Αγαπητοί πρωτοετείς, μπαίνοντας στο φοιτητικό σας σπίτι, ίσως να περιμένετε πως όλα θα είναι ρόδινα και πως από εδώ και πέρα σας περιμένει μία ζωή χωρίς υποχρεώσεις. Κι όμως, όσο κι αν δεν θέλουμε να σας το χαλάσουμε… κάνετε λάθος. Μάλιστα δεν θα αργήσει η στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε, πως οι περισσότερες από αυτές τις “υποχρεώσεις” είναι – εκτός από χρονοβόρες – και ιδιαίτερα αναγκαίες για την επιβίωσή σας!

Περιμένατε ποτέ ότι αν δεν καθαρίσετε το ψυγείο σας, υπάρχουν μικρόβια που καιροφυλακτούν; Το περιμένατε θα μου πείτε, αλλά δεν είχατε αντιληφθεί ότι το ψυγείο καθαρίζεται! Και όχι δεν το κάνει από μόνο του! Για να μην βρεθείτε λοιπόν προ δυσάρεστων εκπλήξεων (το τελευταίο που θέλετε σε περίπτωση που έχετε φιλοξενούμενους στο σπίτι, είναι να ανοίξουν το ψυγείο και να “πέσουν κάτω από τη μυρωδιά”), ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Αποσυνδέστε το ψυγείο. Σημαντικό είναι να καθαρίσετε σχολαστικά κάτω και πίσω από το ψυγείο, καθώς είναι σημεία που συγκεντρώνουν ιδιαίτερη σκόνη. Χρησιμοποιήστε βούρτσα για την πίσω πλευρά και ηλεκτρική σκούπα για την κάτω. Είναι πιθανό μάλιστα, μετά από το καθάρισμα, όχι μόνο να δείτε μεγάλη διαφορά στον θόρυβο, αλλά και στην απόδοση του ψυγείου σας!

Αδειάστε το περιεχόμενο. Αφαιρέστε τα συρτάρια και τοποθετήστε τα στο νεροχύτη. Τρίψτε τα συρτάρια με ένα σφουγγάρι, χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων. Αφήστε τα να στεγνώσουν.

Ψεκάστε το εσωτερικό με ένα σπρέι για όλες τις επιφάνειες. Αν μυρίζει και δεν βλέπετε να ξεμυρίζει, τότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε στο κέντρο ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα ή προμηθευτείτε ένα απορροφητικό οσμών ψυγείου. Αφήστε το εκεί για αρκετές ώρες και θα δείτε (ή πιο σωστά, θα μυρίσετε) θαύματα!

Ψεκάστε κάθε ράφι και αφήστε το να στεγνώσει στο νεροχύτη.
Συνδέστε τα όλα όπως ήταν και βάλτε το στην πρίζα.
Καθαρίστε με ένα καθαριστικό την απ’ έξω πλευρά.

Έτοιμοι. Αλλά και κάτι σημαντικό επί τη ευκαιρία. Τοποθετείτε τα τρόφιμα.

| Με ποια σειρά πρέπει να μπουν τα τρόφιμα στο ψυγείο;


Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, το πιο ψυχρό σημείο στο ψυγείο είναι το χαμηλότερο, πάνω στα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα λαχανικά (2ο C). Εκεί πρέπει να τοποθετούνται το νωπό κρέας και το ψάρι. Επίσης, τοποθετώντας το κρέας και το ψάρι εκεί, αποφεύγετε να στάξουν πάνω σε άλλα τρόφιμα.

Τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα αποφάγια, τα κέικ και τα προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα» αποθηκεύονται στα μεσαία ράφια (4-5ο C) και στο ψηλότερο ράφι (8ο C). Τα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο (που έχουν θερμοκρασία ως 10ο C) προορίζονται για λαχανικά και φρούτα που μπορεί να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα ντουλαπάκια ή τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου είναι οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-15ο C) και προορίζονται για προϊόντα που χρειάζονται ελαφρά ψύξη, όπως ποτά, μουστάρδα και βούτυρο.

Μη γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο σας. Εάν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας.
Να τυλίγετε ή να σκεπάζετε το φαγητό για να αποφύγετε την απώλεια υγρασίας και γεύσης. Να τοποθετείτε τα αποφάγια σε καθαρά, αβαθή καλυμμένα δοχεία. Μην τοποθετείτε μεγάλες ποσότητες ζεστού φαγητού μέσα στο ψυγείο, γιατί θα προκαλέσετε άνοδο της εσωτερικής θερμοκρασίας του. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου (μην ξεχνάτε ότι τα μαγειρεμένα αποφάγια πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τη στιγμή του σερβιρίσματος).

Να εφαρμόζετε τον κανόνα της κατά προτεραιότητα κατανάλωσης των παλαιότερων τροφίμων. Όταν αποθηκεύετε τρόφιμα, να τοποθετείτε τα είδη που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από εκείνα που βρίσκονται ήδη στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε ότι θα καταναλώσετε τα τρόφιμα πριν από την ημερομηνία λήξης τους ή προτού χαλάσουν, μειώνοντας την ποσότητα των τροφίμων που πρέπει να πεταχτούν.

Μην ξεχνάτε ότι τα τρόφιμα διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο μόνον για όσο διάστημα αναφέρεται στην ετικέτα τους. Εάν έχετε αμφιβολίες για κάποιο τρόφιμο ή για το διάστημα παραμονής του στο ψυγείο, πετάξτε το. Σημαντική βοήθεια μπορεί, επίσης, να σας προσφέρει ένα θερμόμετρο ψυγείου για να βεβαιώνεστε ότι το ψυγείο σας είναι πάντοτε σε ασφαλή θερμοκρασία.

Σας φαίνονται δύσκολα; Μην αγχώνεστε, θέμα συνήθειας είναι. Με τον καιρό θα μπει στη ρουτίνα σας και όλα θα σας φαίνονται παιχνιδάκι! Άντε, και καλή φοιτητική ζωή!