Μπορεί χαρακτηριστικά όπως η οθόνη, η κάμερα, οι πυρήνες του επεξεργαστή και εσχάτως η τεχνητή νοημοσύνη να είναι αυτά που «πουλάνε» σε ό,τι αφορά στα smartphones, υπάρχει όμως και ένα ακόμα που δεν επηρεάζει απλά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τη συσκευή μας, αλλά ολόκληρη την καθημερινότητά μας: η μπαταρία.

Στην εποχή που το smartphone μας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας όπου κι αν βρεθούμε –ακόμα κι εκεί που και… ο βασιλιάς πάει μόνος του– η αυτονομία που του εξασφαλίζει η μπαταρία του, συχνά καθορίζει την ζωή μας σε μεγάλο βαθμό. Χάρτες, επικοινωνία με φίλους, προτάσεις για φαγητό και ψυχαγωγία, πληρωμές και τόσες ακόμα καθημερινές δραστηριότητες και διεργασίες «πηγάζουν» πια από το smartphone.

Τι γίνεται αν τελειώσει η μπαταρία του; Πάμε χαμένοι…

κινητά με μεγάλη μπαταρία

Χωρητικότητα και διαχείριση

Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως λοιπόν, κατά την έρευνα αγοράς του καινούριου σας smartphone, δύο είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας: η χωρητικότητα της μπαταρίας και η διαχείριση πόρων της συσκευής. Για το πρώτο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: όσο περισσότερα τα mAh, τόσο μεγαλύτερη και η χωρητικότητα της μπαταρίας και μολονότι σε γενικές γραμμές αυτό σημαίνει και μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο, δεν έχει καθολική ισχύ.

Σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμα η κατασκευή της μπαταρίας και η διαχείριση πόρων του λειτουργικού συστήματος –η ενέργεια που χρειάζεται, με άλλα λόγια, η συσκευή. Για τα δύο τελευταία βέβαια, απαιτείται κάτι παραπάνω από μια απλή ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά μίας συσκευής. Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν μια ιδέα για την αυτονομία ενός smartphone εξετάζοντας τη χωρητικότητα της μπαταρίας του και τυχόν επιπρόσθετες λειτουργίες του αναφορικά με αυτή.

κινητά με μεγάλη μπαταρία

Οι «πρωταθλητές» στην αυτονομία

Ποιες είναι όμως οι καλύτερες συσκευές βάσει αυτονομίας που μπορεί να βρει κάποιος αυτή τη στιγμή στην αγορά; Ρίξτε μια ματιά στα smartphones που… αριστεύουν στον τομέα της μπαταρίας και λάβετέ τα υπ’ όψιν σας σε ενδεχόμενη αγορά σας αφού το βέβαιο είναι πως θα σας προσφέρουν μία εμπειρία χρήσης… μακράς διαρκείας!

Huawei P20 Pro/P20Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει το θαύμα της, χαρίζοντας στις νέες συσκευές της σειράς P της Huawei εντυπωσιακή αυτονομία. Οι μπαταρίες των 4000 mAh (P20 Pro) και 3400 mAh (P20) αντέχουν στη χρήση, συνεπικουρούμενες και από την ίδια τη συσκευή η οποία φροντίζει να απενεργοποιεί λειτουργίες και υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιούνται –εξασφαλίζοντας έτσι εκτός από καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερη αυτονομία.

iPhone 8 PlusΤο μεγαλύτερο μέγεθος του iPhone 8 Plus –σε σχέση με αυτό του iPhone 8- του επιτρέπει να διαθέτει και μεγαλύτερη μπαταρία που δεν ξεπερνά απλά τον μέσο όρο της κατηγορίας του αλλά ακόμα και τις επιδόσεις του προκατόχου του, iPhone 7 Plus –ακόμα κι αν η Apple ουδέποτε είχε υποσχεθεί κάτι τέτοιο! Συνδυαστικά με την άψογη διαχείριση του iOS, προσφέρει χρόνο ομιλίας που φτάνει τις 13 ώρες.

κινητά με μεγάλη μπαταρία

Motorola Moto E4 PlusΗ αυτονομία του χαρακτηρίζεται απλά ως «επική»! Η μπαταρία είναι πιθανότατα και το μεγαλύτερο όπλο του Moto E4 Plus, χαρίζοντας του εκπληκτικές αντοχές που φτάνουν ακόμα και τις τρεις μέρες λειτουργίας με μία μόνο φόρτιση (!) αφήνοντας τον ανταγωνισμό πολύ πίσω. Με χωρητικότητα 5000 mAh βέβαια, πώς θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα;

Asus ZenFone 3 MaxΜία φόρτιση για μία ολόκληρη ημέρα; Τσεκ! Το ZenFone 3 Max με τη μεγάλη μπαταρία των 4130 mAh είναι ό,τι πρέπει αφού η αντοχή του στον χρόνο είναι παροιμιώδης. Θα σας χαρίσει 18 ώρες πλοήγησης στο ίντερνετ και 87 ώρες αναπαραγωγής μουσικής με μία μόνο φόρτιση έτσι ώστε να απολαύσετε την εμπειρία χρήσης του, δίχως το μυαλό σας να βρίσκεται στην κοντινότερη… πρίζα!

Huawei Mate 10 LiteΗ Huawei έχει αποδείξει ότι ξέρει να φτιάχνει συσκευές που είναι σε θέση να καλύψουν τους χρήστες καθ’ όλη τη διάρκεια της καθημερινότητάς τους και το Mate 10 Lite είναι μία απ’ αυτές. Η μπαταρία των 3340 mAh σε συνδυασμό με τις μικρότερες απαιτήσεις του επεξεργαστή του, προσφέρουν στο κινητό αυτονομία που δεν πέφτει κάτω από τη μία μέρα –και υπό προϋποθέσεις αγγίζει ακόμα και τις δύο!

κινητά με μεγάλη μπαταρία

Sony Xperia XA2 UltraΗ μπαταρία των 3580 mAh μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην προκαλεί… δέος με τη χωρητικότητά της, όμως σε συνδυασμό με τη διαχείριση πόρων που επιτυγχάνει το Xperia XA2 Ultra της Sony (απόρροια των τεχνολογιών Smart Stamina, Battery Care και Qnovo Adaptive Charging) είναι σε θέση να προσφέρει αφ’ ενός στη συσκευή εντυπωσιακή αυτονομία και αφ’ ετέρου σε εσένα ελευθερία κινήσεων άνευ προηγουμένου.