Το πέρασμα της επιλογής απορροφητήρα σε δεύτερη μοίρα είναι από τις χειρότερες κινήσεις που μπορεί να κάνει κανείς κατά τον εξοπλισμό ή την ανακαίνιση της κουζίνας του. Ο απορροφητήρας, βλέπετε, είναι υπεύθυνος για το φιλτράρισμα του αέρα, τη διευκόλυνση κατά το μαγείρεμα καθώς επίσης την καθαριότητα αλλά σε ένα βαθμό και τη διάρκεια ζωής της κουζίνας.

Η επιλογή του θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, έχοντας πλήρη εικόνα κάθε λύσης, προκειμένου ο καταναλωτής να ζυγίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμίας.

Ποιοι τύποι απορροφητήρα υπάρχουν;

Οι τύποι απορροφητήρα είναι δύο: αναρρόφησης και φιλτραρίσματος. Οι πρώτοι είναι και οι πιο αποτελεσματικοί, καθώς απομακρύνουν τον καπνό, τις οσμές και τον αέρα που απορροφούν εκτός κουζίνας μέσω σωλήνων. Το ζητούμενο βέβαια εδώ είναι το ίδιο το σπίτι να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Ποιος είναι ο καλύτερος απορροφητήρας

Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, τότε η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι ένας απορροφητήρας φιλτραρίσματος. Αυτός αναλαμβάνει να φιλτράρει τον αέρα μέσω ενός ειδικού φίλτρου ενεργού άνθρακα, πριν τον διοχετεύσει και πάλι στον χώρο. Στην ουσία πρόκειται για ανακύκλωση αέρα.

Αν επιλέξετε απορροφητήρα φιλτραρίσματος, προτείνουμε να τον εξοπλίσετε με φίλτρο ενεργού άνθρακα μεγάλης διάρκειας που εν αντιθέσει με ένα απλό, δεν απαιτεί αλλαγή κάθε τρεις με έξι μήνες αλλά σχεδόν κάθε τρία χρόνια. Χρειάζεται βέβαια τακτικό καθάρισμα και πλύσιμο αλλά αξίζει τον κόπο.

Επιπρόσθετα, μπορείτε να εξετάσετε και τις λύσεις απορροφητήρων ιονίζουσας ακτινοβολίας. Πρόκειται για μια καινοτόμο κατηγορία απορροφητήρων που εξαλείφουν τις δυσάρεστες οσμές (σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%), τη μούχλα, τα βακτήρια, τα αλλεργιογόνα, τον καπνό του τσιγάρου κ.α. και μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και εκτός μαγειρέματος –απλά για τον καθαρισμό του αέρα.

Πως μετράμε την απορροφητικότητα;

Σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα του απορροφητήρα, να έχετε στον νου σας ότι όσο πιο ισχυρό είναι το μοτέρ του, τόσο πιο αθόρυβη θα είναι η λειτουργία του –κι αυτό διότι θα μπορεί να καθαρίζει αποτελεσματικά τον χώρο δίχως να πρέπει να δουλέψει στο max. Υπολογίστε ότι αν τα επίπεδα θορύβου του βρίσκονται γύρω στα 50 dB, ο απορροφητήρας σας συνιστά μια καλή επιλογή.

Ποιος είναι ο καλύτερος απορροφητήρας

Περνώντας στον υπολογισμό της απορροφητικότητας τώρα (μετριέται σε m3/h), ο γενικός τύπος είναι ο εξής:

Απορροφητικότητα = εμβαδόν κουζίνας x ύψος κουζίνας x 10

Αν λοιπόν για παράδειγμα η κουζίνα σας έχει διαστάσεις 5 x 4 m  και ύψος 2,5 m, τότε η ελάχιστη απορροφητικότητα του απορροφητήρα θα πρέπει να είναι 5 x 4 x 2,5 x 10 = 500 m3/h.

Φίλτρα ενεργού άνθρακα ή λίπους;

Ευκαιρία μιας και μιλάμε για απορροφητήρες, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τα φίλτρα λίπους. Άλλο πράγμα τα μεν, άλλο τα δε. Άλλη η δουλειά των πρώτων, άλλη των δεύτερων.

Ποιος είναι ο καλύτερος απορροφητήρας

Για τη χρησιμότητα των φίλτρων ενεργού άνθρακα, τα είπαμε πιο πάνω. Τα φίλτρα λίπους φροντίζουν για την απομάκρυνση σταγονιδίων υγρασίας, λίπους και ελαίων. Διατίθενται σε πλήθος διαστάσεων ενώ είθισται να είναι είτε υφασμάτινα, είτε μεταλλικά. Τα πρώτα αντικαθίστανται λόγω φθοράς, τα δεύτερα πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.

Ενδιαφέρουσες λειτουργίες

Ναι, η βασική δουλειά του απορροφητήρα είναι να απορροφά καπνούς και οσμές προκειμένου να διατηρεί την κουζίνα και την ατμόσφαιρα καθαρές, διευκολύνοντάς σας κατά το μαγείρεμα. Κατά την αγορά του όμως αξίζει τον κόπο να ελέγξετε και για άλλα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που σίγουρα θα σας διευκολύνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο:

Φωτισμός: Όσο πιο έντονος είναι ο φωτισμός του απορροφητήρα, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή σας. Ιδανικά θέλετε περισσότερες από μία πηγές φωτός για όσο το δυνατόν λιγότερες σκιάσεις.

Αισθητήρες θερμότητας: Κανονικά θα πρέπει να ενεργοποιείτε τον απορροφητήρα λίγο πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Ωστόσο, αν αυτός είναι εξοπλισμένος με αισθητήρες θερμότητας, θα το κάνει ο ίδιος αυτόματα όταν πραγματικά απαιτείται.

Ενδείξεις συντήρησης: Τα φίλτρα του απορροφητήρα (ενεργού άνθρακα, μεταλλικά ή υφασμάτινα φίλτρα λίπους) χρειάζονται συχνά καθαρισμό ή και αντικατάσταση. Αν ο απορροφητήρας μπορεί να σας ενημερώνει γι’ αυτό, ακόμα καλύτερα.

Αυτόματη απενεργοποίηση: Ακόμα κι όταν το μαγείρεμα τελειώσει, ο απορροφητήρας θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για τον καθαρισμό του αέρα. Μέχρι πότε όμως; Κάποια μοντέλα κλείνουν αυτόματα όταν το κρίνουν τα ίδια –αναζητήστε τα!

Trends που μπορεί να σε ενδιαφέρουν