Με ιστορία που πηγαίνει αιώνες πίσω και γεύση που λατρεύεται σε κάθε άκρη του πλανήτη, τα ζυμαρικά δεν θα μπορέσουν να μην είχαν και αυτά τη δική τους ημέρα μέσα στο χρόνο! Σήμερα, 25 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών. Το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων γιορτάζει, οπότε γιορτάζουμε κι εμείς μαζί του! Τι λες να κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο των ζυμαρικών, μαθαίνοντας τα πάντα για αυτά, από την ιστορία τους μέχρι γευστικές συνταγές με βάση τα μακαρόνια; Φύγαμε!

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Ζυμαρικών

Η ιστορία της ημέρας αυτής ξεκινά το 1995. Εκείνη τη χρονιά, στις 25 Οκτωβρίου διεξήχθη το πρώτο World Pasta Congress στη Ρώμη. Εκεί συμμετείχαν 40 παραγωγοί ζυμαρικών από διάφορες χώρες και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών διεξήχθη λίγα χρόνια αργότερα, το 1998. Σκοπός της είναι η προώθηση των ζυμαρικών, της διατροφικής τους αξίας και της σπουδαιότητάς τους ως τροφή. Για το λόγο αυτό διοργανώνονται πολλές δράσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλά εστιατόρια συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα δημιουργώντας ειδικά πιάτα ή μενού για να τη γιορτάσουν.

Τα ζυμαρικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Η ιστορία των ζυμαρικών είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί με ακρίβεια. Από την αρχαία Ελλάδα, περίπου από το 1.000π.Χ. υπάρχουν αναφορές για ένα φαγητό που δημιουργείται με αλεύρι και νερό και ζυμώνεται για να παραχθούν λωρίδες. Αυτό το φαγητό λέγεται ότι μεταφέρθηκε αργότερα στην Ιταλία και εξελίχθηκε με τα χρόνια. Μία άλλη εκδοχή των γεγονότων εντοπίζει την προέλευση των ζυμαρικών στην Κίνα, από όπου ο εξερευνητής Marco Polo έφερε τα ζυμαρικά στην Ιταλία, μετά τα ταξίδια του στην Ασία. Άρα, αν ισχύει η παραπάνω εκδοχή, τα ζυμαρικά υπήρχαν, λογικά, πολύ πριν τον 13ο αιώνα, όταν και τα συνάντησε για πρώτη φορά o Marco Polo και αποφάσισε να τα φέρει στη Δύση. Για την ακρίβεια, κάποιες εκτιμήσεις θέλουν τους Κινέζους να απολαμβάνουν noodles ακόμα και από το 5.000π.Χ. Μία ακόμα πιθανή θεωρία της μεταφοράς των μακαρονιών από την Ανατολή στη Δύση θέλει τους Άραβες, αντί για τον Marco Polo, να φέρνουν τα ζυμαρικά προς τα μέρη μας.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι πως η μία από τις πρώτες επιβεβαιωμένες αναφορές ζυμαρικών στην ιστορία εμφανίζεται στα μέσα του 12ου αιώνα. Συγκεκριμένα, το 1154 γινόταν παραγωγή και εξαγωγή ζυμαρικών στη Σικελία, σύμφωνα με κείμενα της εποχής. Ασχέτως της προέλευσής τους πάντως, τα ζυμαρικά έχουν καταφέρει να «κατακτήσουν» τον κόσμο και να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής πολλών λαών.

4+1 fun (μακαρονο)facts

  1. Υπάρχουν παραπάνω από 600 διαφορετικά είδη/σχήματα ζυμαρικών.
  2. Μέσα στο 2020 καταναλώθηκαν 17 εκατομμύρια τόνοι ζυμαρικών παγκοσμίως!
  3. Αν όλα αυτά τα πακέτα ζυμαρικών τα βάζαμε σε μία γραμμή θα είχαν μήκος 7 εκατομμύρια χιλιόμετρα, απόσταση όσο ένα ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη και πίσω 10 φορές ή όσο ο γύρος του κόσμου 190 φορές!
  4. Ενδιαφέροντα ρεκόρ Guiness: Ο Gordon Ramsay κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο φύλλο ζυμαρικών που έχει ζυμωθεί σε 60 δευτερόλεπτα και το μήκος του ήταν 144,78 εκατοστά. Το 2015, στην Πολωνία καταγράφηκε ένα ακόμα ρεκόρ, όταν 40 σεφ δημιούργησαν το μεγαλύτερο πιάτο ζυμαρικών στον κόσμο. Το βάρος του ήταν 7.900 κιλά και για να το φτιάξουν χρειάστηκαν 19 ώρες.
  5. Τα ζυμαρικά σε κάνουν πιο χαρούμενο! Οι υδατάνθρακες στα ζυμαρικά αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι η χημική ουσία που δημιουργεί συναισθήματα χαράς και ευημερίας.

Η διατροφική αξία των ζυμαρικών

Τα ζυμαρικά είναι βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Στην «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής» τοποθετούνται στην βάση, δηλαδή καταναλώνονται καθημερινά (μαζί με είδη όπως το ψωμί και τα δημητριακά). Διατροφικά, τα ζυμαρικά ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν εξαιρετική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Στον αντίποδα, η χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη, χοληστερόλη και νάτριο είναι ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό των ζυμαρικών.

Μαγείρεψε σωστά τα ζυμαρικά σου – 7 χρήσιμα tips

Το μαγείρεμα ζυμαρικών είναι εύκολη υπόθεση. Το σωστό μαγείρεμα ζυμαρικών όχι και τόσο. Ας δούμε μερικά tips που πρέπει να ακολουθείς για να έχεις τέλειο αποτέλεσμα:

  1. Για το σωστό βράσιμο υπολόγισε πως χρειάζεσαι τουλάχιστον 4 λίτρα νερό για κάθε κιλό ζυμαρικών που ετοιμάζεσαι να φτιάξεις.
  2. Μην σκεπάζεις την κατσαρόλα. Αν φοβάσαι πως ο αφρός θα ξεχειλίσει, τοποθέτησε μία ξύλινη κουτάλα επάνω στην κατσαρόλα.
  3. Ανακάτευε συχνά τα μακαρόνια για να μην κολλήσουν.
  4. Ο σωστός χρόνος βρασμού αναγράφεται στη συσκευασία! Δεν χρειάζεται συνεχείς δοκιμές των ζυμαρικών για να δεις αν έβρασαν σωστά. Όλες οι συσκευασίες μακαρονιών αναφέρουν επάνω το ιδανικό διάστημα βρασμού για al dente μαγείρεμα.
  5. Κράτα λίγο από το νερό της κατσαρόλας, περίπου δύο φλυτζάνια, και πρόσθεσέ το στη σάλτσα. Το άμυλο που περιέχει το νερό θα βοηθήσει τη σάλτσα να δέσει καλύτερα.
  6. Μην ξεπλένεις τα ζυμαρικά όταν τα στραγγίζεις! Έτσι διώχνεις μία στρώση αμύλου επάνω από την επιφάνεια των μακαρονιών. Σαν αποτέλεσμα, η σάλτσα δεν κολλά επάνω στα ζυμαρικά σου.
  7. Ολοκλήρωσε το μαγείρεμά τους μέσα στη σάλτα. Αφού στραγγίξεις τα ζυμαρικά, πρόσθεσέ τα στο σκεύος στο οποίο προετοιμάζεις τη σάλτσα και ανακάτεψε καλά.

Εξοπλισμός κουζίνας για κάθε επίδοξο pasta chef!

Τώρα που… άνοιξε η όρεξη για ζυμαρικά, τι λες να εξοπλίσουμε την κουζίνα με όλα τα απαραίτητα; Πριν δούμε ποια είναι αυτά, σου έχουμε καλά νέα: Για την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών σου κάνουμε έως 25% έκπτωση σε μικροσυσκευές και σκεύη μαγειρικής! Πάμε τώρα και στον εξοπλισμό κουζίνας.

Θα ξεκινήσουμε από τα σκεύη που θα χρειαστείς. Μία μεγάλη κατσαρόλα για ζυμαρικά δεν πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα και η καλύτερη επιλογή για την προετοιμασία ζυμαρικών είναι η κατσαρόλα Lamart 8 λίτρων. Συνδύασέ τη με μία κουτάλα ζυμαρικών που σίγουρα χρειάζεται για ανακάτεμα και σερβίρισμα. Μην ξεχάσεις, ακόμα, το τηγάνι Tefal Unlimited 28cm για να φτιάχνεις τέλειες σως που θα συνοδεύσουν τις παρασκευές σου. Μόλις η σως και τα μακαρόνια είναι έτοιμα, βάλε την τελευταία πινελιά στο πιάτο τρίβοντας το αγαπημένο σου τυρί, με τον τετραπλό ανοξείδωτο τρίφτη Lamart.

Αν θες να ανεβάσεις επίπεδο στις μακαρονο-παρασκευές σου, τότε πρέπει να περάσεις στο επόμενο στάδιο και αντί για έτοιμα ζυμαρικά να αρχίσεις να φτιάχνεις τα δικά σου σπιτικά μακαρόνια. Συνταγές υπάρχουν πολλές που μπορείς να ακολουθήσεις. Όλες απαιτούν κάποια απαραίτητα εργαλεία. Ξεκίνα από τη ζυγαριά κουζίνας Izzy Sweet Iz-7007, η οποία θα σου επιτρέψει να μετρήσεις με ακρίβεια τα υλικά σου. Μόλις φτιάξεις τη ζύμη, θα πρέπει να την περάσεις από τη μηχανή ζυμαρικών Laica Pm2000 για να αρχίσουν να σχηματίζονται τα μακαρόνια που θέλεις. Η μηχανή αυτή είναι χειροκίνητη, αλλά η διαδικασία μπορεί να γίνει και αυτόματα, αν της προσθέσεις το μοτέρ APM001 Laica.

Τέλος, είτε φτιάχνεις τα δικά σου ζυμαρικά είτε όχι, σίγουρα θα χρειαστείς μία επιφάνεια κοπής για την προετοιμασία κάθε συνταγής. Πρόσθεσε και την επιφάνεια κοπής Pebbly XL στην shopping list σου λοιπόν.

2 «πειραγμένες» συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις

Έτοιμη και η κουζίνα με όλα τα απαραίτητα για προετοιμασία ζυμαρικών! Έχεις πλέον όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό στη διάθεσή σου, οπότε ήρθε η ώρα να δούμε μερικές πρωτότυπες συνταγές με βάση τα ζυμαρικά, τις οποίες πρέπει να δοκιμάσεις!

Πένες με πέστο αβοκάντο

Υλικά:

  • 500 γρ. πένες
  • 1 μεγάλο αβοκάντο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 20 γρ. φύλλα βασιλικού
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ καρυδόψυχα
  • 100 γρ. παρμεζάνα (έξτρα για το σερβίρισμα😉)
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά, βράζουμε τις πένες, στραγγίζουμε και κρατάμε μισή κούπα από το νερό. Σε ένα μπλεντεράκι  χτυπάμε το αβοκάντο, το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μπούκοβο, τον βασιλικό, την καρυδόψυχα, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να γίνουν σάλτσα. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πένες και τη σάλτσα και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Πίτα με μακαρόνια

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 1 ½ κούπα φρέσκο γάλα (πλήρες)
  • 1 γιαούρτι
  • 5 αυγά
  • ½ κούπα βούτυρο λιωμένο
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φέτα προαιρετικά

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μακαρόνια για περίπου 10 λεπτά, τα σουρώνουμε και προσθέτουμε βούτυρο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά και τη φέτα, ενώ προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα μακαρόνια στο μείγμα και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε στο κάτω μέρος έξι από τα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας ενδιάμεσα. Προσθέτουμε το μείγμα μας και από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας. Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα, μέχρι να ροδίσει.