Είστε κι εσείς από εκείνους που όταν κάποιος επισκέπτης τους ζητήσει τον κωδικό του Wi-Fi του σπιτιού τους, τον ψάχνουν κάτω από το router ή ακόμα χειρότερα, στο χαρτάκι που τους έδωσε ο τεχνικός κατά τη σύνδεση; Αλήθεια, υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δυσκολεύετε τη ζωή σας;
Κωδικός ασφαλής μεν, αλλά να τον θυμάστε κιόλας
Ένας κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να είναι αρκούντως πολύπλοκος ώστε να προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια. Παράλληλα όμως θα πρέπει να είναι και κάτι που εσείς, οι ένοικοι του σπιτιού, θα είστε σε θέση να θυμάστε. Βρείτε έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων που συνδέονται με κάποιον τρόπο και αποστηθίστε τον.
Αποφύγετε αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεις και ημερομηνίες –προτιμήστε κάτι σύνθετο και αλλάξτε γράμματα με αριθμούς (αντικαταστήστε το «a» με «@» και αντί του «Ο» επιλέξτε το «0»). Δημιουργήστε μία σύνθεση που θα είναι δύσκολο να «σπάσει» με χρήση ειδικού λογισμικού –εξ ου και ο συνδυασμός διαφορετικών τύπων χαρακτήρων- και όχι να τη θυμάστε.
Ίσως σε ενδιαφέρει: Φτιάξε βίντεο με τις δικές σου φωτογραφίες και μουσική
Πώς θα κάνετε την αλλαγή
Για να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης του οικιακού σας δικτύου λοιπόν, θα χρειαστεί να αποκτήσετε πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου του router σας. Ανοίξτε τον browser που χρησιμοποιείτε κανονικά και στη γραμμή διεύθυνσης, εκεί που θα πληκτρολογούσατε το URL ενός site που θέλετε να επισκεφθείτε, δοκιμάστε το “192.168.1.1” ή αν δείτε ότι δεν οδηγεί κάπου, τα “192.168.2.1” και “192.168.0.1”.
Κάθε συσκευή που συνδέεται σε ένα δίκτυο, έχει μία χαρακτηριστική και μοναδική διεύθυνση IP που αποτελείται από τέσσερις αριθμούς έως τρία ψηφία έκαστος. Εισάγοντας λοιπόν εσείς αυτή του router (η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων προεπιλέγει μία από τις δύο προαναφερθείσες διευθύνσεις) θα αποκτήσετε πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου του.
Το router σας, θα σας ζητήσει όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης τα οποία εφ’ όσον δεν έχετε αλλάξει, θα είναι τα προεπιλεγμένα. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του, κοιτάξτε στην κάτω πλευρά του ή αναζητήστε τα στο διαδίκτυο βάσει του μοντέλου σας. Μόλις τα βρείτε, εισάγετέ τα και θα βρεθείτε στον πίνακα ελέγχου του router σας.
Η οθόνη που θα δείτε μπροστά σας, διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, πολλές φορές και από μοντέλο σε μοντέλο. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι αναζητάτε το μενού με όνομα “Wireless”, “Wireless Settings”, “Wireless Setup” ή παρεμφερές. Αν αυτό διαθέτει περαιτέρω επιλογές, τότε ψάξτε το “Wireless Security”. Εκεί, στο σχετικό πεδίο (“Password”, “Passcode” ή κάτι παρόμοιο) είναι που θα αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης.
Διάβασε επίσης: Μέτρησε την ταχύτητα σύνδεσής σου στο Internet
Μερικές έξτρα ρυθμίσεις
Όσο βρίσκεστε σε αυτή την οθόνη, βεβαιωθείτε ότι ο επιλεγμένος τύπος ασφάλειας (συνήθως “Security Mode”) περιλαμβάνει το WPA2. Πρόκειται για την ασφαλέστερη τεχνολογία επικοινωνίας σε σχέση με τις υπόλοιπες (WEP, WPA) και ένα πρωτόκολλο που παραβιάζεται δυσκολότερα, οπότε ως εκ τούτου φροντίστε η ασφάλεια του δικτύου σας να στηρίζεται στα υψηλότερα στάνταρ. Σε κάθε περίπτωση μην αμελήσετε να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.
Πέραν του πρωτοκόλλου ασφαλείας, από το μενού “Wireless” θα έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε ακόμα και το όνομα του δικτύου σας, επίσης σε κάτι λίγο πιο αξιομνημόνευτο –ώστε να σταματήσετε, επιτέλους, να το μπερδεύετε με εκείνο του γείτονα! Το πεδίο που ψάχνετε, είναι το “Network Name” ή “SSID”: μπορείτε να πληκτρολογήσετε ελεύθερα το όνομα της αρεσκείας σας, απλά να έχετε κατά νου ότι αφ’ ενός θα χρειαστεί να συνδέσετε στο –καινούριο- σας δίκτυο –πάλι- όλες τις συσκευές του σπιτιού και αφ’ ετέρου ένα εξεζητημένο όνομα, ίσως να τραβήξει την προσοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.