Τις ημέρες που το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο και η θερμοκρασία γίνεται ανυπόφορη, όλοι σκεφτόμαστε πως θα αποφύγουμε τη ζέστη. Σύμμαχός μας σε αυτό είναι οι κατάλληλες ηλεκτρικές συσκευές, αλλά όχι μόνο. Ακολουθώντας μερικά έξυπνα tips θα μπορέσεις να κρατήσεις το σπίτι του σου δροσερό για περισσότερες ώρες αυτό το καλοκαίρι. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα πώς θα νικήσεις τη ζέστη τους επόμενους μήνες.

Εμπρός καλό μου κλιματιστικό

Κακά τα ψέματα, η συζήτηση για δροσιά το καλοκαίρι ξεκινά πάντα από τα κλιματιστικά. Τα air condition προσφέρουν ψύξη που δεν προσφέρει καμία άλλη συσκευή και είναι απαραίτητα σε κάθε σπίτι. Για να έχεις το σπίτι όσο δροσερό το θες όμως, χρειάζεσαι ένα κλιματιστικό εξυπνότερο από παλιά. Επιλέγοντας ένα μοντέλο με Wi-Fi θα μπορείς να ρυθμίσεις ακόμα και από απόσταση την ενεργοποίηση/απενεργοποίησή του. Έτσι, όταν γυρνάς σπίτι από τη δουλειά θα βρεις ένα σπίτι στη θερμοκρασία που θες. Ένα ακόμα χρήσιμο χαρακτηριστικό για να διατηρηθεί η δροσιά στα επίπεδα που σε βολεύουν είναι το Follow Me στο τηλεχειριστήριο. Το χαρακτηριστικό αυτό τοποθετεί τον θερμοστάτη στο τηλεκοντρόλ του air condition. Αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό θα λειτουργεί μέχρι η θερμοκρασία να είναι ενδεδειγμένη στο σημείο που κάθεσαι και όχι σε κάποιο άλλο σημείο του χώρου.

House-Cooling-Tips-01

Μην χρησιμοποιείς συσκευές που παράγουν θερμότητα

Για να βοηθήσεις το κλιματιστικό σου να λειτουργεί αποδοτικά, απόφυγε να χρησιμοποιείς συσκευές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία παράλληλα με το air condition. Αν για παράδειγμα μαγειρεύεις στη κουζίνα και το κλιματιστικό λειτουργεί στο σαλόνι, κλείσε την πόρτα που χωρίζει τα δύο δωμάτια. Ζέστη παράγουν ακόμα και οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως. Επειδή δεν γίνεται κάθε ώρα να έχεις κλειστό το φως όμως, η καλύτερη λύση είναι να αντικαταστήσεις του συμβατικούς λαμπτήρες με λάμπες LED. Οι λάμπες LED χρειάζονται πολύ λιγότερο ρεύμα για να λειτουργήσουν και παράγουν ελάχιστη θερμότητα. Αν επιλέξεις και έξυπνες λάμπες LED, τότε θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο του φωτισμού στο χώρο σου.

Σκιερό σπίτι = δροσερό σπίτι

Όπως είπαμε μόλις, δεν θέλουμε τίποτα να ανεβάζει τη θερμοκρασία στο χώρο. Τι πιο ζεστό από τον ήλιο που λούζει όλη τη μέρα ένα δωμάτιο; Απόφυγε την αύξηση της θερμοκρασίας από τον ήλιο (όσο αυτό είναι δυνατό) κλείνοντας τα παντζούρια και τις κουρτίνες τις ώρες που ο ήλιος «χτυπά» το σπίτι. Έτσι θα βοηθήσεις το κλιματιστικό σου να φτάσει πιο γρήγορα στη επιθυμητή θερμοκρασία δροσιάς. Μην ξεχνάς, επίσης, να κατεβάζεις και τις τέντες στα μπαλκόνια. Ιδανικά, και η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από τον ήλιο για να λειτουργεί πιο αποδοτικά.

House-Cooling-Tips-02

Περισσότερες λύσεις δροσιάς

Για τους χώρους που δεν μπορεί να τοποθετηθεί κλιματιστικό υπάρχουν άλλες λύσεις. Η πιο απλή είναι ένας ανεμιστήρας ο οποίος θα σε δροσίσει με τον ροή αέρα που θα φέρει επάνω σου. Μην νομίζεις πως πρέπει να αποκλείσεις τελείως την επιλογή κλιματιστικού όμως. Για δωμάτια που δεν γίνεται να εγκαταστήσεις κλιματιστικό μπορείς να τοποθετήσεις ένα φορητό κλιματιστικό και να ρίξεις τη θερμοκρασία εκεί που νιώθεις άνετα.