Με το PS4 Pro να έχει μπει στον δεύτερο χρόνο ζωής του, οι φωνές που αναρωτιούνται πότε σκοπεύει η Sony να περάσει στην επόμενη γενιά οικιακών κονσολών λανσάροντας το PS5, ολοένα και πληθαίνουν.

Η κουβέντα αυτή δεν αποτελεί κάτι καινούριο για τη βιομηχανία του gaming: εδώ και δεκαετίες, δύο-δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη ενός κύκλου οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας, ξεκινά η σπέκουλα για τον επόμενο. Πόσο βάσιμη είναι όμως αυτή;

Πότε θα κυκλοφορήσει το PS5;

Μια ματιά στο παρελθόν

Πριν αποπειραθούμε να απαντήσουμε το ερώτημα του τίτλου, αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά στους προηγούμενους κύκλους κονσολών ως προς τη διάρκειά τους –πιστέψτε μας, αυτό που θα δείτε δεν το περιμένετε.

Η 7η γενιά κονσολών των PS3, Xbox 360 και Wii, έμεινε στο προσκήνιο από το 2005 έως και το 2012 –ήτοι επτά χρόνια. Η αμέσως προηγούμενη περιελάμβανε τα PS2, Dreamcast, Xbox και GameCube, ξεκίνησε το 1998 και παρέδωσε τα ηνία το 2005 –αντέχοντας και αυτή μία επταετία. Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, η 5η γενιά συστημάτων με τα Nintendo 64, PlayStation και Saturn ανέτειλε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 1998 –τουτέστιν κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο για μόλις τέσσερα έτη. Όσο για την τρέχουσα γενιά που περιλαμβάνει τα PS4, Xbox One, Wii U και Switch (η πρώτη με δύο συστήματα από την εταιρεία και βελτιωμένες/ενισχυμένες εκδόσεις των υπολοίπων μεσούσης της), ξεκίνησε το 2012 –μετρώντας δηλαδή μία πενταετία μέχρι στιγμής.

Πότε θα κυκλοφορήσει το PS5;

Αν προκύπτει κάτι από τα παραπάνω στοιχεία, είναι πως όσο περνούν τα χρόνια, οι ίδιες οι εταιρείες φροντίζουν να επεκτείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάρκεια ζωής του κάθε κύκλου –ή αν προτιμάτε το χρονικό διάστημα που είναι ο ισχυρότερος της αγοράς. Από τα τέσσερα χρόνια της 5ης γενιάς έχουμε φτάσει στα επτά της 7ης και όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός αυτός θα ανέβει ακόμα περισσότερο την τρέχουσα. Τα PS4 Pro και Xbox One X με τα αρτιότερα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και τη δυνατότητα απόδοσης 4K εικόνας, αποτελούν “futureproof” επιλογές που χαρίζουν άνετα μια τριετία ζωής ακόμα στη γενιά που μας συντροφεύει.

Άρα PS5 πότε;

Οι φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, θέλουν το PS5 να κυκλοφορεί σε μία διετία και συγκεκριμένα το 2019. Δεν πρόκειται ωστόσο για διαρροές αλλά για σκέψεις αναλυτών του χώρου που βλέπουν το PS4 Pro να χάνει τη μάχη του 4K από το Xbox One X (η κονσόλα της Microsoft έχει δυνατότητα απόδοσης native 4K εικόνας, εν αντιθέσει με εκείνη της Sony) σε βάθος χρόνου. Κάτι επίσημο βέβαια δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει, τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες –και βλέπουμε.

Πότε θα κυκλοφορήσει το PS5;

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, είναι η φύση του –υποτιθέμενου- PS5 αφού η νέα κονσόλα, ακόμα κι αν μας οδηγήσει σε μία νέα γενιά συστημάτων, δεν πρόκειται να «ακυρώσει» την προηγούμενη. Στην εποχή των τριών πρώτων PlayStation, οι παίκτες είχαν συνηθίσει οι κονσόλες να μη σχετίζονται μεταξύ τους, προσέγγιση που όμως πλέον έχει αλλάξει. Το PlayStation αποτελεί πλέον οικοσύστημα για τη Sony που επιθυμεί τη φυσική συνέχεια μεταξύ του hardware της, οπότε είναι πολύ πιθανό το PS5 να είναι πλήρως συμβατό με τα παιχνίδια και τα αξεσουάρ των PS4/PS4 Pro.

Η αντίληψη αυτή, θέλει τη Sony –αλλά και την άμεση ανταγωνίστριά της, Microsoft- να κρατούν το λειτουργικό, την πλατφόρμα ίδια και να κυκλοφορούν βελτιωμένες εκδόσεις hardware με ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, ικανές για υψηλότερες επιδόσεις –όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και χρόνια με τα iOS και Android. Μέχρι όλα αυτά να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη φυσικά, θα αποτελούν απλά εικασίες –που όμως βασίζονται σε παρατηρήσεις πραγματικών γεγονότων. Εσείς σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κρατήσετε την περίοδο 2019-2020 με κάθε επιφύλαξη όσον αφορά στην πιθανή κυκλοφορία ενός PS5, αν και το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να αφήσετε τις φήμες στην άκρη και να ευχαριστηθείτε το παρόν, τουτέστιν τα εκπληκτικά PS4/PS4 Pro και τις μοναδικές αποκλειστικότητές τους!