Οι hackers μπορούν να «επιτεθούν» ακόμα και σε ψηφιακές DSLR κάμερες όσο και αυτό φαίνεται παρατραβηγμένο.

Αυτό υποστηρίζει άλλωστε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Check Point η οποία ανακάλυψε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στο πρότυπο PTP που χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι DSLR κάμερες. Το πρότυπο αυτό χρησιμοποιείται από όλες σχεδόν τις κάμερες DSLR της αγοράς προκειμένου να γίνεται η μεταφορά αρχείων από την κάμερα σε υπολογιστή αλλά και για άλλους σκοπούς όπως την αναβάθμιση firmware της κάμερας.

Ίσως σε ενδιαφέρει: Η Samsung παρουσίαζε το Galaxy A10s με βελτιώσεις σε σύγκριση με την αρχική έκδοση.

Εκεί εντοπίζεται και το πρόβλημα, με τον Eyal Itkin, ερευνητή ασφάλειας της Check Point να δηλώνει

«Οι κάμερες δεν συνδέονται πλέον απλά στο USB, αλλά στο δίκτυο Wi-Fi και το περιβάλλον που το συνοδεύει. Αυτό τις καθιστά πιο ευάλωτες σε απειλές, καθώς οι επιτιθέμενοι μπορούν να εισάγουν ransomware τόσο στην κάμερα όσο και στον υπολογιστή στον οποίο είναι συνδεδεμένη. Οι φωτογραφίες θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να υποκλαπούν η να “κλειδωθούν” μέχρι ο χρήστης να πληρώσει λύτρα για να “ξεκλειδώσει” το υλικό»

Η λύση του προβλήματος απαιτεί την κυκλοφορία αναβαθμίσεων firmware για κάθε κάμερα ξεχωριστά προκειμένου να υπάρξει προστασία, κάτι που έγινε και στην περίπτωση της Canon EOS 80D σε συνεργασία με την Check Point. Μέχρι τότε, η εταιρεία προτείνει την αποφυγή σύνδεσης σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα για τη μεταφορά φωτογραφιών, καθώς και την απενεργοποίση της δυνατότητας Wi-Fi της κάμερας όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται.