Διανύουμε τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, την περίοδο δηλαδή που θέτει στους καταναλωτές το μείζον πρόβλημα της θέρμανσης. Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν, την υγρασία να βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και τις τιμές του πετρελαίου να μη λένε να… κατέβουν από εκεί που βρίσκονται, αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα θερμάνουν αποτελεσματικά τον χώρο τους, δίχως να πρέπει να «ματώσουν» οικονομικά.

Ευτυχώς όμως για όλους μας, οι λύσεις που βρίσκονται πια στη διάθεσή μας είναι ποικίλες. Επιπρόσθετα, δεν εξαντλούνται μόνο στη θέρμανση του χώρου αλλά στη συνολική βελτίωση των συνθηκών μέσα στο σπίτι, δημιουργώντας έτσι μια πιο υγιεινή ατμόσφαιρα και συνεισφέροντας με τον τρόπο τους σε μία υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Οικονομική Θέρμανση

Το smart home είναι εδώ

Για εκείνους που αναζητούν μια ολοκληρωμένη λύση, η λύση του smart home είναι εδώ για να τους προσφέρει όλα όσα ψάχνουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας συνδυασμός έξυπνου θερμοστάτη και λέβητα αερίου, οι οποίοι θα φροντίσουν για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα.

Ο χρήστης μάλιστα θα έχει πλήρη εικόνα αυτών ακόμα κι όταν βρίσκεται εκτός οικίας, ενώ θα μπορεί να προσαρμόσει τη λειτουργία του λέβητα ανάλογα με τις απαιτήσεις του –αν π.χ. ετοιμάζεται να επιστρέψει σπίτι.

Η παραπάνω λύση έχει σχετικά υψηλό αρχικό κόστος, όμως θα ωφελήσει τον χρήστη σε βάθος χρόνου, κάνοντας σίγουρη απόσβεση στα χρήματά του. Σε ό,τι αφορά τις υλοποιήσεις τώρα, προσφάτως είδαμε τον θερμοστάτη CT 100 και τον λέβητα αερίου Condens 2500 W της Bosch, ωστόσο αρκετοί κατασκευαστές έχουν προχωρήσει στην παραγωγή τους με αποτέλεσμα οι επιλογές του καταναλωτή να είναι αυξημένες.

Οικονομική Θέρμανση

Χρησιμοποιώντας το κλιματιστικό

Αν η προοπτική του smart home σας φαίνεται ακόμα πολύ μακρινή, τότε υπάρχει και η λύση του κλιματιστικού. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχετε στον νου σας εδώ για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις του μοντέλου σας – (ο λεγόμενος συντελεστής απόδοσης COP).

Αυτό που σας ενδιαφέρει, είναι η τιμή του να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερη –μεγάλη τιμή σημαίνει και οικονομική λειτουργία. Δε θα πρέπει να συγχέεται με τα BTU (ορθότερα BTU/h) που αφορούν τη θερμότητα που μπορεί να προσδώσει η μονάδα και έχουν να κάνουν με την απόδοση του κλιματιστικού.

Ιδανικά το κλιματιστικό σας θα πρέπει να διαθέτει συμπιεστή Inverter –σε διαφορετική περίπτωση δε θα είναι σε θέση να λειτουργήσει εξίσου οικονομικά. Από πλευράς σας, οφείλετε να μεριμνήσετε για τη σωστή συντήρησή του, προκειμένου αφ’ ενός να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητά του σε υψηλά επίπεδα και αφ’ ετέρου να διασφαλίσετε πως ο αέρας που περνά στον χώρο σας θα είναι καθαρός, απαλλαγμένος από τυχόν μικροοργανισμούς, ενοχλητικές οσμές και βλαβερά σωματίδια.

Δώστε βάση στη θερμοκρασία και αποφύγετε οποιαδήποτε ρύθμιση άνω των 21-22ο, διαφορετικά ο αέρας θα γίνει υπερβολικά ξηρός.

Επιπλέον συμβουλές θα βρείτε στον εξειδικευμένο οδηγό μας για την αγορά κλιματιστικού.

Οικονομική Θέρμανση

Άλλες λύσεις για μικρότερους χώρους

Θερμαντικά πάνελ, καλοριφέρ τύπου Mica, αερόθερμα, καλοριφέρ λαδιού, θερμοπομποί. Οι προαναφερθείσες προτάσεις είναι ό,τι πρέπει για εκείνους που επιθυμούν να ζεστάνουν γρήγορα μικρούς χώρους.

Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η αποτελεσματικότητά τους σε δωμάτια και χώρους έως και 20-45 m2 –ανάλογα με τον τύπο τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η λειτουργία τους μπορεί να είναι σχετικά ανέξοδη ενώ οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές διαθέτουν και χρονοδιακόπτη.

Το μυστικό εδώ είναι να έχετε κλειστές πόρτες και παράθυρα του χώρου που επιθυμείτε να ζεστάνετε, μονώνοντας παράλληλα τυχόν χαραμάδες ή άλλες εξόδους διαφυγής της θερμότητας. Η λειτουργία τους δε θα πρέπει να είναι συνεχόμενη αλλά διακεκομμένη: ο ρόλος τους εξ άλλου είναι να διατηρούν τη θερμοκρασία πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή και για να τα καταφέρουν χρειάζονται τη «βοήθειά» σας.

Μην τα αφήνετε ανοιχτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή εφ’ όσον το δωμάτιο είναι όσο ζεστό επιθυμείτε και εκμεταλλευτείτε τυχόν νυχτερινό ή μειωμένο τιμολόγιο του παρόχου ρεύματός σας για ακόμα καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης.