Στην αγορά υπάρχουν 2 είδη υγραντήρων: ο υγραντήρας με υπέρηχους και ο θερμαινόμενος. Ας δούμε αρχικά πώς λειτουργεί ο καθένας, και κατόπιν ας δούμε ποιες είναι οι διαφορές τους ώστε να μπορέσεις να επιλέξεις τον κατάλληλο για τον χώρο σου.

 

Υγραντήρας με υπέρηχους:

Πρόκειται για μια συσκευή που χρησιμοποιεί την σχεδόν αθόρυβη και οικονομική λειτουργία των υπερήχων για να μετατρέψει το νερό σε ατμό, κι αυξάνει έτσι τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο. Πρακτικά, τοποθετώντας νερό (απιονισμένο ή και μη, αναλόγως της συσκευής) στην ειδική υποδοχή, και θέτοντάς τον σε λειτουργία, μετατρέπει μέσω υπερήχων το νερό σε ατμό. Ουσιαστικά αναζωογονεί και βελτιώνει τον αέρα στο χώρο, κάνοντάς τον πιο καθαρό και υγρό.

Θερμαινόμενος υγραντήρας:

Πρόκειται για μια συσκευή που προσθέτει υγρασία στον αέρα του χώρου, μέσω της θέρμανσης του νερού, το οποίο τοποθετείται σε ειδικό δοχείο εντός του, ώστε να παραχθεί ζεστός ατμός, ο οποίος περνά μέσα από τον υγραντήρα και μεταφέρει την επιθυμητή υγρασία στην ατμόσφαιρα. Αναλόγως της συσκευής, μπορεί να παρέχεται και η δυνατότητα επιλογής επιπέδου υγρασίας, μέσω της ρύθμισης της θερμότητας στο κατάλληλο επίπεδο.

 

Διαφορές τους:

Υγραντήρας με υπέρηχουςΘερμαινόμενος υγραντήρας
Κατάλληλος για δωμάτια που είναι ήδη ζεστά, καθώς οι διαχεόμενοι ατμοί στο χώρο δεν προέρχονται από συμπύκνωση ή θερμότηταΚατάλληλος για δωμάτια που θερμαίνονται δυσκολότερα
Διαχέει τα αιθέρια έλαια στον χώροΔιαχέει ευκολότερα τα αιθέρια έλαια στον χώρο
Λειτουργεί χάρη σε μια πλάκα που μεταδίδει υπερήχους, και καθώς δονείται εντός του νερού, δημιουργούνται μικρές σταγόνες στον αέρα που προσφέρουν φρεσκάδαΤα ηλεκτρόδιά του βυθίζονται μέσα στο θερμαινόμενο νερό, και ο παραγόμενος ζεστός ατμός ανακατεύεται γρήγορα με τον αέρα
Έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειαςΚαταναλώνει κάποια ενέργεια
Κάνει ορατή την υγρασία στο χώροΗ παραγόμενη υγρασία δεν είναι εξίσου ορατή στον χώρο
Είναι αθόρυβοςΕλάχιστη παραγωγή θορύβου

 

 

Κριτήρια επιλογής αφυγραντήρα / Πώς να επιλέξω αφυγραντήρα;

Υπάρχουν πολλά είδη αφυγραντήρων στην αγορά, πράγμα που καθιστά την επιλογή ενός δύσκολη υπόθεση. Δες εδώ ποια είναι τα κριτήρια επιλογής του ιδανικού αφυγραντήρα βάσει των αναγκών σου:
– Να έχει τη δυνατότητα αφαίρεσης μεγάλου όγκου νερού εντός 24 ωρών.
– Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως η απαιτούμενη θερμοκρασία και η σχετική υγρασία, στην οποία αποδίδει τον υποσχόμενο όγκο νερού (σημειωτέον ότι η απόδοση του αφυγραντήρα αυξάνεται, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου στον οποίο λειτουργεί).
– Να έχει χαμηλά επίπεδα θορύβου λειτουργίας.
– Να έχει χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης ρεύματος.
– Να είναι ελαφρύς (μικρού βάρους).
– Να μεταφέρεται εύκολα (φορητότητα).
– Να περιλαμβάνει κάποιο φίλτρο για αναρρόφηση του αέρα, ώστε κάνοντας τον καθαρισμό του χώρου, να μην βουλώνει από σκόνες και χνούδια.
– Στην περίπτωση που προορίζεται για χώρο από όπου απουσιάζει ο ιδιοκτήτης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, που έχουν χαμηλή θερμοκρασία και υπερβολική υγρασία (πχ υπόγειο ή εξοχική κατοικία), καλό θα ήταν, να διαθέτει επιλογή αυτόματης επανεκκίνησης για περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και δυνατότητα μόνιμης απόθεσης των συμπυκνωμάτων σε αποχέτευση, δηλαδή αφυγραντήρα, με ειδική υποδοχή στο πίσω μέρος, για σωληνάκι που να συνδέεται με την αποχέτευση, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη αδειάσματος του δοχείου νερού.
– Για χώρους όπως γκαράζ, συνεργείο, σκάφος, τροχόσπιτο, εξοχική κατοικία, αλλά και σε χώρους μόνιμης κατοικίας που δεν θερμαίνονται επαρκώς ή καθόλου ενδείκνυται η χρήση αφυγραντήρα Desiccant (ξηραντικού), μιας και οι συγκεκριμένοι μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά σε θερμοκρασίες 1-37ο C, ενώ οι αφυγραντήρες με συμπιεστή είναι αναποτελεσματικοί σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Πολλοί μπερδεύονται σχετικά με το τι να επιλέξουν: αφυγραντήρα ή ιονιστή.

Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε τα χαρακτηριστικά του καθενός, ώστε να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου χρειάζεται.

Αφυγραντήρας ή ιονιστής

ΑφυγραντήραςΙονιστής
Κατάλληλος για την απορρόφηση της υγρασίας από τον χώροΚατάλληλος για τον καθαρισμό του αέρα στο χώρο
Εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλαςΑπορροφάει καπνό, σκόνη, οσμές
Επιτυγχάνει καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες στο χώρο και αισθητά χαμηλότερη υγρασίαΠροστατεύει από βακτήρια, μύκητες και μικρόβια
Υπάρχουν συσκευές με χαμηλά επίπεδα θορύβου λειτουργίαςΔιαθέτει αθόρυβη λειτουργία

 

[sc:product article=”1016269″ ][sc:product article=”1091882″ ][sc:product article=”1089475″ ][sc:product article=”1099491″ ]