Μπορεί οι χειμερινοί αγώνες του Sochi να ξεκινούν στις 7 Φεβρουαρίου 2014, αλλά η ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει στο Wii U νωρίτερα. Ακριβώς όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, ο Mario, ο Sonic και πολλοί άλλοι ήρωες της Nintendo και της Sega συμμετέχουν σε διάφορα πραγματικά και φανταστικά αθλήματα στον πάγο και στο χιόνι με σκοπό να κερδίσουν μετάλλια. Ωστόσο, το νέο ολυμπιακό θέαμα θα κυκλοφορήσει αυτή τη φορά αποκλειστικά για το Wii U.

Η νέα έκδοση του παιχνιδιού χειμερινών αγώνων της Sega και της Nintendo θα περιλαμβάνει 24 αθλήματα, 16 εκ των οποίων ολυμπιακά. Μερικά από τα νέα αθλήματα για το Wii U είναι π.χ. το πατινάζ σε ζευγάρια, το γιγαντιαίο σλάλομ με παράλληλα snowboard και το Snowboard Slopestyle – ένας διαγωνισμός που θα κάνει το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς του Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, το Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Games περιλαμβάνει οχτώ «Dream Events», όπως π.χ. ο χιονοπόλεμος και το διασκεδαστικό χόκεϊ στο χιονισμένο δρόμο. Η εικονική Ολυμπιάδα απογειώνεται στη λειτουργία multiplayer. Έως και τέσσερις παίκτες μπορούν να αγωνιστούν ως αντίπαλοι ή συμπαίκτες (π.χ. στο έλκηθρο τεσσάρων ατόμων). Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει τη χρήση τηλεχειριστηρίων Wii – κατά προτίμηση στην ακριβότερη έκδοση Wii MotionPlus. Αν θέλετε να αγωνίζεστε εναντίον πραγματικών παικτών χωρίς να ξοδέψετε παραπάνω χρήματα, θα πρέπει να κερδίσετε τέσσερις online διαγωνισμούς στα πλαίσια της κυκλοφορίας του τίτλου.