Θαμπώνουν τα παράθυρά σου; Φουσκώνουν /σκάνε τα ξύλινα πατώματα και εντοπίζεις μαύρα σημάδια μούχλας στους τοίχους;
Δες τι πρέπει να κάνεις!

Υγρασία στο σπίτι

 

Τι είναι η υγρασία:

Είναι η ποσότητα των υδρατμών στον αέρα. Ο θερμός αέρας έχει περισσότερη υγρασία από ότι κρύος. Φυσικά, δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε και να θεωρούμε ότι η υγρασία είναι κάτι άσχημο. Όταν βρίσκεται σε επιθυμητά επίπεδα, δεν προκαλεί προβλήματα.

Τι προβλήματα προξενεί στην υγεία:

– Ξερόβηχας: που εκδηλώνεται κατά την αλλαγή περιβάλλοντος. Για την ακρίβεια όταν από ζεστό και ξηρό μέρος μετακινηθεί κάποιος σε υγρό και ψυχρό.
– Πόνοι στα κόκκαλα: λόγω της υψηλής συσχέτισης της υψηλής υγρασίας με την επιδείνωση των πόσων στις αρθρώσεις
– Άσθμα: επιδεινώνεται σε περιβάλλον με υψηλά επίπεδα υγρασίας
– Βρογχίτιδα: επιδεινώνεται σε περιβάλλον με υψηλά επίπεδα υγρασίας
– Αλλεργίες (οι σχετιζόμενες με το αναπνευστικό σύστημα): δημιουργούνται από τα σταγονίδια νερού που περιβάλλουν τα σωματίδια γύρης και σκόνης, διευκολύνοντας έτσι την είσοδό τους στο αναπνευστικό σύστημα
– Ακμή: η υγρασία μπορεί να επιδεινώσει το ήδη υπάρχον πρόβλημα, μέσω της αύξησης της λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων και μέσω της συμβολής της στην ανάπτυξη του σταφυλόκοκκου, που ενοχοποιείται για την εκδήλωσή της.
– Πονοκεφάλους: αυξημένα επίπεδα υγρασίας έχουν συνδεθεί με την εκδήλωση συχνών πονοκεφάλων.

– Φριζάρισμα μαλλιών

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι σου:

-Αν έχεις παρατηρήσει μαύρα σημάδια μούχλας στους τοίχους
-Αν έχει σκάσει ή φουσκώσει το ξύλινο πάτωμα ή αντίστοιχα κάποια ξύλινη πόρτα
-Αν έχεις απλώσει ρούχα μέσα στο σπίτι εδώ και ώρα αλλά δεν στεγνώνουν με τίποτα
-Αν σε κάποιο δωμάτιο υπάρχει έντονη μυρωδιά υγρασίας
-Αν κάποιος τοίχος του σπιτιού σου έχει φουσκώσει και σε κάποια σημεία έχει ξεφλουδίσει η μπογιά ή η ταπετσαρία
-Αν τα παράθυρά σου θαμπώνουν και ενίοτε σχηματίζονται και σταγόνες νερού σε αυτά

Ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας σ’ ένα σπίτι:

Μέχρι 40-50%

Ποια η ιδανική θερμοκρασία που επιθυμώ να έχω στο σπίτι μου:

18 – 20 ο C

Πώς μπορείς να μετρήσεις τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σου:

Με ένα υγρόμετρο: είναι ένα όργανο με το οποίο γίνεται η μέτρηση της υγρασίας στον αέρα

Με έναν μετεωρολογικό σταθμό: ο οποίος περιλαμβάνει θερμόμετρο και υγρόμετρο. Πλέον κυκλοφορούν και μετεωρολογικοί σταθμοί που πέραν των ανωτέρω, έχουν και ρολόι και ξυπνητήρι

Τι μπορείς να κάνεις για την αντιμετωπίσεις:

Αφυγραντήρες: απορροφούν την υγρασία που βρίσκεται στον αέρα του χώρου, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη μούχλας, και την αποθηκεύουν σε ένα ειδικό δοχείο στο εσωτερικό τους ή συνδέονται απευθείας με την αποχέτευση του σπιτιού. Με τη χρήση τους επιτυγχάνονται καλύτερες συνθήκες και αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία στον χώρο.

Υγραντήρες: στον αντίποδα, ενίοτε υπάρχει ανάγκη ύγρανσης του αέρα καθώς, λόγω του συνδυασμού του κρύου καιρού με την κεντρική θέρμανση ή την κακή ποιότητα των θερμαντικών σωμάτων, δημιουργείται ξηρότητα στον αέρα, και η ατμόσφαιρα γίνεται δυσάρεστη και ανθυγιεινή. Η επιθυμητή σχετική υγρασία σε ένα σπίτι είναι περίπου 40-50%, αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα η τιμή της μπορεί να πέσει και κάτω από 20%. Και σε αυτή την περίπτωση ο υγραντήρας είναι εκείνος που μπορεί να «σώσει την κατάσταση».

Ιονιστές: πρόκειται για συσκευές που χρησιμοποιούν την υψηλή τάση για να ιονίσουν τα σωματίδια που προσκολλάνε στο χώρο, ουσιαστικά δηλαδή καθαρίζουν τον αέρα έλκοντας εντός της συσκευής τα αιωρούμενα σωματίδια στο χώρο.

Κλιματιστικά: μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αφύγρανση του χώρου, εκείνα που διαθέτουν τη σχετική ειδική λειτουργία. Το χειμώνα, μέσω της θέρμανσης μειώνεται αισθητά η υγρασία του χώρου. Το φθινόπωρο και την άνοιξη, μέσω της λειτουργίας της ήπιας ψύξης, αποβάλλουν την πλεονάζουσα υγρασία του χώρου. Το καλοκαίρι, μέσω της ψύξης, πραγματοποιείται αφύγρανση, για αυτό και δικαιολογείται η αποβολή νερού από την αποχέτευση του εξωτερικού μηχανήματος.