Ένα νέο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό ενσωματώνει από σήμερα ο Opera browser, το οποίο απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν φορητό υπολογιστή και επιθυμούν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη αυτονομία.

Με τη λειτουργία Power Saving Mode, η ομώνυμη εταιρεία που κατασκευάζει τον Opera browser αναφέρει ότι είναι δυνατή η έως και 50% μεγαλύτερη αυτονομία στο ίδιο σύστημα, αν αυτό χρησιμοποιούσε τον Chrome browser της Google. Για να γίνει πραγματικότητα ο ισχυρισμός αυτός, ο browser της Opera μειώνει τη δραστηριότητα των καρτελών (tabs) όταν αυτές δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, ενώ γίνεται βελτιστοποίηση της Javascript. Παράλληλα, τα extensions, ένας από τους σημαντικότερους λόγους κατανάλωσης ενέργειας, διακόπτουν τη λειτουργία τους αυτόματα όταν ο χρήστης δε τα χρησιμοποιεί.

Ο Chrome browser, μπορεί να αποτελεί τον πιο δημοφιλή browser αυτή τη στιγμή στην αγορά όμως παράλληλα η Google έχει δεχθεί έντονη κριτική για την επίπτωση που έχει η λειτουργία του στη μπαταρία ενός φορητού υπολογιστή, κάτι που θέλει να εκμεταλλευτεί ο Opera browser. Η 38η έκδοση του Opera, είναι διαθέσιμη για Windows και OS X συστήματα, και μπορείτε να την κατεβάσετε από το συγκεκριμένο σύνδεσμο.