Η δημιουργία ενός βιώσιμου τρόπου ζωής είναι επιτακτική ανάγκη. Όχι μόνο για να εξοικονομήσεις ενέργεια, αλλά και για να προστατέψεις τον πλανήτη. Και όλα ξεκινούν από το σπίτι. Αγκαλιάζοντας την φιλοσοφία της βιωσιμότητας θα απολαύσεις μία σειρά από σημαντικά οφέλη. Σήμερα, λοιπόν, θέλουμε να σε βοηθήσουμε να εφαρμόσεις το eco-living στην καθημερινότητά σου, δημιουργώντας ένα πιο πράσινο σπίτι. Πάμε να δούμε που πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου, έτσι ώστε να εξασφαλίσεις ότι η λειτουργία του σπιτιού σου είναι πιο «πράσινη» από ποτέ.

Τι είναι το «πράσινο σπίτι»;

Πριν μιλήσουμε για τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις, όμως, καλό θα ήταν να ορίσουμε τι ακριβώς είναι το πράσινο σπίτι. Με λίγα λόγια, πράσινο είναι το σπίτι που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι βιώσιμο. Αυτό αφορά τόσο παλιά όσο και νέα κτίρια και εκφράζεται σε κάθε φάση της δημιουργίας ενός σπιτιού, από το χτίσιμο μέχρι την διακόσμησή του. Ένα ενεργειακό σπίτι με καλή στεγανοποίηση, κατασκευασμένο από υλικά από βιώσιμες πηγές, εξοπλισμένο με έξυπνες συσκευές και λειτουργίες αυτοματοποίησης που μειώνουν την κατανάλωση, το οποίο έχει βαφτεί με μη-τοξικά χρώματα, διαθέτει ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και το οποίο τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ένα πλήρως πράσινο σπίτι. Εφαρμόζοντας όλα ή μερικά από τα παραπάνω κομμάτια στο δικό σου σπίτι μπορείς να το κάνεις πιο βιώσιμο.

Ένα πράσινο σπίτι έχει καλά στεγανοποιημένα παράθυρα και πόρτες

Μία από τις πρώτες αλλαγές που πρέπει να κάνεις στο σπίτι σου αφορά τα κουφώματα. Αντικαθιστώντας τα παλιά με νέου τύπου, θα ελαχιστοποιήσεις τις απώλειες ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται άμεσα σε χαμηλότερο κόστος για θέρμανση και ψύξη. Το χειμώνα η ζέστη δεν «δραπετεύει» εύκολα, ενώ το καλοκαίρι ο χώρος παραμένει πιο δροσερός παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να επιβαρυνθείς όλο το κόστος της ανακαίνισης. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» είναι στην ουσία μία επιδότηση για πράσινο σπίτι, την οποία μπορείς να αξιοποιήσεις και για αλλαγή κουφωμάτων, αν είσαι δικαιούχος.

πράσινο σπίτι prasino spiti eco living 01

Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης είναι must σε κάθε πράσινο σπίτι

Αναφέραμε παραπάνω πως ένας από τους τρόπους που σε βοηθούν να… πρασινίσεις το σπίτι του είναι οι έξυπνες συσκευές. Ένα smart home είναι και πιο green, επειδή μπορείς να αυτοματοποιήσεις πολλές διαδικασίες, να μειώσεις την περιττή κατανάλωση και να έχεις λεπτομερή ενημέρωση και έλεγχο. Ίσως η πολυτιμότερη από όλες τις smart συσκευές ενός βιώσιμου σπιτιού είναι ο smart θερμοστάτης, ο οποίος όχι μόνο ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά μαθαίνει τα πρότυπα χρήσης και καταλαβαίνει πότε ένας χώρος έχει άτομα και πότε όχι, προσαρμόζοντας τη θέρμανση ανάλογα. Με ένας smart θερμοστάτη μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι σπατάλες.

Τα σώματα θέρμανσης πρέπει να έχουν θερμοστατικές βαλβίδες

Μία διαφορετική προσέγγιση για τον αποδοτικότερο έλεγχο της θερμοκρασίας στο σπίτι είναι οι θερμοστατικές βαλβίδες. Δεν αντικαθιστούν τον smart θερμοστάτη αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά. Οι θερμοστατικές βαλβίδες σου επιτρέπουν να ελέγχεις τη λειτουργία κάθε σώματος καλοριφέρ ξεχωριστά. Έτσι μπορείς να απενεργοποιήσεις τελείως τα καλοριφέρ που δεν χρειάζεσαι, να ρυθμίσεις στο «τέρμα» τα καλοριφέρ στο δωμάτιο που βρίσκεσαι, και να βάλεις χαμηλότερα τη θέρμανση σε ένα δωμάτιο που θες να βρεις ζεστό αργότερα (π.χ. κρεβατοκάμαρα) αλλά δεν χρειάζεται να είναι στο «φουλ» στο ενδιάμεσο.

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας θα κάνει το σπίτι σου πολύ πιο πράσινο!

Ένα από τα μεγαλύτερα κόστη σε ένα σπίτι έρχεται από την κατανάλωση ενέργειας για την θέρμανση νερού. Το πλυντήριο πιάτων και το πλυντήριο ρούχων, για παράδειγμα, καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα για να ζεστάνουν το νερό της πλύσης παρά για να πλύνουν. Το ίδιο και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, που «καίει» πολύ ρεύμα για να ζεστάνει νερό έτσι ώστε να κάνεις μπάνιο ή άλλες δουλείες. Για να εξαλείψεις ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόστους δεν έχεις παρά να εγκαταστήσεις έναν ηλιακό θερμοσίφωνα! Έτσι και θα απολαμβάνεις ζεστό νερό πιο οικονομικά, και η θέρμανσή του θα προέρχεται από μία 100% ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

prasino spiti eco living 2

Τα φώτα LED πρέπει να είναι πάντα στη λίστα με τα ψώνια για το σπίτι!

Μία από τις πιο εύκολες αλλαγές για ένα πιο πράσινο σπίτι είναι η αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων με λάμπες LED. Το έχεις ακούσει και διαβάσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά είναι μία συμβουλή που αξίζει να επαναληφθεί. Οι LED λαμπτήρες καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Αν έχεις ακόμα παλιούς λαμπτήρες στο σπίτι, στην αποθήκη, στο γκαράζ, ή οπουδήποτε αλλού, βάλε στο πρόγραμμα την αντικατάστασή τους.

Κάνε το σπίτι σου… smart (και οικολογικό!)

Ο smart θερμοστάτης είναι μία πολύ καλή αρχή για ένα πιο πράσινο σπίτι, αλλά αν πας ένα βήμα παραπέρα θα έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Δημιουργώντας ένα smart home οικοσύστημα στο σπίτι, θα απολαύσεις τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης λειτουργίας, της αυτοματοποίησης και του εύκολου ελέγχου από το smartphone σου, όπου κι αν βρίσκεσαι. Οπότε θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις τις συσκευές σου πιο αποδοτικά. Με απλά λόγια, smart home = green home!

Μην ξεχνάς την επιμελή συντήρηση των συσκευών σου

Θα κλείσουμε με μία από τις σημαντικότερες συμβουλές βιωσιμότητας, η οποία συχνά παραβλέπεται από πολλούς. Αφού δημιουργήσεις το ενεργειακό σπίτι που θες, ανακαινίζοντας πράγματα και επιλέγοντας αποδοτικές συσκευές, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσεις τις συσκευές σου όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα! Αυξάνοντας τον κύκλο ζωής των συσκευών σου συμβάλεις στην μείωση των απορριμμάτων. Όσο περισσότερο ζουν οι συσκευές μας, τόσο λιγότερες καινούργιες συσκευές πρέπει να κατασκευαστούν. Άρα λιγότεροι πόροι δαπανώνται για την παραγωγή τους. Ακόμα και να χαλάσει η συσκευή σου, όμως, μπορείς να κάνεις την πράσινη επιλογή ανακυκλώνοντάς την και βοηθώντας στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Εδώ θα βρεις έναν πολύ αναλυτικό οδηγό για το πως να μεγαλώσεις τη διάρκεια ζωής των συσκευών σου.

Το πράσινο σπίτι είναι μόλις λίγα βήματα μακριά σου!

Είμαστε δίπλα σου στην προσπάθειά σου να δημιουργήσεις ένα πιο πράσινο σπίτι! Στη MediaMarkt θα βρεις τις οικιακές συσκευές νέας γενιάς με χαμηλή κατανάλωση που χρειάζεται κάθε ενεργειακό σπίτι σήμερα. Πριν επιλέξεις, τσέκαρε την ενεργειακή ετικέτα έτσι ώστε να κάνεις σίγουρα την πιο βιώσιμη και συμφέρουσα επιλογή!