Η 4K ανάλυση θα αποτελεί σε λίγα χρόνια τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στην τηλεόραση ενός σαλονιού, με τις τιμές να πέφτουν ραγδαία. Το ίδιο ισχύει και σε ότι αφορά τους βιντεοπροβολείς, που δίνουν την ευκαιρία να δούμε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές αλλά και να παίξουμε τα αγαπημένα μας βιντεοπαιχνίδια, σε διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές μιας τηλεόρασης.

Η Epson, από τις κυρίαρχες εταιρείες του χώρου, ανακοίνωσε πρόσφατα το μοντέλο Home Cinema 5040UB, έναν βιντεοπροβολέα με δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου σε 4K ανάλυση, με τιμή μικρότερη των $3.000. Εκτός από την 4K ανάλυση, ο νέος βιντεοπροβολέας της Epson μπορεί να αναπαράγει και HDR περιεχόμενο το οποίο θα υποστηρίζουν πολύ σύντομα οι νέες blu-ray ταινίες που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά. Με 3LCD τσιπ, εγγενή Full HD ανάλυση, ο 5040UB μπορεί με τη μετακίνηση κάθε εικονοστοιχείου διαγώνια κατά 0.5 pixels, να υποστηρίξει την 4K ανάλυση (3840 x 2160 pixels).

Στο πίσω μέρος συναντάμε 2 HDMI 2.0a θύρες, οι οποίες υποστηρίζουν το πρωτόκολλο προστασίας από την αντιγραφή μιας ταινίας, το HDCP 2.2. Το Home Cinema 5040UB της Epson αναμένεται στην αγορά τον επόμενο μήνα μαζί με το μεγαλύτερο αδερφάκι του το μοντέλο 6040UB το οποίο διαθέτει μαύρο χρώμα αλλά και λειτουργίες ISF Calibration, ISF Day / ISF Night, με την τιμή να έχει οριστεί στα $3999. Πιο προσιτό τιμολογιακά είναι το μοντέλο Pro Cinema 4040, με χαμηλότερη φωτεινότητα 2.300 lumens, και τιμή $2699.