Μία από τις μεγαλύτερες «σπαζοκεφαλιές» για όλους τους νέους γονείς είναι η εύρεση της ιδανικής θερμοκρασίας για το δωμάτιο που κοιμάται το μωρό τους καθώς επίσης και η παρακολούθησή της.

Το μωρό, βλέπετε, πρέπει να νοιώθει ανά πάσα στιγμή άνετα και να βρίσκεται σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον –ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό. Από πλευράς θερμοκρασίας  αυτό μεταφράζεται σε 16ο με 20ο C, ανάλογα την εποχή και τα ρούχα του μωρού. Για τον έλεγχο της θερμοκρασίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο ή να εκμεταλλευτείτε τη σχετική λειτουργία συγκεκριμένων μοντέλων καμερών παρακολούθησης μωρού όπως π.χ. του iNanny N30. Σε γενικές γραμμές, εφ’ όσον ένας ελαφρά ενδεδυμένος ενήλικας αισθάνεται άνετα στο δωμάτιο, τότε η θερμοκρασία του είναι κατάλληλη και για το μωρό σας.

 

Έλεγχος θερμοκρασίας

Οι τρόποι για να διασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού θα βρίσκεται στα κατάλληλα επίπεδα είναι αρκετοί και εξαρτώνται από τις προτιμήσεις σας.

To iNanny N30 της Telco, όπως προαναφέραμε, αποτελεί μία εξαιρετική συσκευή παρακολούθησης για το μωρό σας. Με τεχνολογία DECT 6.0, εξασφαλίζει αμφίδρομη επικοινωνία χωρίς παράσιτα. Διαθέτει φωτιζόμενη οθόνη LCD, μικρόφωνο υψηλής ευαισθησίας και ειδοποιήσεις για τις περιπτώσεις που βρεθεί εκτός εμβέλειας ή διακοπή η σύνδεση. Η μετάδοση των δεδομένων του μάλιστα γίνεται με κωδικοποίηση για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το Hama TH50 είναι μία προσιτή πρόταση που θα σας επιτρέψει να έχετε πλήρη εικόνα για την κατάσταση ενός δωματίου. Διαθέτει θερμόμετρο και υγρόμετρο καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών από τους 0ο μέχρι τους 50ο C. Κατάλληλο για να έχετε πλήρη εικόνα του χώρου σας ανά πάσα στιγμή, διαθέτει επιπρόσθετα ρολόι και ξυπνητήρι.

Μία ακόμα πρόταση στην κατηγορία των θερμόμετρων εσωτερικού χώρου είναι το Life WES-107. Η πρόσοψη του είναι επενδεδυμένη με bamboo προσδίδοντάς του έτσι κορυφαία αισθητική. Η δε οθόνη LCD προβάλλει τη θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου χρησιμοποιώντας μεγάλα, ευκρινή ψηφία, αξιολογώντας παράλληλα τις συνθήκες που επικρατούν. Μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε έπιπλο, όσο και επιτοίχια.

Τι προσέχουμε;                                                                                           

Πώς όμως θα εξασφαλίσετε τις κατάλληλες συνθήκες για το μωρό σας ενώ αυτό κοιμάται;

Τις κρύες μέρες και νύχτες, αποφύγετε να το ντύνετε σε στρώσεις –ένα ζεστό φορμάκι αρκεί. Επιλέξτε βρεφικές, βαμβακερές κουβερτούλες με χαμηλό βάρος και στο κατάλληλο μέγεθος, προκειμένου να διασφαλίσετε πως δε θα δυσκολεύει το μωρό στην αναπνοή και πως αυτό δε θα βρεθεί σε καμία περίπτωση από κάτω της. Κρατήστε μακριά από την κούνια του καλοριφέρ και θερμάστρες και ξεχάστε με συνοπτικές διαδικασίες τις θερμαινόμενες κουβέρτες.

Για τις ζέστες τώρα, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να διατηρήσετε το δωμάτιο του μωρού όσο πιο δροσερό γίνεται. Κλείστε κουρτίνες και παντζούρια, αφήνοντας ανοιχτό κάποιο παράθυρο ώστε να ανανεώνεται μεν ο αέρας αλλά να μένει εκτός η ζέστη. Βεβαιωθείτε πως η κούνια δε βρίσκεται σε κάποιο ρεύμα, ενώ για τις ημέρες καύσωνα ή έντονης ζέστης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρα, φτάνει να μη φυσά προς την κατεύθυνση που βρίσκεται το βρέφος.

Θυμηθείτε πάντως πως όποια και να είναι η θερμοκρασία του δωματίου, αυτό που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι η θερμοκρασία του μωρού σας –εδώ δεν υπάρχει νόρμα, αφού κάθε βρέφος είναι διαφορετικό. Για να διαπιστώσετε πάντως αν αυτό είναι εντάξει ανά πάσα στιγμή, ελέγξτε την κοιλίτσα του ή το πίσω μέρος του λαιμού του. Αν τα νιώσετε ιδρωμένα ή ζεστά, τότε αφαιρέστε ένα στρώμα από τα ρούχα του ή ξεσκεπάστε το. Σημειώστε εδώ πως είναι απόλυτα φυσιολογικό τα χέρια και τα πόδια του μωρού να είναι πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα.