Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αδιάβροχων smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά, ολοένα και αυξάνεται. Οι επιλογές που έχουν οι καταναλωτές οι οποίοι αναζητούν ένα smartphone ανθεκτικό –κυρίως- στο νερό και –δευτερευόντως- τη σκόνη έχουν πολλαπλασιαστεί, μόνο που το ίδιο έχει συμβεί και με τις απορίες τους.

Δεν μπορεί, θα έχετε προσέξει κι εσείς ότι κάθε smartphone που αντέχει στο νερό, την υγρασία, τις πιτσιλιές και τη σκόνη χαρακτηρίζεται από τα γράμματα “IP” ακολουθούμενα από έναν αριθμό: IP57, IP68, IP65 και πάει λέγοντας. Τι είναι όμως αυτά και πώς «προδίδουν» τις αντοχές της εκάστοτε συσκευής;

Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά αδιάβροχα smarphones;

Κλίμακα IP

Ο βαθμός προστασίας μίας συσκευής από νερό και σκόνη ορίζεται βάσει της κλίμακας προστασίας περιβλήματος, το λεγόμενο Ingress Protection ή εν συντομία IP. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούνται δύο αριθμοί: ένας για την ανθεκτικότητα στη σκόνη και ένας για την προστασία από το νερό. Αναλυτικότερα:

Σκόνη


0: Καθόλου προστασία


1: Προστασία από κόκκους μεγαλύτερους των 50 mm


2: Προστασία από κόκκους μεγαλύτερους των 12,5 mm


3: Προστασία από κόκκους μεγαλύτερους των 2,5 mm


4: Προστασία από κόκκους μεγαλύτερους του 1 mm


5: Προστασία από τη σκόνη χωρίς να εξασφαλίζεται η βέβαιη διείσδυσή της όμως στο εσωτερικό της συσκευής


6: Προστασία από τη σκόνη και τη διείσδυσή της στο εσωτερικό της συσκευής

Νερό


0: Καθόλου προστασία


1: Η συσκευή δεν επηρεάζεται από σταγόνες


2: Η συσκευή δεν επηρεάζεται από σταγόνες που πέφτουν κάθετα, ακόμα και αν περιστραφεί κατά 15ο


3: Προστασία από ψεκασμό νερού υπό γωνία 60ο


4: Προστασία από πιτσίλισμα από οποιαδήποτε κατεύθυνση


5: Προστασία από νερό που εκτοξεύεται από στόμιο 6,3 mm από οποιαδήποτε κατεύθυνση


6: Προστασία από νερό που εκτοξεύεται από στόμιο 12,5 mm από οποιαδήποτε κατεύθυνση


6Κ: Προστασία από ισχυρό πίδακα νερού με αυξημένη πίεση


7: Προστασία από εμβύθιση σε νερό βάθους 1 m έως και για 30 λεπτά


8: Προστασία από εμβύθιση σε νερό βάθους 1 m ή και μεγαλύτερου


9K: Προστασία από ισχυρό πίδακα νερού υψηλής θερμοκρασίας και με αυξημένη πίεση

Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά αδιάβροχα smarphones;

Έτσι, όταν για παράδειγμα μία συσκευή φέρει αξιολόγηση IP65, σημαίνει ότι ναι μεν προστατεύεται εξ ολοκλήρου από τη σκόνη, όχι όμως και από το νερό. Αντίθετα, μία συσκευή κλάσης IP68, θα σας ακολουθήσει όπου κι αν βρεθείτε, ασχέτως συνθηκών. Η πρώτη είναι water-resistant ενώ η δεύτερη είναι waterproof, μία λεπτομέρεια κομβικής σημασίας.

Πριν την αγορά ενός τέτοιου smartphone πάντως, θα πρέπει να έχετε κατά νου δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: η ανθεκτικότητά του είναι πολύ πιθανόν να μειωθεί με τον καιρό, ως αποτέλεσμα απλής, καθημερινής χρήσης και η προστασία από το νερό αφορά το φρέσκο, καθαρό νερό και όχι το θαλασσινό ή οποιαδήποτε άλλα υγρά –ακόμα και το ζαχαρούχο νερό.

Ποιο αδιάβροχο smartphone να επιλέξω;

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές σας τώρα, η αγορά είναι πλέον γεμάτη από εντυπωσιακά smartphones με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες και των πλέον απαιτητικών. Πάμε να δούμε τα κορυφαία:

Samsung Galaxy S8/S8+: Δύο από τις καλύτερες συσκευές της αγοράς με μοντέρνο design, κορυφαία ποιότητα κατασκευής και άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά με την οθόνη Infinity να ξεχωρίζει φυσικά. Η προστασία IP68 θα σου επιτρέψει να βγεις μαζί του στη βροχή χωρίς να ανησυχείς για το παραμικρό.

iPhone X: Το επετειακό iPhone έρχεται με μία εντυπωσιακή οθόνη OLED 5,8”, εξαιρετικά λεπτό πλαίσιο και διπλή κάμερα. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η πιστοποίηση IP67, που του χαρίζει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία –και επιτρέπει στον κάτοχό του να κοιμάται ήσυχος.

LG G6: Η LG συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο μέταλλο και γυαλί, προσφέροντάς μας το G6, μία συσκευή με πληθώρα δυνατοτήτων και εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά. Με εντυπωσιακή στιβαρότητα στην κατασκευή του παρά το σχεδόν ανύπαρκτο πλαίσιο, θα σε ακολουθήσει παντού χάρη στην προστασία επιπέδου IP68 που προσφέρει.

Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά αδιάβροχα smarphones;

iPhone 8/8 Plus: Βελτιωμένα σε σχέση με τους προκατόχους τους σε ό,τι αφορά την κατασκευή (ενισχυμένο περίβλημα) αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά (κάμερες, επεξεργαστές, ασύρματη φόρτιση), τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus δεν «τρομάζουν» στη θέα του νερού χάρη στην προστασία IP67 που φέρουν.

Samsung Galaxy Note 8: Μία συσκευή παντός καιρού για κάθε ανάγκη και χρήστη, το Note 8 φέρει πιστοποίηση IP68, έτσι ώστε να είσαι σε θέση να εκμεταλλεύεσαι τις εντυπωσιακές του λειτουργίες ανά πάσα στιγμή. Με εκθαμβωτική QHD οθόνη Infinity στις 6,3” και διπλή κύρια κάμερα, το τελευταίο που θα σε νοιάζει θα ‘ναι η βροχή.

Google Pixel 2: To Google Lens, η εφαρμογή της Google που επιτρέπει στους χρήστες να μαθαίνουν περισσότερα για καθετί σημαδεύουν με την κάμερα του Pixel 2 μέσω του Google Assistant είναι μία απόλυτα εντυπωσιακή λειτουργία που γίνεται ακόμα πιο χρήσιμη χάρη στην πιστοποίηση IP67 της συσκευής.

Sony Xperia XZ Premium: Με τη Sony να είναι ο πρώτος κατασκευαστής smartphones που επένδυσε σοβαρά στην προστασία από νερό και σκόνη, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα το Xperia XZ Premium. Με μία πανέμορφη οθόνη 4Κ, κάμερα στα 19 MP και πανίσχυρο επεξεργαστή Snapdragon 835, φέρει πιστοποίηση IP68 για χρήση χωρίς όρια.