Είχαμε μιλήσει πριν λίγο καιρό για τα πλεονεκτήματα του αφυγραντήρα, τον τρόπο με τον οποίο θα ωφελήσει τον χώρο σας καθώς επίσης και όλα όσα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά του.

Πράγματι, η χρήση ενός αφυγραντήρα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική, καθώς πέραν της βελτίωσης των συνθηκών που επικρατούν σε έναν χώρο, συνεισφέρει στη διατήρηση της θερμοκρασίας και τη μείωση της υγρασίας.

Τα παραπάνω ωστόσο έρχονται με το δικό τους τίμημα που δεν είναι άλλο από την ενέργεια που καταναλώνει ένας αφυγραντήρας προκειμένου να προσφέρει όλα όσα υπόσχεται. Εδώ οι καταναλωτές οφείλουν να δώσουν τη δέουσα προσοχή: μιλάμε άλλωστε για κόστος που θα τους «βαραίνει» καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της συσκευής, οπότε το τελευταίο που θέλει κανείς, είναι να «φουσκώσει» άθελά του τον λογαριασμό του ρεύματος.

Πόσο ρεύμα καίει ο αφυγραντήρας

Υπολογίζοντας το κόστος της κατανάλωσης

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε κατά βάση, είναι ορισμένοι πολύ απλοί υπολογισμοί πριν την αγορά σας, έτσι ώστε να υπολογίσετε πόσο θα σας στοιχίζει η λειτουργία του αφυγραντήρα σε μηνιαία ή ετήσια βάση. Ας δούμε ένα παράδειγμα όμως:

Έστω ότι επιλέγουμε τον Rohnson R-9312, ένα μοντέλο ισχύος 220 W, κατάλληλο για χώρους έως και 45 m2. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ο εν λόγω αφυγραντήρας θα λειτουργεί για δέκα ώρες ημερησίως, τότε μιλάμε για κατανάλωση 2,2 kWh (κιλοβατώρες).

Με το μέσο κόστος της κιλοβατώρας να είναι στα 0,08761€, τότε το ημερήσιο κόστος για τη λειτουργία του αφυγραντήρα είναι 0,18€ με το μηνιαίο να διαμορφώνεται στα 5,26€.

2,2 kWh x 0,08761€ x 30 = 5,26€

Πάμε να δούμε μια άλλη περίπτωση. Έστω ότι ο χώρος μας είναι μεγαλύτερος, οπότε αναγκαστικά επιλέγουμε και ισχυρότερο αφυγραντήρα –εν προκειμένω τον Delonghi DDS20P. Με ισχύ 410 W, αυτός θα καίει σε δέκα ώρες ημερησίως 4,1 kWh. Με το κόστος της κιλοβατώρας σταθερό στα 0,08761€, η ημερήσια επιβάρυνση από τη λειτουργία του αφυγραντήρα θα είναι 0,36€ και η μηνιαία 10,78€.

4,1 kWh x 0,08761€ x 30 = 10,78€

4,1 kWh x 0,08761€ x 30 = 10,78€

Πόσο ρεύμα καίει ο αφυγραντήρας

Το «κόστος» του χειμώνα

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, αν υποθέσουμε ότι ο αφυγραντήρας θα λειτουργεί για τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο (φθινόπωρο και χειμώνα), τότε μπορούμε να υπολογίσουμε το επιπλέον έξοδο που θα πρέπει να κάνουμε γι’ αυτόν.

Αντιλαμβάνεστε βέβαια, ότι οι υπολογισμοί που αναφέραμε είναι καθαρά ενδεικτικοί και αφορούν δέκα ώρες ημερήσιας λειτουργίας. Σε μέρες με χαμηλή θερμοκρασία, αυξημένη υγρασία, βροχή ή χιονόπτωση, ο αφυγραντήρας θα λειτουργεί πολλές περισσότερες ώρες (ουσιαστικά non-stop) με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να είναι ακόμα υψηλότερη.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας, είναι η χρέωση της κιλοβατώρας βάσει της συνολικής κατανάλωσης του νοικοκυριού σας. Ανάλογα με την τελευταία, είναι πολύ πιθανό η τιμή που προαναφέραμε (0,08761€/kWh) να αλλάξει είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Σημειώστε ακόμα πως η εν λόγω τιμή προκύπτει βάσει τιμοκαταλόγου της ΔΕΗ: αν ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος που έχετε επιλέξει διαφέρει, τότε είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει το ίδιο και με τη χρέωση της κιλοβατώρας (επικοινωνήστε με τον πάροχό σας για το ακριβές κόστος ανά μονάδα ενέργειας).

Πόσο ρεύμα καίει ο αφυγραντήρας

Tips και συμβουλές για οικονομικούς αφυγραντήρες

  • Μη μένετε μόνο στην τιμή αγοράς ενός αφυγραντήρα. Ελέγξτε προσεκτικά την ισχύ και την κατανάλωσή του προκειμένου να επιλέξετε μοντέλο που δε θα σας επιβαρύνει αχρείαστα σε μηνιαία βάση.
  • Μελετήστε προσεκτικά τις ανάγκες του χώρου σας και διαλέξτε έναν αφυγραντήρα σχεδιασμένο ειδικά γι’ αυτές. Μην παίρνετε μεγαλύτερο/ισχυρότερο μοντέλο αν δεν το χρειάζεστε.
  • Τοποθετήστε τον αφυγραντήρα σας στο κέντρο του δωματίου, μακριά από τοίχους και κουρτίνες. Κατά τη λειτουργία του, φροντίστε πόρτες και παράθυρα να είναι κλειστά.
  • Μην υπερβάλλετε σε ό,τι αφορά την υγρασία του χώρου σας. Οτιδήποτε μεταξύ 30-50% είναι ικανοποιητικό: όσο πιο πολύ κατεβάζετε το όριο, τόσο περισσότερο θα λειτουργεί ασταμάτητα ο αφυγραντήρας.
  • Μελετήστε προσεκτικά τις υπηρεσίες του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματός σας: εκμεταλλευτείτε τυχόν νυχτερινό ή άλλο μειωμένο τιμολόγιο και χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα σας κατά κόρον τότε.