Μια φωτογραφική μηχανή SLR έχει πολλά χαρακτηριστικά που εκτιμά ένας έμπειρος φωτογράφος: περιστρεφόμενο δακτύλιο φακού για τη ρύθμιση των παραμέτρων εικόνας, σκόπευτρο και λαβή στο περίβλημα. Με το Stylus 1 η Olympus φέρνει αυτά τα χαρακτηριστικά στον τομέα των φωτογραφικών μηχανών compact.

Το Stylus 1 διαθέτει έναν αισθητήρα BSI-CMOS 1/1,7 ιντσών με ανάλυση 12 Megapixel.  Ένας φακός μεταβλητής εστίασης 10,7x εξασφαλίζει τη σωστή ποσότητα φωτός, διατηρώντας την ένταση φωτός σε αναλογία 1:2,8 σε όλη την εστιακή απόσταση από 28 έως 300 mm. Ο φακός βυθίζεται τελείως μέσα στο σώμα της κάμερας, διευκολύνοντας τη μεταφορά. Για την αποφυγή γρατσουνίσματος, το Stylus 1 προσφέρεται με κάλυμμα φακού το οποίο ανοίγει και κλείνει αυτόματα.

Η φωτογραφική μηχανή διαθέτει περιστρεφόμενη οθόνη 3 ιντσών. Αν προτιμάτε να ακουμπάτε τη φωτογραφική μηχανή απευθείας στο μάτι σας, έχει ενσωματωθεί για εσάς ένα ηλεκτρονικό σκόπευτρο. Έχει ανάλυση 1,44 εκατομμύρια Pixel και διαθέτει ενσωματωμένο αλφάδι για ευθυγραμμισμένες εικόνες. Χάρη στο ενσωματωμένο WiFi, μπορείτε ακόμη και να μετατρέψετε το smartphone σε απομακρυσμένη σκανδάλη. Η λειτουργία WiFi εξυπηρετεί και στη μεταφορά εικόνων.

Ο υβριδικός δακτύλιος ελέγχου στο φακό διευκολύνει την επιλογή των κατάλληλων ρυθμίσεων για κάθε λήψη. Ρυθμίζει κατ’ επιλογή το ζουμ ή την εστίαση. Εναλλακτικά, μπορείτε να ορίσετε ελεύθερα τη λειτουργία του από το μενού.

Το Stylus 1 εγγράφει βίντεο με ανάλυση 1080p Full HD. Η φωτογραφική μηχανή αποθηκεύει τις φωτογραφίες ως αρχεία RAW ή JPG σε μια κάρτα SD.

Το Olympus Stylus 1 έχει διαστάσεις 116,2 x 87 x 56,5 mm και ζυγίζει 402 g.  Τέλος, διαθέτει υποδοχή φλας, μια θύρα HDMI και μια θύρα Highspeed USB.