Το «One More Thing» event της Apple μόλις ολοκληρώθηκε και έγινε αυτό που ακριβώς περιμέναμε – παρουσιάστηκαν τα πρώτα Mac με Apple Silicon. Το «κυρίως πιάτο» του event περιείχε τον… Apple M1! Αυτό είναι το επίσημο όνομα του πρώτου επεξεργαστή της Apple για υπολογιστές. Ο Apple M1 θα κάνει ντεμπούτο σε τρία Mac, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα. Ας τα γνωρίσουμε όλα καλύτερα.

Apple Silicon για Mac = Apple M1

Ίσως να περιμέναμε ο νέος ARM επεξεργαστής της Apple για τα Mac να ανήκει στη σειρά Α, αλλά η Apple επέλεξε να τον διαφοροποιήσει. Ο λόγος είναι -πιθανότατα- το διαφορετικό επίπεδο απόδοσης που μπορεί να προσφέρει το νέο chip σε σχέση με τα υπόλοιπα Apple SoC, αλλά και με τα Intel chip που αντικαθιστά.

Apple One More Thing Mac Event 01

Ο Apple M1 κατασκευάζεται στη λιθογραφία 5nm, όπως και ο νέος A14 Bionic των iPhone 12, αλλά ενσωματώνει 16 δισεκατομμύρια transistors. Σε αυτόν ενσωματώνεται CPU με 8 πυρήνες σε διάταξη big.LITTLE, όπου 4 πυρήνες «σηκώνουν» τις πιο απαιτητικές διεργασίες και 4 ακόμα πυρήνες χρησιμοποιούνται σε λιγότερο απαιτητικές λειτουργίες, με σκοπό να εξοικονομηθεί ενέργεια. Ενσωματωμένη είναι επίσης η GPU 8 πυρήνων και μία πολύ ισχυρή Neural Engine. Από μόνος του ο επεξεργαστής δεν «λέει» και πολλά όμως, πρέπει να τον δούμε και στην πράξη. Γι’ αυτό και η Apple ανακοίνωσε μαζί με τον M1 τρία μοντέλα που θα τον χρησιμοποιούν.

Νέο MacBook Air 13 με Apple Silicon

Οι αναβαθμίσεις στα Mac ξεκίνησαν από τη σειρά Air. Οπτικά, η νέα συσκευή δεν ξεχωρίζει σε σχέση με τον προκάτοχό της, με το σχεδιασμό να παραμένει ίδιος στο νέο μοντέλο. Το νέο MacBook διατηρεί τη Retina οθόνη 13 ιντσών, με τις σημαντικές αλλαγές να εντοπίζονται στο εσωτερικό του. Η κυριότερη από αυτές είναι -προφανώς- ο νέος επεξεργαστής αρχιτεκτονικής ARM. Το ανανεωμένο MacBook Air 13″ γίνεται έτσι ο πρώτος υπολογιστής της Apple στη μετά-Intel εποχή.

Apple One More Thing Mac Event 02

Ο Apple M1 στο εσωτερικό του νέου Air προσφέρει έως και τρεισήμισι φορές ταχύτερη απόδοση στον επεξεργαστή και πέντε φορές μεγαλύτερη απόδοση γραφικών. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται ανεμιστήρα και λειτουργώντας εντελώς αθόρυβα. Το νέο MacBook Air διαθέτει επίσης βελτιωμένη συνδεσιμότητα, καθώς προσφέρει θύρες Thunderbolt 4 και USB 4, ενώ η ασύρματη σύνδεση είναι Wi-Fi 6.

Και το MacBook Pro με Apple επεξεργαστές

Τα πρωτεία του Mac με Apple Silicon δεν πάνε μόνο στο MacBook Air 13, καθώς η Apple παρουσίασε δίπλα του και ένα νέο MacBook Pro. Όπως έγινε και με το Air, έτσι και το MacBook Pro 13″ με Apple Silicon κρατά το σχεδιασμό που γνωρίζαμε και αναβαθμίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Στο εσωτερικό του υπάρχει ο ίδιος Apple M1 επεξεργαστής, αλλά εδώ ψύχεται ενεργά, προσφέροντας σταθερά γρήγορη απόδοση για περισσότερο χρόνο.

Apple One More Thing Mac Event 03

Εντυπωσιακή είναι και η μπαταρία του νέου MacBook Pro 13, η οποία σύμφωνα με την Apple μπορεί να χαρίσει αυτονομία που φτάνει μέχρι και τις 20 ώρες. Τα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας του νέου MacBook Pro 13 είναι παρόμοια με αυτά του Air. Και εδώ υπάρχουν 2 θύρες USB Type-C με υποστήριξη USB 4 και Thunderbolt 4, ενώ η ασύρματη δικτύωση είναι Wi-Fi 6. Επιπλέον, το ανανεωμένο MacBook Pro διαθέτει νέο σύστημα μικροφώνων για ακόμα καλύτερες βίντεο κλήσεις.

Mac Mini – Το πρώτο desktop με τον Apple M1

Παρότι περιμέναμε να δούμε μόνο laptop με Apple Silicon σε αυτό το event, η Apple μας εξέπληξε ευχάριστα παρουσιάζοντας και το πρώτο desktop με τον Apple M1. Ο υπολογιστής αυτός θα είναι το Mac Mini. Και εδώ διατηρείται το γνώριμο σχήμα της συσκευής, με τις αναβαθμίσεις να βρίσκονται εσωτερικά.

Apple One More Thing Mac Event 04

MacOS 11 Big Sur

Το οικοσύστημα της Apple έχει σχεδόν καθολικά λάβει τις τελευταίες αναβαθμίσεις λογισμικού που περιμέναμε. Η μόνη καθυστέρηση ήταν στα Mac, τα οποία δεν έχουν ακόμα λάβει το update σε MacOS Big Sur. Η αναμονή όμως τελείωσε για τους κατόχους MacBook, iMac, Mac Mini και Mac Pro, καθώς η Apple ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του «One More Thing» event πως στις 12 Νοεμβρίου ξεκινάει η αναβάθμιση σε MacOS 11 Big Sur για τους συμβατούς υπολογιστές.

Αυτές ήταν όλες οι ανακοινώσεις της Apple από το «One More Thing». Ποιο από όλα τα Mac που χρησιμοποιούν τον Apple M1 είναι αυτό που σε εντυπωσίασε περισσότερο;