Η φριτέζα αποτελεί μία από εκείνες τις συσκευές που με τα χρόνια έχασαν την αίγλη που είχαν όταν πρωτοεμφανίστηκαν. Αν και μερικές δεκαετίες πριν αποτελούσε “must” αξεσουάρ για κάθε κουζίνα, στην εποχή της υγιεινής διατροφής όπου τα τηγανητά φαγητά έχουν περιοριστεί σημαντικά, ο ρόλος της είναι μάλλον περιορισμένος. Οπότε, ποια είναι η καλύτερη φριτέζα για εσένα;

Τα παραπάνω βέβαια αποτελούν τη μισή αλήθεια, με την άλλη μίση να βρίσκεται στο λάδι που χρησιμοποιείται στη φριτέζα. Εδώ λοιπόν είναι που η μεσογειακή κουζίνα και δη η ελληνική, έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι όλων των υπολοίπων, καθώς στο «οπλοστάσιό» τους βρίσκεται ένα πανίσχυρο όπλο: το ελαιόλαδο!

Το λάδι κάνει τη διαφορά

Η δαιμονοποίηση της φριτέζας δεν έχει απολύτως καμία βάση, αν το λάδι που χρησιμοποιείτε είναι ελαιόλαδο. Τουναντίον μάλιστα, τα τηγανισμένα σε ελαιόλαδο λαχανικά διατηρούν τις βιταμίνες, την υφή, τη γεύση και τις θρεπτικές τους ουσίες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι αν τηγανίζονταν σε άλλου τύπου λάδι ή ακόμα και νερό.

Ποια είναι η Καλύτερη Φριτέζα

Το τηγάνισμα στο ελαιόλαδο μάλιστα, «προικίζει» τα λαχανικά με αντιοξειδωτικά, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον θρεπτικό τους χαρακτήρα. Βέβαια αυτό που θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν, ιδίως αν προσέχετε τη διατροφή σας, είναι πως το τηγάνισμα αυξάνει το λίπος στα λαχανικά και κατ’ επέκταση τις θερμίδες που λαμβάνετε με κάθε σας γεύμα,  γι’ αυτό και η χρήση της φριτέζας απαιτεί ισορροπία.

Άλλοι δύο λόγοι για να πείτε «ναι» στη φριτέζα

Πέραν της συμβολής της στην υγιεινή διατροφή μέσω της κατανάλωσης λαχανικών και ελαιολάδου, η φριτέζα έχει δύο ακόμα σημαντικά πλεονεκτήματα που δύσκολα παραβλέπονται.

Αρχικά, πρόκειται για μια εξαιρετικά καθαρή και τακτική λύση για την κουζίνα. Οποιοσδήποτε έχει τηγανίσει έστω και μία φορά, γνωρίζει από πρώτο χέρι το χάος που επικρατεί στην κουζίνα με το που σβήσει το μάτι: λεκέδες από λάδι παντού, οσμές που έχουν φτάσει σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, πιτσιλιές στην κουζίνα, και σκεύη που περιμένουν στον νεροχύτη.

Η φριτέζα εξασφαλίζει πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να σας απασχολήσει, αφού κλείνει ερμητικά, δεν λεκιάζει και χάρη στα φίλτρα της εμποδίζει την πλειονότητα των οσμών. Επιπλέον η αυτοματοποιημένη λειτουργία της σημαίνει ότι δεν απαιτεί την προσοχή σας στον ίδιο βαθμό με το τηγάνι.

Ποια είναι η Καλύτερη Φριτέζα

Από εκεί και πέρα, το καθάρισμα μιας φριτέζας είναι διαδικασία που δεν απαιτεί ούτε κόπο, ούτε χρόνο. Το μόνο που απαιτείται από εσάς, είναι να καθαρίσετε καλά το λάδι από τον κάδο και εν συνεχεία να πλύνετε καλά το εσωτερικό της (πέραν του απορρυπαντικού, μπορείτε να δοκιμάσετε και με λίγο ξύδι το οποίο εκτός από τους λεκέδες, θα αφαιρέσει και τις μυρωδιές).

Ποιες είναι οι καλύτερες φριτέζες της αγοράς;

Η Russell Hobbs Cook@Home είναι μία προσιτή και συνάμα λειτουργική επιλογή. Με σώμα από ανοξείδωτο ατσάλι, θα σας δώσει τη δυνατότητα να τηγανίσετε αποτελεσματικά και με απόλυτη ασφάλεια. Το καπάκι διαθέτει παράθυρο και φίλτρο, ενώ θα είστε σε θέση να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία μεταξύ 160ο και 190ο. Τα δε αποσπώμενα τμήματά της και το εμαγιέ δοχείο –επίσης αποσπώμενο- θα κάνουν το καθάρισμα πανεύκολο.

Η Sencor SFR 32200WH είναι μία μοντέρνα φριτέζα που ανήκει στη νέα γενιά προϊόντων στην κατηγορία της. Με καλάθι μεγάλου όγκου (2,6 l), είναι έτοιμη για χρήση μέσα σε μόλις τρία λεπτά ενώ η μέγιστη θερμοκρασία τηγανίσματός της φτάνει και τους 200ο. Το ειδικό περιστροφικό χειριστήριο προσφέρει άνετο έλεγχο, ενώ για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής υπάρχει και σύστημα τηγανίσματος χωρίς λάδι.

Ποια είναι η Καλύτερη Φριτέζα

Μιλώντας περί υγιεινής διατροφής, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη Delonghi F28533. Το καλάθι της, βλέπετε, διαθέτει τέτοια κλίση που το φαγητό δε μένει σταθερά εντός του λαδιού. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι τραγανές, πεντανόστιμες και πάνω απ’ όλα υγιεινές δημιουργίες με το μισό μόλις λάδι! Ο κάδος είναι αντικολλητικός και αφαιρούμενος ενώ υπάρχει και ψηφιακό χρονόμετρο με ηχητική ειδοποίηση.

Αξιόπιστη, προσιτή και ευέλικτη, η φριτέζα Koenic 2110 διαθέτει μέγιστη ισχύ 1000 W προσφέροντας τηγάνισμα σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών –από 80ο έως και 200ο. Η οθόνη αφής εξασφαλίζει άνετο χειρισμό ενώ το αφαιρούμενο, αντικολλητικό καλάθι χωρητικότητας 2 l είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες μιας μέσης οικογένειας. Προσφέρεται έλεγχος θερμοκρασίας και λειτουργία χρονοδιακόπτη 30 λεπτών.

Η Tefal Actifry Original, τέλος, αποτελεί ακόμα μία πρόταση που θα σου επιτρέψει να τηγανίσεις υγιεινά αφού μία κουταλιά λάδι αρκεί για ένα ολόκληρο κιλό τηγανητών πατατών. Η ειδική τεχνολογία Actifry της Tefal με σύστημα παλμικής θερμότητας και αναδευτήρα εξ άλλου κάνει το τηγάνισμα πιο υγιεινό από ποτέ. Διαθέτει ισχύ 1400 W και αποτελείται από στοιχεία που αφαιρούνται και πλένονται στο πλυντήριο πιάτων.