Αφράτα, μυρωδάτα, απολαυστικά. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γεύση και την υφή ενός μαστιχωτού τσουρεκιού, ειδικά τις γιορτές του Πάσχα. Τα πασχαλινά τσουρέκια με το κόκκινο αβγό στο κέντρο δίνουν γεύση σε κάθε τραπέζι. Τι θα έλεγες φέτος να ετοιμάσεις πασχαλινά τσουρέκια με τα χεράκια σου; Θα περάσεις την ημέρα σου δημιουργικά στην κουζίνα, θα φτιάξεις την απόλυτη εορταστική λιχουδιά και όλοι οι φίλοι σου θα σε ευχαριστούν για το γλυκό που τους πρόσφερες. Επειδή, λοιπόν, σε θέλουμε Master Chef, σου βρήκαμε όλα τα απαραίτητα tips για να ετοιμάσεις τα καλύτερα πασχαλινά τσουρέκια!

Συμβουλές για αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

Tip #1: Ξεκινάμε με το αλεύρι και τη μαγιά

Δύο συστατικά «κλειδί» για το πασχαλινό σου τσουρέκι. Όσον αφορά το αλεύρι, οι ειδικοί συνιστούν σκληρό ή δυνατό με γλουτένη, καθώς αυτή είναι που κάνει τη ζύμη ελαστική και τη βοηθάει να φουσκώσει σωστά. Καλό είναι, επίσης, αφού μετρήσεις την ποσότητα που θέλεις, να το κοσκινίσεις για να αφρατέψει καλύτερα.

Η μαγιά θέλει και αυτή την προσοχή της. Προσπάθησε να διαλέξεις μία μαγιά καλής ποιότητας, νωπή ή σε σκόνη και να την διαλύσεις σε χλιαρό νερό ή γάλα. Λίγο αλεύρι, καλό ανακάτεμα και το αφήνεις στην άκρη να φουσκώσει. Έτσι, το προζύμι ενεργοποιείται και το πασχαλινό σου τσουρέκι μεγαλώνει.

Tip #2: Δες λίγο και την θερμοκρασία των υλικών

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στο ζύμωμα των πασχαλινών τσουρεκιών είναι ότι πολλές φορές βγάζουμε τα υλικά κατευθείαν από το ψυγείο, ενώ δεν πρέπει. Τα βασικά υλικά, λοιπόν, (αβγά, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι) χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα προσθέσεις στην κουζινομηχανή σου. Πίστεψέ μας θα «δέσουν» καλύτερα έτσι.

Tip #3: Το μυστικό είναι στο… ζύμωμα

Το ζύμωμα είναι ίσως το πιο σημαντικό στάδιο στην εκτέλεση της συνταγής που θα επιλέξεις. Το σωστό ζύμωμα κάνει την γλουτένη να αναπτύσσεται σωστά επηρεάζοντας σημαντικά την τελική δομή και υφή του τσουρεκιού.

Ευτυχώς, μία κουζινομηχανή αρκεί για να σου «λύσει» τα χέρια. Στην πράξη, αποτελεί την πιο έξυπνη επένδυση μιας και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε αρκετές συνταγές και να σου δώσει το αποτέλεσμα που θέλεις. Ειδικά, αν φτιάχνεις πασχαλινά τσουρέκια. Προσθέτεις το μείγμα σου στον κάδο της κουζινομηχανής, επιλέγεις τον ειδικό γάντζο και χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα, προκειμένου να βλέπεις πώς πλάθεται η ζύμη και πόσο αλλάζει. Μην κάνεις εκπτώσεις στο χτύπημα των υλικών. Η χαμηλή ταχύτητα απαιτεί μόλις δέκα λεπτά από τον χρόνο σου, μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου και να γίνει ελαστική και κολλώδης. Άρα, και στη συνέχεια μαστιχωτή.

Μία έξυπνη αγορά αποτελεί η πάντα πρακτική κουζινομηχανή KHC29 της Kenwood, την οποία γνωρίζεις και αγαπάς και (φυσικά) μπορείς να αξιοποιήσεις σε πολλές συνταγές. Ρίξε μία ματιά και στις προτάσεις της Bosch. Η κουζινομηχανή BOSCH MUM58234 διαθέτει επτά ρυθμίσεις ταυχύτητας και ειδικό σετ εξαρτημάτων ζαχαροπλαστικής για να φτιάξεις το πασχαλινό τσουρέκι αλλά και όλα τα αγαπημένα σου γλυκά γρήγορα, εύκολα και με ακρίβεια. Τι καλύτερο πασχαλινό δώρο για την κουζίνα σου;

Tip #4: Η υπομονή είναι αρετή

Η υπομονή είναι χρυσός και τα πασχαλινά τσουρέκια χρειάζονται μπόλικη. Αφού βγάλεις τη ζύμη από τον κάδο, την μεταφέρεις σε ένα μπολ, την καλύπτεις με μία πετσέτα και την αφήνεις σε ζεστό μέρος για να ξεκουραστεί. Μόλις η ζύμη φτάσει στην κορυφή, αρχίζεις να την μοιράζεις σε μπαλάκια και να σχηματίζεις τα κλασικά μπαστουνάκια. Καλύπτεις ξανά με πετσέτα για περίπου είκοσι λεπτά και έτοιμο το σώμα του πασχαλινού τσουρεκιού. Ένα έξυπνο tip είναι να αφήσεις τη ζύμη σου να «ξεκουραστεί» ακόμα κι εντός του φούρνου, τον οποίο έχεις προθερμάνει σε χαμηλή θερμοκρασία.

Tip #5: Άλειμμα με αυγό και… προσοχή

Αφού ξεκουραστεί για δεύτερη φορά, φτιάχνεις το μείγμα σου με το αβγό και προχωράς στο εκπληκτικό άλειμμα. Αυτό θα δώσει στο πασχαλινό σου τσουρέκι την κλασική γλυκιά γυαλιστερή επιφάνεια. Πρόσεξε μόνο μην κάνεις απότομες κινήσεις και το τρυπήσεις με το πινέλο, καθώς ο αέρας που θα διαφύγει δεν θα επιτρέψει στο τσουρέκι να φουσκώσει.

Tip #6: Με το μαχλέπι, τι κάνουμε;

Είναι το συστατικό που «δίνει» το μαστιχένιο άρωμα σε κάθε πασχαλινό τσουρέκι. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να μην ξεφύγεις από την ποσότητα που αναφέρεται στη συνταγή, μιας και αν ρίξεις λίγο παραπάνω το τσουρέκι θα πάρει μία πικρή γεύση. Και αυτό καθόλου δεν το θέλεις…

Tip #7: Τα μυστικά του ψησίματος

Τοποθετείς τα πασχαλινά σου τσουρέκια σε ρηχά ταψιά, στα οποία έχεις στρώσει αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας μία σημαντική απόσταση μεταξύ τους. Επιλέγεις την λειτουργία του αέρα και ψήνεις στη θερμοκρασία που αναφέρεται στη συνταγή. Επειδή, όμως, γνωρίζουμε ότι δεν μπορείς να αντισταθείς στο να ανοίξεις την πόρτα του φούρνου όσο τα τσουρέκια σου ετοιμάζονται, σου υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να το αποφύγεις για να μην τα χαλάσεις.

Πάσχα με την Media Markt!

Με τα πασχαλινά τσουρέκια είσαι έτοιμος. Το μόνο που σου μένει για να ετοιμάσεις το πιο γευστικό Πάσχα που έχεις περάσει είναι να αποκτήσεις όλα εκείνα τα μαγειρικά σύνεργα που θα σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Καλό Πάσχα!