Τι είναι η αιολική ενέργεια;

Μία εξαιρετική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που ταιριάζει απόλυτα και στη χώρα μας είναι η αιολική ενέργεια. Παράγεται από την εκμετάλλευση του ανέμου, χωρίς την εκπομπή ρύπων ή άλλων τοξικών αερίων.

Από την αρχαιότητα κιόλας, η αιολική ενέργεια ήταν αρκετά διαδεδομένη. Χρησιμοποιούνταν κυρίως στα ιστιοφόρα πλοία, τα πανιά των οποίων έδιναν την κίνηση μέσω της κατεύθυνσης του αέρα ενώ αρκετά αργότερα εμφανίστηκαν ως ανεμόμυλοι στην ξηρά.

Η αιολική ενέργεια πήρε το όνομα της από τον θεό του ανέμου, ο οποίος κατά την ελληνική μυθολογία ήταν ο Αίολος. Λόγω του ότι για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, δεν εξάγονται ρύποι, αέρια και δεν χρειάζονται ορυκτά καύσιμα, είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και οι επιπτώσεις είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα.

αιολική ενέργεια

Για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, χρησιμοποιούνται συνήθως ανεμογεννήτριες 2 ή 3 πτερυγίων, με απόδοση ισχύος που μπορεί να φτάσει και τα 400kW. Ειδικά σε ανεμώδης περιοχές, και αφού προηγηθεί η κατάλληλη μελέτη, εγκαθίστανται δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες όλες μαζί αποτελούν ένα αιολικό πάρκο.

Η εγκατάσταση της κάθε ανεμογεννήτριας διαρκεί από 1 έως 3 ημέρες και δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερες δυσκολίες. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί και θα γίνουν οι απαραίτητες ηλεκτρικές συνδέσεις, είναι πλέον δυνατή η μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη ακτογραμμή και ως γνωστόν παρά πολλά νησιά. Ως εκ τούτου, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις παράλιες περιοχές, είναι προσοδοφόρο έδαφος για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, οι επίσημες έρευνες δείχνουν πως το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό βρίσκεται στο 13,6% στο σύνολο των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αν και έχει λιγότερα αιολικά πάρκα σε σύγκριση με άλλες περιοχές, διαθέτει ισχυρό ηλεκτρικό δίκτυο όπου σε συνδυασμό με τους μεγάλους ανέμους, είναι το τέλειο περιβάλλον για την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών.

αιολική ενέργεια

Αιολικά πάρκα βέβαια βρίσκουμε και σε αρκετά νησιά όπως αυτά που υπάρχουν στην Κεφαλονιά. Τα δύο αιολικά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, είναι ικανά να τροφοδοτήσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης όλης της Ελλάδας με επιπλέον 75,6MW ηλεκτρικής ισχύς. Ήδη, γίνονται σχέδια για την εγκατάσταση επιπλέον αιολικών πάρκων σε κοντινές περιοχές.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κεφαλονιά ακόμη και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, χρειάζεται 50MW για τη συνολική ηλεκτροδότησή της, καταλαβαίνει κανείς ότι τα αιολικά πάρκα, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.