Τεράστια ευελιξία στη χρήση, εξαιρετικής ποιότητας οθόνες, μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, βίντεο σε υψηλή ανάλυση, Wi-Fi δυνατότητες και άλλα πολλά: τα tablet μπήκαν στη ζωή μας για τα καλά και ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε τις επιπλέον δυνατότητες, που σου  προσφέρουν τα χιλιάδες applications κάθε μορφής.

H «δεξαμενή» των διαθέσιμων εφαρμογών είναι πλέον τεράστια: υπολογίζεται ότι για παράδειγμα, το Google Play Store (το οποίο είναι η κεντρική σελίδα με εφαρμογές για όσους έχουν κινητό ή tablet, με λειτουργικό σύστημα Android) προσφέρει κάτι παραπάνω από 700.000 εφαρμογές και παιχνίδια! Ένα ασύλληπτο νούμερο, που καταδεικνύει την τεράστια ποικιλία των επιλογών για τους σύγχρονους χρήστες, που έχουν αποκτήσει ένα από τα τελευταίας γενιάς tablet, όπως το Νexus 7 της Asus.  Κάποιες από τις εφαρμογές αυτές διατίθενται δωρεάν, ενώ άλλες με σχετικά λογικό αντίτιμο (αφού το κόστος δεν ξεπερνά τα 4-6€ τις περισσότερες φορές). Επιπλέον, από τις 21 Νοεμβρίου η Google αναμένεται να επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στο χώρο των εφαρμογών, προς όφελος των κατόχων tablet. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε φορά που ο χρήστης θα συνδέεται στο Play Store, θα εμφανίζονται πρώτα οι εφαρμογές, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για tablet και έτσι δε θα χρειάζεται να ξοδέψει περιττό χρόνο για να ψάξει να βρει την εφαρμογή της αρεσκείας του. Aλλά ας δούμε πιο αναλυτικά και ανά κατηγορία τις εφαρμογές εκείνες, που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον:

 

  • Για να δουλεύεις μακριά από το γραφείο: δεν είναι καθόλου άσχημο, να διαθέτεις στο tablet σου εκείνα τα προγράμματα, με τα οποία μπορείς να εργαστείς ακόμη και στο σπίτι σου. Αξιόλογες εφαρμογές του είδους είναι το Quickoffice Pro, η εφαρμογή με τον ίσως πιο «φιλικό» τρόπο λειτουργίας. Παρέχει πλήρεις υπηρεσίες επεξεργασίας κειμένου, λογιστικών φύλλων και pdf αρχείων. Το Office Suite Pro 7, με σημαντικό πλεονέκτημα του την (εξαιρετική) συμβατότητα με το Excel ,και τα πολλά διαθέσιμα εργαλεία στην επεξεργασία  κειμένου. Τέλος υπάρχει και το δωρεάν Kingsoft Office, όπου μπορείς να κάνεις την δουλειά σου εξίσου εύκολα, και παρά την παρωχημένη είναι αλήθεια σχεδίαση του.
  • Για να μαθαίνεις τι γίνεται στην Ελλάδα και τον κόσμο: οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί  στο εξωτερικό αλλά τελευταία και στη χώρα μας, φρόντισαν να δημιουργήσουν ξεχωριστές εφαρμογές για tablet, καθώς η συγκεκριμένη συσκευή ενδείκνυται για χαλαρό σερφάρισμα στο internet και την ανάγνωση ειδήσεων. Στην Ελλάδα ενδιαφέρουσες εφαρμογές έχουν οι εφημερίδες «Τα Νέα» και  «Βήμα», το τηλεοπτικό κανάλι Star ενώ και το Mega έχει μπει στο «παιχνίδι», διαθέτοντας μια εφαρμογή, η οποία είναι σχεδιασμένη κυρίως για smartphones. Από την άλλη πλευρά, μια από τις καλύτερες πηγές για να μαθαίνεις τι γίνεται στον κόσμο, είναι το BBC, το οποίο παρέχει 24ωρη εξαιρετική ενημέρωση, με ανταποκρίσεις πραγματικά από…παντού! Καλή πηγή εξακολουθεί να είναι και το αμερικανικό CNN, με μια καλοσχεδιασμένη εφαρμογή και ευρύτατη γκάμα ειδήσεων για τις πολιτικές εξελίξεις, την παγκόσμια οικονομία την υγεία κτλ.
  • Διάλεξε τη μουσική που θα ακούσεις μέσα από εκατομμύρια κομμάτια που διατίθενται online: πέρα από τις μουσικές που έχεις αποθηκεύσει σε mp3 στο tablet σου, έχεις πλέον τη δυνατότητα να βρεις σχεδόν όποιο κομμάτι θέλεις ανά πάσα στιγμή, αφού εφαρμογές όπως η Spotify, η Pandora και το Slacker radio σου παρέχουν πρόσβαση σε πάνω από 20 εκατομμύρια τραγούδια! Πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφώσεις το προσωπικό σου προφίλ έτσι, ώστε να εμφανίζονται στη σειρά κομμάτια της αρεσκείας σου ανά κατηγορία (π.χ. ροκ, κλασσική μουσική, τζαζ κτλ.) ή ακόμη και να φτιάξεις τους δικούς σου «ραδιοφωνικούς» σταθμούς, σύμφωνα με τα γούστα σου.
  • Διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο στο tablet σου: μία από τις ήδη αγαπημένες συνήθειες όσων έχουν tablet, είναι η ανάγνωση e-book, λογοτεχνικών ή άλλων βιβλίων δηλαδή, τα οποία είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή. Η συγκεκριμένη αγορά γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και βρίσκεις όλο και περισσότερους τίτλους βιβλίων σε αυτή τη μορφή. Μερικές από τις καλύτερες εφαρμογές για την άνετη ανάγνωση των e-book είναι: η εφαρμογή Books της Google, η Nook της Βarnes and Noble καθώς και η Kindle, με την τελευταία να είναι ίσως η πιο διαδεδομένη στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Είναι εξαιρετικά φιλική στο χρήση ενώ το ενσωματωμένο λεξικό και η άμεση πρόσβαση στο «ψαχτήρι» της Google και της Wikipedia, κρίνονται ως βασικά πλεονεκτήματά της.
  • Τα καλύτερα παιχνίδια είναι εδώ: εδώ γίνεται πραγματικά χαμός! Οι επιλογές είναι άπειρες και για κάθε γούστο: από απλές «πασιέντζες» μέχρι παιχνίδια τύπου RPG (παιχνίδια ρόλων όπως λέγονται στα Ελληνικά). Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποιες εφαρμογές ειδικά για tablet που τράβηξαν την προσοχή μας το τελευταίο διάστημα, όπως το Breach and clear, ένα πολεμικό παιχνίδι, που σε βάζει περισσότερο να σχεδιάζεις τη στρατηγική σου και λιγότερο να πυροβολείς, με εξαιρετικά γραφικά και ενδιαφέρον σενάριο στις αποστολές που παρουσιάζονται σε κάθε επίπεδο. Επίσης ξεχωρίσαμε το Reaper, ένα ευχάριστο, ευφάνταστο παιχνίδι, με το οποίο μπορείς να περάσεις όμορφα πολλές ώρες στον καναπέ σου ενώ μας κέρδισε και το Heroes of loot, για το χιούμορ που διακρίνει το «στήσιμό» του αλλά και το γεγονός ότι πάντα σε κρατάει σε εγρήγορση με νέες «προκλήσεις». Πραγματικά τρεις πολύ καλές επιλογές για χαλάρωμα!

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις καλύτερες λύσεις που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά και αξίζει τον κόπο να εγκαταστήσεις στο νέο σου tablet. Σημαντικό είναι όμως να έχεις στο νου σου, ότι συνεχώς γίνονται βελτιώσεις στις ήδη υφιστάμενες εφαρμογές ενώ παρουσιάζονται και καινούργιες, οπότε μπορείς να διευρύνεις την γκάμα όσων «κατεβάζεις» στο tablet σου, δοκιμάζοντας συνεχώς καινούργιες.

πλήρης υπηρεσίες επεξεργασίας κειμένου, λογιστικών φύλλων και pdf αρχείων. Το Office Suite Pro 7, με σημαντικό πλεονέκτημα του την (εξαιρετική) συμβατότητα με το Excel ,και τα ππολλά διαθέσιμα εργαλεία στην επεξεργασία  κειμένου. Τέλος υπάρχει και το δωρεάν Kingsoft Office, όπου μπορείς να κάνεις την δουλειά σου εξίσου εύκολα, και παρά την παρωχημένη είναι αλήθεια σχεδίαση του.