Το να αγοράσεις νέο laptop είναι ένα από τα πιο ωραία συναισθήματα! Να ανοίξεις το κουτί, να μυρίσεις αυτή τη φοβερή μυρωδιά του φρέσκου… πυριτίου! Να συνδέσεις για πρώτη φορά το τροφοδοτικό, να ανοίξεις το καπάκι και να πατήσεις το power button! Να δεις για πρώτη φορά την οθόνη να ανάβει και να απολαύσεις την ταχύτητα και την ισχύ του νέου σου υπολογιστή! Βέβαια, μετά θα πρέπει να ξεκινήσεις και τα updates αλλά και την εγκατάσταση των προγραμμάτων που χρειάζεσαι και χρησιμοποιείς συνήθως. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετές ώρες ή και μέρες, μέχρι να βρεις όλα όσα χρειάζεσαι. Αλλά κάπου εκεί, ανάμεσα στα downloads και τα installs, θα αρχίσεις να παρατηρείς και πως ο νέος υπολογιστής σου δεν ήρθε με τόσο… αγνά και παρθένα Windows, όπως όταν κάνεις εσύ εγκατάσταση των Windows, για παράδειγμα. Θα αρχίσεις να παρατηρείς πως τα Windows έχουν και μερικούς… λαθρεπιβάτες!

Δυστυχώς, κάθε εταιρεία κατασκευής υπολογιστών βάζει και δικά της προγράμματα μέσα στα Windows, προτού αυτός φύγει από το εργοστάσιο. Κάποια από αυτά είναι όντως χρήσιμα, όπως αυτά που αφορούν τη λειτουργία, πχ, της κάμερας του laptop ή κάποιου “ειδικού” πλήκτρου. Πάντοτε υπάρχουν, όμως, και προγράμματα τα οποία υπάρχουν απλώς για να πιάνουν χώρο, δοκιμαστικές εκδόσεις προγραμμάτων τα οποία δεν πρόκειται να αγοράσεις ποτέ, demos παιχνιδιών τα οποία δεν πρόκειται να παίξεις, και διάφορα άλλα. Αλλά και η ίδια η Microsoft δεν διστάζει να “καλλωπίσει” τα Windows με διάφορα apps και παιχνίδια, δικά της και μη, τα οποία δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Όλα αυτά τα “ανεπιθύμητα” προγράμματα έχουν όνομα: λέγονται “Bloatware“. Εκτός του ότι πιάνουν τσάμπα χώρο στον δίσκο, αρκετά από αυτά – ιδίως αυτά που βάζει ο κατασκευαστής του μηχανήματος – μπορεί και να τρέχουν αυτομάτως κάθε φορά που ανοίγεις τα Windows, καθυστερώντας την έναρξη και πιάνοντας τσάμπα χώρο και στη RAM του υπολογιστή!

Πώς τα διώχνω;

Η προφανής “τοποθεσία” είναι το εικονίδιο “Apps” (“Εφαρμογές”) μέσα στα Settings των Windows. Εκεί θα βρεις όλα τα προγράμματα που είναι ήδη εγκατεστημένα και μπορείς να απεγκαταστήσεις όποιο θέλεις – ή μάλλον όποιο ΔΕΝ θέλεις. Καλό θα είναι αυτή η δουλειά να γίνει προτού εγκαταστήσεις το οποιοδήποτε δικό σου πρόγραμμα, για να είσαι σίγουρος πως δεν απεγκαθιστάς κάτι που μόλις εγκατέστησες, αλλά μπορεί να γίνει και μετά, με λίγη προσοχή. Ειδικά ότι βλέπεις με το όνομα του κατασκευαστή του laptop σου, κατά 99,9% μπορεί να φύγει.

Συντομεύσεις

Η Microsoft έχει την κακή συνήθεια να βάζει εικονίδια μέσα στο Start menu, τα οποία όμως δεν είναι ήδη εγκατεστημένα προγράμματα ή apps, αλλά συντομεύσεις οι οποίες σε οδηγούν στο Microsoft Store για να τα εγκαταστήσεις (πχ Candy Crush). Αυτά μπορείς να τα ξεφορτωθείς εύκολα, κάνοντας δεξί κλικ πάνω τους και πατώντας “Unpin from Start“. Προσοχή: αν είναι εγκατεστημένο πρόγραμμα, το “Unpin from Start” δεν θα το απεγκαταστήσει· απλώς θα αφαιρέσει το εικονίδιο από το Start. Επίσης, κάποια μικρά προγράμματα (utilities) των Windows, όπως το calculator ή το Mail, δεν αφαιρούνται.

Antivirus και Trial Antivirus

Θεωρούμε πως θα έχεις το δικό σου “αντι-ιικό” πρόγραμμα, κάποιο που χρησιμοποιείς και που εμπιστεύεσαι. Αν όχι, κακώς και θα έπρεπε, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Λοιπόν, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς το όποιο antivirus ή “internet security” έχει φορτώσει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Και όχι, δεν το έβαλε επειδή “είναι το καλύτερο”, το έβαλε επειδή έκανε την πιο συμφέρουσα συμφωνία με την εταιρεία που το παράγει. Αν είναι πλήρης έκδοση και δεν έχεις κάτι άλλο να βάλεις, ok, άντε, κράτα το για την ώρα. Αλλά αν είναι “trial” δεν το συζητάμε, έχει φύγει ασυζητητί.

Microsoft Teams

Αυτό είναι μια πρόσφατη προσθήκη και εμφανίστηκε στα Windows 11. Τα νέα Windows περιλαμβάνουν και το Microsoft Teams για “απλούς” χρήστες και έχει το δικό του εικονίδιο στην taskbar. Η Microsoft θέλει να προωθήσει το δικό της πρόγραμμα, προφανώς, έναντι άλλων, ανταγωνιστικών προγραμμάτων, και το βάζει μπροστά σου για να το βλέπεις. Αν δεν το χρησιμοποιείς, όμως, μπορείς κάλλιστα να το αφαιρέσεις. Το πρώτο βήμα είναι να κάνεις δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο της taskbar και να πατήσεις το “Taskbar Settings“. Εκεί θα βρεις ξεχωριστή επιλογή για το εικονίδιο του Teams, την οποία πρέπει να απενεργοποιήσεις. Τώρα μπορείς να ανοίξεις το “Apps” μέσα από τα Settings και να ψάξεις για το “Microsoft Teams” μέσα στη λίστα. Από εκεί πατάς το Uninstall και το ξεφορτώθηκες.

Εκτός αυτών, υπάρχουν κι άλλα προγράμματα τα οποία έρχονται μαζί με τα Windows (από την ίδια τη Microsoft) τα οποία μπορείς να αφαιρέσεις, όπως τα 3D Viewer, Groove Music, Movies and TV, Sticky Notes, To-Do, Mixed Reality Portal, Microsoft News, Feedback Hub, One Note, Voice Recorder, ή το Xbox Console Companion. Όλα αυτά μπορεί να σου γλυτώσουν πάνω από 300 megabytes στον δίσκο. Αν δεν σε ενδιαφέρουν, μπορείς άνετα να τα βγάλεις!