Υπάρχουν 3 είδη λαμπτήρων στην αγορά: ο λαμπτήρας αλογόνου, ο λαμπτήρας φθορίου και ο λαμπτήρας LED.

Το ζητούμενο -ασφαλώς –είναι να επιλέξουμε αυτόν που ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες, και αποτελεί συνάμα μια «value for money» επιλογή.

Λάμπα αλογόνου:

Η λάμπα αλογόνου ή αλλιώς, λαμπτήρας «ιωδίου-χαλαζία»  περιέχει αδρανές αέριο και ατμούς ιωδίου ή βρωμίου. Έχει απόδοση 25 lm/W και θερμοκρασία νήματος στους 3.100° Κ. Είναι συμπαγής και εκπέμπει ένα ομοιόμορφο, λαμπερό φως που κάνει τα χρώματα των επιφανειών και των αντικειμένων να φαίνονται πιο ζωηρά. Πρόκειται για ένα σωλήνα μικρής διαμέτρου, που στο εσωτερικό του έχει αξονική διαμήκη διάταξη νήματος βολφραμίου. Το γυαλί από το οποίο είναι κατασκευασμένη είναι χαλαζιακό. Κατά τη λειτουργία της, η θερμοκρασία της φτάνει στους 600° C. Η διάρκεια ζωής μιας τέτοιας λάμπας είναι περίπου 2000 ώρες. Οι λάμπες αλογόνου, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά την τοποθέτησή τους, καθώς όταν τους πιάνουμε με γυμνό χέρι, μειώνεται ο ωφέλιμος βίος τους. Αυτό συμβαίνει επειδή, γιατί κατακρατάται θερμότητα από την επαφή με το ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μεγαλύτερες θερμοκρασίες, και να μειώνεται η ζωή του λαμπτήρα.

Λάμπα φθορίου:

Η λάμπα φθορίου ή αλλιώς λαμπτήρας φθορισμού, είναι ουσιαστικά ένας σωλήνας φθορισμού (εντός του οποίου περιέχεται αέριο μέσα από το οποίο περνάει μια ηλεκτρική εκκένωση γα να παραχθεί φως) που εκπέμπει φως. Ο σωλήνας αυτός έχει υποστεί σμίκρυνση, έχει διπλωθεί (στα 2, 3 ή 4) ή έχει τυλιχθεί, και είναι εξοπλισμένος με έναν κάλυκα. Επειδή εσωτερικά είναι επιχρισμένος με φθορίζουσα ουσία, η οποία συνήθως είναι ένωση φθορίου, και η οποία είναι τοξική, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό της, προς αποφυγή πιθανών τραυματισμών. Υπάρχει σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, αλλά 2 είναι τα πιο κοινά: εκείνο του σωλήνα (ενδείκνυται κυρίως για χρήση σε επαγγελματικούς χώρους), και εκείνο του συμπαγούς λαμπτήρα φθορισμού (ενδείκνυται κυρίως για οικιακή χρήση). Τα μήκη της ποικίλουν: ευθύγραμμα, διάμετροι, κυκλικά, τυποποιημένα και για τάσεις δικτύου 220 V και 110 V. Η διάρκεια ζωής της κυμαίνεται από 6.000 έως και 15.000 ώρες. Ως επιλογή λαμπας είναι η ακριβότερη της αγοράς. Είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς κάνει οικονομία ενέργειας. Είναι πιθανόν να χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα για να επιτευχθεί η  πλήρης απόδοσή της.

Λάμπα LED:

Η λάμπα LED (Light Emitting Diode) είναι μια δίοδος εκπομπής φωτός. Από πολλούς θεωρείται η τεχνολογία του μέλλοντος. Εξασφαλίζει μια πολύ καλή φωτεινή απόδοση, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της μετατρέπεται σε φως. Δεν περιέχει καθόλου τοξικό υδράργυρο ή ατμό νατρίου. Έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, με τις ώρες λειτουργίας της, να κυμαίνονται από 35.000 έως 50.000 ώρες. Είναι εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον,κάνοντας οικονομία ενέργειας. Σε επίπεδο κατανάλωσης ρεύματος, συγκριτικά με μια λάμπα φθορίου της ίδιας φωτεινότητας, είναι -και πάλι- πιο οικονομική. Παρόλο που είναι πιο ακριβή , σε επίπεδο τιμής, από τα άλλα 3 –προαναφερθέντα- είδη, κάνει απόσβεση των χρημάτων της σταδιακά, λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος. Με το που ανάβουμε μια λάμπα LED επιτυγχάνεται η παραγωγή άμεσης (σε χρόνο microsecond),  βέλτιστης φωτεινότητας, λόγω της γρήγορης απόκρισής της. Δεν είναι ευαίσθητη σε ζημιές προερχόμενες από κραδασμούς. Παρέχει τη δυνατότητα εστίασης σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή περιοχή. Μπορεί να λειτουργήσει, εν αντιθέσει με τους λαμπτήρες φθορίου, με dimmer (ροοστάτη). Ακόμη εκπέμπει ελάχιστη θερμότητα σε μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας, που να προκαλεί ζημιά σε ευαίσθητα αντικείμενα και κατασκευές. H φωτεινότητά της εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των lumen της.

 

Τα λούμεν (lumen) είναι η μονάδα μέτρησης της φωτεινής ροής. Ουσιαστικά μετρούν τη δύναμη του φωτός, έτσι όπως γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι.