Μια κεραμική εστία αποτελεί την πλέον stylish πρόταση για κάθε κουζίνα. Με μοντέρνο design, προσδίδει απλόχερα φινέτσα στον χώρο σας, απογειώνοντας την αισθητική του χάρη στην επιβλητική γυαλιστερή, μαύρη επιφάνειά της. Η γυαλάδα αυτή βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με την κομψότητα της εστίας αλλά και με την αποτελεσματικότητά της.

Μία βρώμικη εστία, γεμάτη λεκέδες και σημάδια από καψίματα και υπολείμματα φαγητών δεν επιτρέπει στη θερμότητα να διοχετευτεί ομοιόμορφα και στο ακέραιο στο τηγάνι και την κατσαρόλα που χρησιμοποιείτε, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται έτσι το μαγείρεμα και το αποτέλεσμά του.

Πώς θα την καθαρίσετε λοιπόν;

Καθάρισμα κεραμικής εστίας σε τέσσερις κινήσεις

Εν αντιθέσει με ό,τι μπορεί να πιστεύετε, το καθάρισμα μίας κεραμικής εστίας δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο –για την ακρίβεια, ο χρόνος που θα χρειαστεί να επενδύσετε εξαρτάται από το πόσο επίμονοι είναι οι λεκέδες. Μπορεί δε να ολοκληρωθεί πρακτικά σε μόλις τέσσερις κινήσεις, εύκολα και αποτελεσματικά.

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να καθαρίσετε τυχόν υπολείμματα και εύκολους στην αφαίρεση λεκέδες. Ψεκάστε λοιπόν την κεραμική επιφάνεια με λίγο νερό ή καθαριστικό τζαμιών και σκουπίστε καλά με ένα πανί.

Στη συνέχεια θα πρέπει να μαλακώσετε τους πιο επίμονους λεκέδες. Για τον σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε κάποιο ειδικό καθαριστικό κεραμικών εστιών όπως αυτό της Miele, είτε ξύδι και μαγειρική σόδα: ραντίζετε με το πρώτο καλά-καλά ολόκληρη την κεραμική επιφάνεια εστιάζοντας στους λεκέδες και τα καψίματα και κατόπιν ρίχνετε τη σόδα από πάνω –η αντίδραση των δύο προκαλεί ένα χαρακτηριστικό άφρισμα. Ό,τι κι αν επιλέξετε, αφήστε το επάνω στην επιφάνεια για 5-10 λεπτά.

Εν συνεχεία καθαρίστε την εστία με ένα πανί και ελέγξτε προσεκτικά την επιφάνειά της. Αν έχουν απομείνει υπολείμματα καψιμάτων και λεκέδων, τότε θα χρειαστεί να επιμείνετε λίγο περισσότερο. Εκτός από πανί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κομμάτι εφημερίδα για καλύτερα αποτελέσματα –όταν μουσκέψει αρκετά, αντικαταστήστε το.

Στο τέλος αφαιρέστε τυχόν σκουπιδάκια και ξύσματα από εστία σας και καθαρίστε την ακόμα μία φορά με ένα καθαρό πανί και νερό από άκρη σε άκρη.

Πώς θα διατηρήσετε την εστία σας καθαρή;

Έχοντας ολοκληρώσει το καθάρισμα της κεραμικής σας εστίας, αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσετε είναι πως αυτή θα παραμένει καθαρή από εδώ και στο εξής. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να οργανώσετε παρόμοια… επιχείρηση καθαρισμού στο μέλλον!

  • Καθαρίζετε την εστία μετά από κάθε της χρήση. Έτσι το καθάρισμα θα είναι ευκολότερο και ταχύτερο, γλιτώνοντάς σας από τη χρονοβόρα διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω.
  • Είτε χρησιμοποιήστε μεγαλύτερα σκεύη, είτε μαγειρεύετε μικρότερες ποσότητες, αφού με τον τρόπο αυτόν θα αποφύγετε τις υπερχειλίσεις.
  • Σε περίπτωση που στάξει κάτι επάνω στην κεραμική σας εστία, καθαρίστε το άμεσα ή τέλος πάντων το συντομότερο δυνατόν, πριν προλάβει να ξεραθεί. Θα γλιτώσετε από πολύ μεγαλύτερη ταλαιπωρία στο μέλλον.
  • Για επίμονους λεκέδες που διέφυγαν την προσοχή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες. Θα πρέπει να το κάνετε με προσοχή ωστόσο και πάντα με το κατάλληλο καθαριστικό ή συνδυασμό ξυδιού και μαγειρικής σόδας.