Όλοι γνωρίζουμε πως η υπερβολική υγρασία στο σπίτι δεν είναι κάτι καλό, πρωτίστως για όσους βρίσκονται σε αυτό και δευτερευόντως για το ίδιο το σπίτι, τις συσκευές και τα αντικείμενα. Ομοίως, εξίσου ανθυγιεινά είναι και τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας: η πολύ ξηρή ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων όπως δύσπνοια, λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργίες, πονοκεφάλους, θέματα δερματολογικής φύσης και όχι μόνο.

Τι είναι η υγρασία και ποια είναι τα ιδανικά επίπεδα;

Το ζητούμενο λοιπόν είναι σε κάθε περίπτωση να βρούμε το ιδανικό σημείο, το εύρος δηλαδή όπου οι τιμές της υγρασίας είναι στα επιθυμητά επίπεδα. Η σχετική υγρασία –που είναι και αυτή που μας ενδιαφέρει- είναι ο λόγος της ποσότητας των υδρατμών που περιέχονται στον αέρα, προς την ποσότητα των υδρατμών που μπορεί να συμπεριλάβει αυτός μέχρι να κορεσθεί. Η υγρασία εκφράζεται επί τοις εκατό, με τον απόλυτα ξηρό αέρα να έχει 0% και τον εντελώς κεκορεσμένο 100%.

Τώρα που εξηγήσαμε τα βασικά, πάμε να δούμε τι θέλουμε για τον χώρο μας. Τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας λοιπόν, θα πρέπει να είναι 40-50%. Όσο περισσότερο ξεφεύγουμε από το εύρος αυτό, τόσο πιο ανθυγιεινές θα γίνονται οι συνθήκες στο δωμάτιο. Οτιδήποτε δε κάτω από το 30% είναι εξαιρετικά ξηρό, ενώ τιμές που υπερβαίνουν το 55% συνιστούν χώρο με υπερβολική υγρασία.

Πώς μεταβάλλεται η υγρασία;

Η υγρασία σε έναν χώρο φυσικά δε μένει σταθερή αλλά μεταβάλλεται. Κατά κύριο λόγο επηρεάζεται από τον καιρό, ούσα αυξημένη τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες λόγω των βροχοπτώσεων και του υγρού καιρού γενικότερα. Ακόμα κι αν τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι ερμητικά κλειστά, η υγρασία θα βρει τρόπο να μπει –από τις χαραμάδες, κόγχες ή ακόμα και τους τοίχους. Εργασίες και δουλειές όπως το μαγείρεμα ή το στέγνωμα των ρούχων είναι σε θέση να αυξήσουν την υγρασία σε ένα δωμάτιο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το μπάνιο ή ακόμα και με την αναπνοή –ιδίως αν βρίσκονται πολλοί άνθρωποι στον ίδιο χώρο!

Με άλλα λόγια, είναι αδύνατον η υγρασία να διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα χωρίς την κατάλληλη συσκευή. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να στοχεύετε είναι στη διατήρησή της εντός των ορίων που προαναφέραμε. Δεν έχει σημασία πού ακριβώς βρίσκεται: από τη στιγμή που είναι εντός του επιτρεπτού πλαισίου, τότε είναι μια χαρά. Για να τα καταφέρουμε ωστόσο θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Ποια είναι αυτά; Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα:

  • Σωστή μόνωση σπιτιού: Εξασφαλίστε πως δεν μπαίνει υγρασία στον χώρο από ανοίγματα. Μονώστε κόγχες παραθύρων και χαραμάδες πορτών, επιδιορθώνοντας παράλληλα τυχόν διαρροές στα υδραυλικά.
  • Αν οι τοίχοι είναι υγροί ή ακόμα χειρότερα εμφανίζουν μαύρα στίγματα, τότε το πρόβλημα είναι εντονότερο. Αν μιλάμε για το ταβάνι, τότε ίσως να έχει σπάσει κάποιος σωλήνας ή να χρειάζεται μόνωση η ταράτσα. Αν πρόκειται για τοίχο, τότε ενδέχεται να απαιτείται –καλύτερη- θερμομόνωση.
  • Επαρκές αέρισμα χώρων: Το σπίτι θα πρέπει να αερίζεται τακτικά. Αν διαθέτει εξαερισμό, φροντίστε να τον χρησιμοποιείτε συχνά, ειδάλλως ανοίγετε για λίγο ένα παράθυρο κάθε φορά που κάνετε κάτι και επηρεάζετε την υγρασία.
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σταθερή ή εν πάση περιπτώσει σε συναφή επίπεδα καθώς οι μεγάλες αυξομειώσεις δε βοηθούν.

Η λύση του αφυγραντήρα

Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι να επενδύσετε σε έναν αφυγραντήρα. Ελέγξτε την ισχύ και την κατανάλωσή του, έτσι ώστε να προμηθευτείτε ένα μοντέλο κατάλληλο για τον χώρο σας και τοποθετήστε τον στο κέντρο του δωματίου που θέλετε για βέλτιστα αποτελέσματα. Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στα πλεονεκτήματα ενός αφυγραντήρα και τον τρόπο που μπορεί να βελτιώσει εκείνος, όχι μόνο τα επίπεδα υγρασίας αλλά και αυτά της θερμοκρασίας του σπιτιού σας, οπότε αν κρίνετε ότι η παρουσία του μπορεί να δώσει στον χώρο σας τις ιδανικές συνθήκες, προχωρήστε άμεσα στην αγορά του.