Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, ας ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: πρώτον, δεν υπάρχει περίπτωση το φίλτρο του απορροφητήρα να μη λερωθεί σε βάθος χρόνου (εκτός κι αν η εστία έχει διακοσμητικό ρόλο στην κουζίνα σας) και δεύτερον, θα λερωθεί διότι αυτή είναι η δουλειά του! Ούτε κάνετε κάτι λάθος, ούτε μπορείτε με κάποιον τρόπο να το αποφύγετε –ακόμα κι αν είστε ο πιο δεξιοτέχνης σεφ!

Το φίλτρο του απορροφητήρα βρίσκεται εκεί που βρίσκεται προκειμένου να σταματά τα λίπη και να εξαφανίζει τις οσμές που δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα. Σκεφτείτε ότι η βρωμιά που συσσωρεύεται πάνω από την εστία σας, θα μπορούσε να έχει περάσει στις σωληνώσεις προκαλώντας πολύ σοβαρότερα προβλήματα, αφού η αφαίρεσή της σε αυτή την περίπτωση θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη και αναλόγως δαπανηρή.

Πώς θα το καθαρίσετε όμως;

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι…

Πριν εξηγήσουμε πώς θα κάνετε το φίλτρο του απορροφητήρα σας σαν καινούριο, ας εξηγήσουμε ένα-δυο σημαντικά πραγματάκια.

Κατ’ αρχάς πρόκειται για διαδικασία που καλό θα ήταν να γίνεται σχετικά συχνά. Ένα καθαρό φίλτρο δεν είναι μόνο ομορφότερο αισθητικά αλλά αποτελεσματικότερο και κυρίως υγιεινότερο. Επιπρόσθετα, καθαρίζοντας το φίλτρο του απορροφητήρα σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα αποφύγετε την ταλαιπωρία της αφαίρεσης των λεκέδων που έχουν… ξεμείνει κάμποσο σε αυτό.

Όσο για το πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζετε το φίλτρο, αν χρησιμοποιείτε την εστία κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, τότε υπολογίστε μια φορά τον μήνα –εννοείται πως δεν είναι ανάγκη να περιμένετε αν το δείτε να έχει βρωμίσει νωρίτερα.

Η διαδικασία καθαρισμού

Ο καθαρισμός του φίλτρου δεν είναι δύσκολη υπόθεση, φτάνει να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο συμβουλευτείτε το εγχειρίδιό του για τυχόν εξειδικευμένες οδηγίες και κλείστε τον γενικό διακόπτη.

Βήμα 1: Αφαίρεση φίλτρου

Αρχικά θα πρέπει να αφαιρέσετε το φίλτρο του απορροφητήρα. Να είστε απόλυτα προσεκτικοί αφαιρώντας το ειδικό προστατευτικό, έτσι ώστε να αποφύγετε τον διασκορπισμό της βρωμιάς ή ακόμα χειρότερα πιθανή πτώση του φίλτρου επάνω στην εστία.

Βήμα 2: Καθαρισμός φίλτρου

Αν το φίλτρο είναι μεταλλικό, τότε για τον καθαρισμό του γεμίστε μία λεκάνη ή τον νεροχύτη με καυτό νερό και ρίξτε μέσα μαγειρική σόδα και υγρό πιάτων. Τοποθετήστε μέσα το φίλτρο (ή το μισό, αν αυτό δε χωρά ολόκληρο) και αφήστε το εκεί για περίπου 10 λεπτά. Κατόπιν βγάλτε το και με ένα πανί αρχίστε να το τρίβετε απαλά –με προσοχή ώστε αν μην το φθείρετε. Ξεπλύνετε και ελέγξτε για τυχόν λεκέδες που έχουν απομείνει επάνω του. Τρίψτε και πάλι εστιάζοντας σε εκείνα τα σημεία.

Αν το φίλτρο είναι άνθρακα ή υαλοβάμβακα, δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τον καθαρισμό του. Τα εν λόγω φίλτρα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, μετά το πέρας της οποίας αντικαθιστούνται.

Βήμα 3: Καθαρισμός απορροφητήρα

Έχοντας καθαρίσει το φίλτρο, οι περισσότεροι το τοποθετούν εκ νέου στη θέση του. Εσείς ωστόσο μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω για να καθαρίσετε και τον ίδιο τον απορροφητήρα. Για το εσωτερικό του μέρος, χρησιμοποιήστε υγρό πιάτων και τρίψτε με ένα πανί, ενώ αν το επιθυμείτε, περάστε το ένα ακόμα χέρι με ένα καθαρό πανί και οινόπνευμα αυτή τη φορά.

Για το εξωτερικό του απορροφητήρα, αν πρόκειται για ανοξείδωτο (inox) μοντέλο, μπορείτε να αναμείξετε μαγειρική σόδα με καυτό νερό και να τρίψετε με ένα πανί. Αν πάλι η επιφάνειά του είναι γυάλινη, κάντε το ίδιο, απλά στο τέλος ψεκάστε τη και με ένα καθαριστικό τζαμιών. Σε κάθε περίπτωση να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε τυχόν φθορές.

Trends που μπορεί να σε ενδιαφέρουν