έτσι οι συσκευές αυτές έχουν συνήθως μικρότερο όγκο. Σημαντική είναι και η μείωση του θορύβου, αφού ο ανεμιστήρας εξαερισμού που χρησιμοποιείται είναι μικρότερης δυναμικότητας.
  2. Τα LED παράγουν μόνα τους τα χρώματα που απαιτούνται για την απεικόνιση της εικόνας και έτσι καθιστούν περιττή τη χρήση ενός χρωματικού τροχού. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τη στάθμη θορύβου που παράγει ο βιντεοπροβολέας.
  3. Ένα σημαντικότατο  πλεονέκτημα είναι η διάρκεια ζωής των LED, η οποία ξεπερνά τις 20.000 ώρες. Αυτό το νούμερο υπερέχει σημαντικά από εκείνο των συμβατικών λαμπών προβολέων (4.000 ώρες κατά μέσο όρο). Τέλος, χάρη στις μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις, είναι δυνατή η λειτουργία ενός βιντεοπροβολέα αυτού του τύπου και με μπαταρίες.

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά και τι να προσέξετε:

Από την ποιότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών τους επηρεάζεται άμεσα ο τρόπος χρήσης τους. Όπως ήδη αναφέραμε, η φωτεινότητα της λάμπας που χρησιμοποιεί ο βιντεοπροβολέας και η τιμή αντίθεσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αγορά μιας τέτοιας συσκευής.

    + Φωτεινότητα

Η φωτεινότητα μετριέται σε Lumen (που σημαίνει «φως» στα λατινικά). Στους περισσότερους βιντεοπροβολείς που κυκλοφορούν στο εμπόριο, η ένταση φωτός κυμαίνεται μεταξύ 900 και 4.700 Lumen. Για να είναι δυνατή χρήση ενός βιντεοπροβολέα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, απαιτείται μια ανάλογα υψηλή τιμή Lumen.

    + Τιμή αντίθεσης

Η τιμή αντίθεσης εκφράζει το λόγο ανάμεσα στο φωτεινότερο λευκό και το πιο βαθύ μαύρο. Η υψηλή τιμή αντίθεσης διασφαλίζει μια πιστή απεικόνιση των εικόνων και την όσο πιο αυθεντική απόδοση του μαύρου χρώματος. Με μια χαμηλή τιμή αντίθεσης, το μαύρο χρώμα φαίνεται περισσότερο ως γκρι και τα χρώματα πιο θαμπά.

[justified_image_grid exclude=1422,1434,1435,1436,1438,1442,1443]

    + Συνδέοντας έναν βιντεοπροβολέα

Οι σύγχρονοι βιντεοπροβολείς εκτός από αναλογικές συνδέσεις, όπως Component, Scart, Composite Video ή VGA, διαθέτουν επίσης και ψηφιακές συνδέσεις, όπως για παράδειγμα είναι η HDMI.  Η σύνδεση HDMI συνιστά προς το παρόν την καλύτερη τεχνολογία μετάδοσης σήματος εικόνας και ήχου.

    + Προβολή video και σε Full HD

Aρκετοί από τους καινούργιους «προτζέκτορες» έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν ταινίες σε πολύ υψηλή ανάλυση (Full HD: 1920 x 1080). Αυτή η εξέλιξη καθιστά εφικτή την προβολή ταινιών με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, όπου αν συνδυαστεί με ένα καλό σύστημα ήχου, σου δίνει τη δυνατότητα να στήσεις μια μικρή κινηματογραφική…αίθουσα μέσα στο σαλόνι σου.

Είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό να παρακολουθείς μια ταινία πάνω σε ένα τεράστιο πανί προβολής απ΄ότι σε μία τηλεόραση 32 ιντσών…

Οθόνες για Projector

H επιλογή της κατάλληλης οθόνης για τον projector μας είναι εξίσου σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής:

    + Η διάσταση της οθόνης:

Προφανώς θα επιλέξεις αυτήν που ταιριάζει καλύτερα στο μέγεθος του δωματίου που θα την τοποθετήσεις. Υπάρχουν τόσο τετράγωνες όσο και παραλληλόγραμμες οθόνες, οι οποίες είναι κατάλληλες κυρίως για προβολές σε αναλογία 16:9 στο οποίο γυρίζονται πλέον οι περισσότερες ταινίες. Μπορείς να προβάλλεις αντίστοιχες ταινίες και σε τετράγωνη οθόνη, αλλά έτσι αξιοποιείς ένα μέρος μόνο της επιφάνειάς τους.

    + Το χρώμα τους:

Οι περισσότερες είναι λευκές, προκειμένου να υποστηρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα η προβαλλόμενη εικόνα. Ωστόσο, αρκετοί κατασκευαστές έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και γκρι οθόνες υψηλής αντίθεσης (high contrast). Σε αυτές, το μαύρο χρώμα σκιαγραφείται πιο έντονα, με τα λευκά να είναι ελαφρά πιο υποτονισμένα.

    + Βάσεις στήριξης και μηχανισμοί:

Κάποια μοντέλα μπορούν να στηριχτούν σε τρίποδες και μεταφέρονται εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Άλλα, μεγαλύτερα σε μέγεθος και βάρος, απαιτούν μια πιο σταθερή τοποθέτηση στον τοίχο ή στο ταβάνι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οθόνες με ηλεκτρικό μηχανισμό, ο οποίος τις διπλώνει αυτόματα.

    + Το gain της οθόνης:

Ο όρος αυτός (gain = κέρδος) αφορά την ποσότητα του φωτός που αντανακλάται στην οθόνη και γυρίζει πίσω στο χώρο. Για να πετύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα, θα πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της φωτεινότητας του προβολέα και του gain της οθόνης. Για παράδειγμα: αν αποκτήσεις έναν πολύ φωτεινό προβολέα, χρειάζεσαι μια οθόνη με χαμηλό gain (π.χ. 1,0 και κάτω). Αντίθετα, αν διαθέτεις έναν «αδύναμο» προβολέα, χρειαζεσαι οθόνη με υψηλό συντελεστή gain (1,3 – 1,5 και παραπάνω).