Η επιλογή συστήματος σιδερώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό πόσο άνετη και χρονοβόρα θα είναι μία από τις –ομολογουμένως- πιο βαρετές δουλειές του νοικοκυριού! Η απάντηση στην ερώτηση «ποιο σύστημα σιδερώματος να αγοράσω» εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το διαθέσιμο budget σας, αφού αυτό καθορίζει την κατηγορία στην οποία θα εστιάσετε.

Πριν όμως βιαστείτε να μετρήσετε τα χρήματα που προτίθεστε να ξοδέψετε για την αγορά σίδερου, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα της κάθε προϊοντικής κατηγορίας, προκειμένου η επιλογή σας να είναι όσο το δυνατόν πιο εύστοχη. Όσο για το πώς και το πού διαφοροποιούνται αυτές, τα πάντα είναι θέμα… ατμού. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, εξετάζοντας την κάθε κατηγορία αναλυτικά.

Σίδερα ξηρού τύπου

Τα σίδερα ξηρού τύπου αποτελούν τις πλέον προσιτές επιλογές. Οικονομικά και ευέλικτα, είναι ό,τι πρέπει για εκείνους που διαθέτουν περιορισμένο budget και σε πρώτη φάση αναζητούν ένα σίδερο απλά για να κάνουν τη δουλειά τους. Τα σίδερα ξηρού τύπου δε χρησιμοποιούν ατμό, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ψεκάζετε τα ρούχα σας πριν ξεκινήσετε να τα σιδερώνετε με νερό προκειμένου να μαλακώσουν οι επιφάνειές τους και μαζί τους οι τσακίσεις.

Οι προτάσεις στην εν λόγω κατηγορία είναι σχετικά περιορισμένες, ωστόσο το Philips GC160/02 ξεχωρίζει. Με πλάκα DynaGlide για να γλιστρά εύκολα στα ρούχα και με λεπτό άκρο, διευκολύνει το σιδέρωμα, προσεγγίζοντας χωρίς προβλήματα ακόμα και τα πλέον δύσκολα σημεία όπως τον γιακά, τα κουμπιά και τις τσέπες. Διαθέτει ισχύ 1200 W, καλώδιο 1,8 m και εργονομική λαβή για άνετο κράτημα.

Ατμοσίδερα

Τα σίδερα ατμού ή ατμοσίδερα διαφέρουν από τα σίδερα ξηρού τύπου σε ό,τι αφορά τη χρήση ατμού. Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται τη δύναμη του ατμού, προκειμένου να τιθασεύουν τους δύσκολους λεκέδες, κάνοντας τη ζωή σας ευκολότερη. Τα ατμοσίδερα διαθέτουν δοχείο νερού ενώ ορισμένα μοντέλα εκτοξεύουν τον ατμό σε περισσότερες από μία κατευθύνσεις (οριζόντια και κάθετα).

Το Singer SG 2540 C είναι μία αρκετά προσιτή συσκευή ατμοσίδερου. Οικονομικό αλλά συνάμα αρκετά δυνατό, με ισχύ 2500 W και μέγιστη βολή ατμού 100 g/min (σταθερή στα 30 g/min) θα σου χαρίσει απαλά και ολόισια υφάσματα. Η πλάκα του διαθέτει κεραμική επίστρωση ενώ διαθέτει ειδική τεχνολογία που αποτρέπει τον σχηματισμό αλάτων και το στάξιμο νερού επάνω στα ρούχα.

Το Rohnson R-347 κάνει το σιδέρωμα παιχνίδι, αφού έρχεται εξοπλισμένο με πληθώρα εντυπωσιακών χαρακτηριστικών. Διαθέτει διάφανη δεξαμενή νερού για να ξέρεις ανά πάσα στιγμή πότε χρειάζεται γέμισμα, τη στιγμή που η ισχύς των 2600 W θα σας επιτρέψει να τελειώσετε νωρίτερα με τη στοίβα των ρούχων. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία, τον ατμό και τον ψεκασμό και προσαρμόστε το σιδέρωμα στα «θέλω» σας.

Όσο για το Bosch TDA753122V μπορεί να στοιχίζει κατά τι παραπάνω, όμως δικαιολογεί στο ακέραιο τα χρήματα που θα κληθείτε να δαπανήσετε γι’ αυτό. Το σύστημα VarioComfort θα σας επιτρέψει να επιλέξετε θερμοκρασία και ποσότητα ατμού για άψογο σιδέρωμα, τη στιγμή που το i-Temp ρυθμίζει προσαρμόζει την πρώτη αυτόματα. Η τριπλή λειτουργία απασβέστωσης αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του σίδερου ενώ η οπή QuickFill κάνει το γέμισμα της δεξαμενής των 350 ml ακόμα πιο εύκολο.

Ατμοπαραγωγοί

Οι ατμοπαραγωγοί ή γεννήτριες ατμού, τέλος, είναι πρακτικά ατμοσίδερα με ενσωματωμένο μπόιλερ. Διαθέτουν ειδική βάση μέσα στην οποία βρίσκεται η δεξαμενή νερού (με αποτέλεσμα τα ίδια τα σίδερα να ζυγίζουν λιγότερο) ενώ είναι σε θέση να παράγουν πιο δυνατό ατμό. Οι ατμοπαραγωγοί κοστίζουν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με τα μοντέλα των άλλων κατηγοριών, ωστόσο θα σας επιτρέψουν να ξεμπερδέψετε με το σιδέρωμα στον μικρότερο δυνατό χρόνο.

Η Delonghi Stirella VVX 1420 αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές ατμοπαραγωγού. Κατάλληλη για σιδέρωμα υψηλών απαιτήσεων, διαθέτει θερμοστάτη ασφαλείας, πλάκα από ανοξείδωτο ατσάλι και κλειστού τύπου μπόιλερ με δοχείο 0,85 l. Παράγει ατμό με πίεση 4 bar σε ποσότητα 80 g/min ενώ η ισχύς των 2200 εγγυάται πως δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει ζάρα για ζάρα στα ρούχα και τα υφάσματά σας!

Η Stiroplus SP 1079N είναι ιδανική για όσους θέλουν επαγγελματικού επιπέδου σιδέρωμα που θα ζήλευαν μέχρι και τα πιο φημισμένα καθαριστήρια! Με μέγιστη ισχύ τα 2400 W και σταθερή παραγωγή ατμού 190 g/min σε πίεση 6,5 bar, είναι σε θέση να σου χαρίσει αποτελεσματικότερο και ταχύτερο σιδέρωμα. Έρχεται με τρεις επιλογές ρύθμισης ποσότητας ατμού και κεραμική πλάκα Iceglide που γλιστρά επάνω στα υφάσματα κάθε τύπου.

Η Tefal GV 9591, τέλος, εγγυάται κορυφαία απόδοση για μοναδικά αποτελέσματα. Εύκολη στη χρήση ώστε να κάνει το σιδέρωμα γρηγορότερο, διαθέτει νέα, ισχυρή τεχνολογία μπόιλερ και σταθερή παραγωγή ατμού στα 160 g/min. Η έντονη βολή φτάνει και τα 600 g/min διεισδύοντας έτσι ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ίνες, εξοικονομώντας χρόνο και χαρίζοντας ολόισια, απαλά υφάσματα. Οι άμεσες ρυθμίσεις του σίδερου βρ΄σικονται στη λαβή ενώ το σύστημα κατά των αλάτων εγγυάται απόδοση με διάρκεια.