Επεξεργασία βίντεο. Δεν χρειάζεται να είστε κάποιος μεγάλος παραγωγός για να χρειαστεί να ασχοληθείτε μαζί της. Τα βίντεο από την εκδρομή την προηγούμενη βδομάδα. Τα αστεία κλιπάκια των διακοπών. Οι φάσεις από το 5×5 που παίξατε τις προάλλες με τους συναδέλφους από τη δουλειά. Τα πρώτα βήματα του μικρού ανηψακίου. Όλα αυτά αποτελούν βίντεο που με μια μικρής έκτασης επεξεργασία θα έδειχναν απείρως καλύτερα. Ποιος θα την κάνει όμως…;

Εσείς!

Δεν είναι δύσκολο. Το ζητούμενο είναι να βρείτε το κατάλληλο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο και κατόπιν, παρακολουθώντας τα διάφορα tutorials που θα βρείτε στο YouTube, να αρχίσετε να μαθαίνετε τα βασικά.

Για το τελευταίο δεν έχει νόημα να σας πούμε το παραμικρό: άπαξ και ξεκινήσετε να πειραματίζεστε, θα αρχίσετε να βελτιώνεστε μέρα με τη μέρα –η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως άλλωστε! Εκεί που μπορούμε να συμβάλλουμε όμως, είναι στην επιλογή της εφαρμογής που θα χρησιμοποιήσετε.

Οι καλύτερες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο

Ψάξαμε –πριν από ‘σας για ‘σας- και βρήκαμε τις δέκα καλύτερες και πληρέστερες δωρεάν (για να μην ξοδεύεστε) εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο που κυκλοφορούν και σας τις παρουσιάζουμε ώστε να ξέρετε εξ αρχής ποιες είναι οι επιλογές σας και να διαλέξετε την καλύτερη!

iMovie (iOS)

Αν έχετε χρησιμοποιήσει την έκδοσή του σε Mac, τότε θα αισθανθείτε απόλυτα εξοικειωμένοι μαζί του από την πρώτη στιγμή. Το app της Apple θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε τη διάρκεια ενός κλιπ, να προσθέσετε φωτογραφίες και επιπλέον ομιλίες και μουσική, να εμπλουτίσετε το κλιπ σας με διάφορα φίλτρα και να του δώσετε έναν πιο… τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό αέρα.

Διαχειρίζεται με άνεση 4K περιεχόμενο ενώ παρά την πληθώρα δυνατοτήτων που προσφέρει, καταφέρνει να διατηρεί το περιβάλλον χρήστη λιτό και κατανοητό, κάνοντάς σας τη ζωή ευκολότερη.

Blender (Windows/Mac)

Το να χαρακτηρίσει κάποιος το ανοιχτού κώδικα Blender ως πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, αποτελεί μάλλον υποβάθμιση αφού στην ουσία πρόκειται για μία πλήρη σουίτα 3D animation, κατάλληλη για κάθε απαίτηση (από rendering μέχρι modelling).

Έρχεται με απίστευτες λειτουργίες, υποστηρίζοντας μέχρι και 32 θέσεις για την προσθήκη βίντεο, ήχου, εικόνας και εφέ στο κλιπ σας –για εξαιρετικά σύνθετες παραγωγές! Εντελώς δωρεάν, ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω προσπάθεια  για να το μάθετε όμως να είστε σίγουροι πως θα αξίζει τον κόπο.

Διάβασε επίσης: Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Magisto (iOS/Android)

Για εσάς, τώρα, που θέλετε μια εύκολη λύση που να σας προσφέρει το αποτέλεσμα που θέλετε στη στιγμή και χωρίς να σας μπλέκει με πολύπλοκες ρυθμίσεις και αχρείαστες λεπτομέρειες, το Magisto είναι ό,τι πρέπει.

Επιλέγετε το στυλ βίντεο που θέλετε, κατόπιν τα κλιπ και τις φωτογραφίες που θα το αποτελούν και τέλος τη μουσική που θα το «ντύσει» και είστε έτοιμοι! Αν θέλετε το κάτι παραπάνω με μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο με πλουσιότερο περιεχόμενο, μπορείτε να αναβαθμίσετε την έκδοσή σας στο Pro ή το Premium πακέτο.

Οι καλύτερες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο

PowerDirector (Android)

Το PowerDirector είναι ένα φιλικό προς τον χρήστη αλλά εξαιρετικά ισχυρό και πολυσύνθετο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο. Το τριμάρισμα των κλιπ σας είναι υπόθεση μερικών αγγιγμάτων ενώ οι συνθέσεις σας θα έχουν επαγγελματικό χαρακτήρα χάρη στο πλήθος διαθέσιμων εφέ αλλαγής.

Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν όμως θα χρειαστεί να αγοράσετε συνδρομή (μηνιαία ή ετήσια) για να αποθηκεύσετε τα βίντεό σας χωρίς υδατογράφημα και σε ανάλυση που αγγίζει τη 4K.

Filmora (Windows/Mac)

Το μεγάλο ατού του Filmora είναι το δίχως άλλο η πληθώρα διαφορετικών τύπων αρχείων που υποστηρίζει: με ό,τι συσκευή κι αν έχετε τραβήξει το βίντεό σας, σε ό,τι μορφή κι αν το έχετε αποθηκεύσει, το Filmora θα το διαβάσει και θα σας επιτρέψει να το επεξεργαστείτε.

Οι δυνατότητές του είναι άπλετες αφού πέραν των κλασσικών λειτουργιών, διαθέτει μεταξύ άλλων σταθεροποίηση εικόνας και διόρθωση χρωμάτων. Κατάλληλο ακόμα και για τον απαιτητικό χρήστη, προσφέρεται δωρεάν –απαιτώντας περί τα $60 για να σας απαλλάξει από το υδατογράφημά του.

Οι καλύτερες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο

Hyperlapse (iOS)

Φαν του Instagram; Εδώ είστε! Προϊόν δημιουργίας του ίδιου του Instagram, το Hyperlapse συμπτύσσει τα βίντεό σας σε κλιπάκια μικρότερης διάρκειας και υψηλής ταχύτητας προκειμένου να τα ανεβάσετε σε Facebook και Instagram και να τα παρακολουθήσει όντως το κοινό σας –αλήθεια, ποιος κάθεται να δει βίντεο ενός λεπτού πια;

Εσείς επιλέγετε την ταχύτητα του τελικού βίντεο και κατά βάση είστε έτοιμοι! Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό και σε κάθε περίπτωση ξεχωριστό –και με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια!

FilmoraGO (iOS, Android)

Τι λέγαμε πιο πάνω για το Filmora; Ε, τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το FilmoraGO, την εφαρμογή της Wondershare για smartphones και tablets. Προσφέρει όλες εκείνες τις λειτουργίες που θα περίμενε να βρει κανείς σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο και μάλιστα μέσω ενός εξαιρετικά εύχρηστου περιβάλλοντος.

Το Easy Mode του μάλιστα, θα σας επιτρέψει να φτιάξετε το βίντεό σας σε ελάχιστα λεπτά! Δυστυχώς, αυτό θα συνοδεύεται από ένα ενοχλητικό υδατογράφημα το οποίο θα πρέπει να πληρώσετε για να αφαιρεθεί.

Διάβασε επίσης: Πρώτη φόρτιση smartphone: μύθοι και αλήθειες

Adobe Premiere Clip (iOS, Android)

Ίσως να έχετε συνδέσει την Adobe με σουίτες και εφαρμογές που στοιχίζουν αρκετές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ. Ε, η περίπτωση του Adobe Premiere Clip είναι διαφορετική. Πόσο; Τόσο ώστε το app να προσφέρεται εντελώς δωρεάν!

Προσαρμόζει αυτόματα τον ήχο σε κάθε σας βίντεο, παρέχοντάς σας παράλληλα πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά την επεξεργασία του κλιπ. Φροντίστε τον φωτισμό, την ταχύτητα και τον ήχο, προσθαφαιρέστε στοιχεία όπως εικόνες, μουσική και εφέ και ανεβάστε το δημιούργημά σας απ’ ευθείας στο Facebook, το YouTube και το Twitter!

Lightworks (Windows/Mac)

Το Lightworks είναι μία αξιόπιστη και ιδιαίτερα ευέλικτη σουίτα επεξεργασίας βίντεο κατάλληλη τόσο για τους αρχάριους, όσο και τους απαιτητικούς χρήστες. Οι πρώτοι βέβαια θα χρειαστεί να κοπιάσουν κάμποσο μέχρι να μάθουν το πλήθος δυνατοτήτων του, όμως το τελικό αποτέλεσμα που θα είναι σε θέση να απολαύσουν, θα τους αποζημιώσει πλήρως.

Η δωρεάν έκδοσή του περιλαμβάνει περισσότερα από 100 εφέ επεξεργασίας και υποστήριξη πολυκάμερων κλιπ οπότε μπορείτε κάλλιστα να ξεκινήσετε μ’ αυτή. Αν αμφιβάλλετε ακόμα, να σας ενημερώσουμε ότι έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ταινιών όπως το Pulp Fiction και Ο Λύκος της Wall Street.

Οι καλύτερες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο

PicPlayPost (iOS, Android)

Συμφωνούμε ότι τα κολάζ εικόνων είναι εντυπωσιακά, ναι; Πόσο εντυπωσιακότερα είναι όμως τα κολάζ βίντεο; Απείρως! Το PicPlayPost θα σας επιτρέψει να κάνετε αυτό ακριβώς, μία σύνθεση, ένα κολάζ από βίντεο, δημιουργώντας εμπνευσμένες συνθέσεις –μπορείτε ας πούμε να προσθέσετε σχολιασμό σε ένα κλιπ ή πάσης φύσεως εφέ σε ένα άλλο!

Η όλη δουλειά γίνεται πανεύκολα και μπορεί να σας χαρίσει αξιόλογα αποτελέσματα –το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι δημιουργικότητα και καλός συγχρονισμός!