Η βιωσιμότητα έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Από την κυκλική οικονομία και το green commerce έως το e-mobility, η απειλή της κλιματικής αλλαγής έχει φέρει νέα δεδομένα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ένα οικολογικό μοντέλο ζωής δεν αφορά όμως μόνο το περιβάλλον. Το αντίθετο, έχει μεγάλα οφέλη και για εμάς τους ίδιους. Το σπίτι είναι ο χώρος που περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, και τα πλεονεκτήματα ενός «πράσινου» σπιτιού μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, πιο άνετη και πιο ευχάριστη. Για να μάθεις πώς μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον, συνέχισε να διαβάζεις!

Μειωμένοι λογαριασμοί ρεύματος

Πρώτο και σημαντικότερο πλεονέκτημα ενός ενεργειακά αποδοτικού σπιτιού είναι η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος. Ειδικά σήμερα, με τις συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας, η στροφή προς ένα «πράσινο» σπίτι φαντάζει επιτακτική ανάγκη. Δε χρειάζεται βέβαια να προχωρήσεις σε γενναίες επενδύσεις όπως π.χ. η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Μερικές προσιτές λύσεις που μπορούν να κρατήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα το λογαριασμό τους ρεύματος, είναι η αντικατάσταση των παλιών οικιακών συσκευών με καινούριες λιγότερο ενεργοβόρες, η επιλογή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα και η χρήση λαμπτήρων LED για τον φωτισμό του σπιτιού. Ένα «πράσινο» σπίτι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια, οπότε επενδύοντας σε green λύσεις, τα οικονομικά οφέλη μακροπρόθεσμα είναι μεγάλα.

Οικονομικότερη θέρμανση

Ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα είναι αυτό της θέρμανσης. Εκτός από την αύξηση στο ενεργειακό κόστος του σπιτιού, τα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι συμβατικές συσκευές επιβαρύνουν το περιβάλλον, διογκώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ένας έξυπνος τρόπος για να κάνεις το σπίτι περισσότερο αποδοτικό, είναι επιλέγοντας τον κατάλληλο τύπο θερμοπροστασίας. Μειώνοντας τις διαρροές αέρα, η θερμοκρασία στους χώρους του σπιτιού μένει σταθερή στα επιθυμητά επίπεδα και οι συσκευές θέρμανσης δουλεύουν έτσι πιο αποδοτικά. Κλιματιστικά με smart λειτουργίες, θερμοστάτες και αφυγραντήρες παίζουν τον πρώτο ρόλο στον έλεγχο της θερμοκρασίας, χειμώνα-καλοκαίρι, μειώνοντας το κόστος από την κατάχρηση των οικιακών συσκευών.

Υγιές περιβάλλον για όλη την οικογένεια

Εκτός από την ενεργειακή αποδοτικότητα του σπιτιού η οποία σχετίζεται άμεσα με το μηνιαίο κόστος, η βιωσιμότητα του σπιτιού είναι ένας δείκτης για το πόσο πραγματικά υγιεινό είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η μεγαλύτερη εργονομία, ο φυσικός φωτισμός, η ποιότητα του αέρα και ο καλύτερος έλεγχος της θερμοκρασίας που βρίσκουμε σε ένα «πράσινο» σπίτι, έχει αποδειχθεί πως συμβάλει στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, μειώνοντας το άγχος και την εκδήλωση ασθενειών. Με μικρές κινήσεις μπορείς να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον ευχάριστο, υγιεινό και λιγότερο επιβαρυντικό για όλη την οικογένεια. Μπορείς για παράδειγμα να χρησιμοποιήσεις υλικά φιλικά προς το περιβάλλον για τις εργασίες του σπιτιού και να επιλέξεις παράθυρα που αφήνουν να μπει στο σπίτι επαρκή ποσότητα φυσικού φωτός.

Μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Φυσικά, επιλέγοντας τα οφέλη ενός πράσινου σπιτιού συμβάλλεις ενεργά στον αγώνα για την προστασία του πλανήτη μας. Το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός συμβατικού σπιτιού είναι αρκετά μεγαλύτερο από όσο φανταζόμαστε. Με μικρές πράσινες πρωτοβουλίες μπορείς να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, βάζοντας το λιθαράκι σου τώρα που ο πλανήτης βάλλεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιλέγοντας αποδοτικότερες οικιακές συσκευές και υιοθετώντας βιωσιμότερες λύσεις για το σπίτι, γίνεται εφικτή η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εκπομπές άνθρακα, οι οποίες συνεχίζουν να εντείνουν το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεγαλύτερη αξία για το σπίτι

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της αειφορίας αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο κλάδος των ακινήτων δεν είναι εξαίρεση. Το «πράσινο» σπίτι είναι το μέλλον. Αξιοποιώντας βιώσιμες λύσεις προσδίδεις μεγαλύτερη αξία στην κατοικία σου. Τα «πράσινα» σπίτια είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον αλλά και ανθεκτικότερα σε βάθος χρόνου, καθώς χρησιμοποιούν τους πόρους τους αποτελεσματικά και υπεύθυνα. Με χιλιάδες ανθρώπους να ευαισθητοποιούνται καθημερινά γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η αξία των πράσινων κατοικιών συνεχίζει να σημειώνει μεγάλη άνοδο παγκοσμίως.

Συναισθηματική ευεξία

Πέρα από τον θετικό αντίκτυπο για το ίδιο το περιβάλλον, μια πιο «πράσινη» στάση ζωής έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Άνθρωποι που έχουν εντάξει την αειφορία στην καθημερινότητά τους, αναφέρουν μειωμένα επίπεδα στρες, καλύτερη διάθεση, μεγαλύτερη αποδοτικότητα και συναισθηματική ισορροπία. Παράλληλα, η συμμετοχή στην καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αυξάνει την ευαισθητοποίηση γύρω από τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και το αίσθημα της ενεργούς συνεισφοράς με στόχο ένα καλύτερο μέλλον.

Go green στη MediaMarkt με εκπτώσεις έως -60%!

Η βιωσιμότητα δεν είναι απλά ένα lifestyle trend. Είναι μια άμεση ανάγκη του πλανήτη μας και επομένως ανάγκη δική μας. Βάζοντας την αειφορία στη ζωή σου, μπορείς να ζήσεις πιο υγιεινά, πιο οικονομικά και με περισσότερο σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και τη φύση. Ξεκίνα σιγά σιγά, κάνοντας μικρές αλλαγές στο σπίτι. Ο σχεδιασμός έξυπνων, αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον σπιτιών, είναι βασική προϋπόθεση για να μειώσουμε τον αντίκτυπο και τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι Winter Sales στη MediaMarkt είναι η κατάλληλη αφορμή για να ξεκινήσεις ένα «πράσινο» ταξίδι με προορισμό ένα βιώσιμο και πιο αισιόδοξο μέλλον. Μπες στο mediamarkt.gr ή πέρνα μια βόλτα από το πλησιέστερο κατάστημα MediaMarkt και βρες όλες τις green συσκευές που χρειάζεσαι με έκπτωση έως -60%!